• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

05.03.2020

10:27

SPC SPREMILA PRIGOVOR NA SPORNI ZAKON! Crkva uskoro šalje zahtev Ustavnom sudu!

Balkan

SPC SPREMILA PRIGOVOR NA SPORNI ZAKON! Crkva uskoro šalje zahtev Ustavnom sudu!

Podeli vest

Pravni tim Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori napisao je tekst inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti – potvrdio je u sredu član ovog tela advokat Dragan Šoć. Zahtev će Ustavnom sudu biti predat pošto bude okončan proces potrebne verifikacije pred crkvenim organima

Tekst postoji, ali postaće zvaničan tek kad ga odobre određena crkvena tela. Od toga zavisi kada će biti formalno upućen Ustavnom sudu – objašnjava Šoć.

Formulisanjem i predajom inicijative za ocenu ustavnosti kontroverznog zakona počeće nova faza borbe SPC i građana Crne Gore za odbranu svoje crkve i svetinja. Eparhijski savet je najavio akciju pred Ustavnim sudom, a zanimljivo je i da su na isti put Crkvu upućivali i predstavnici vlasti. Ustavni sud po zakonu može i sam, prema službenoj dužnosti, pokrenuti postupak, ukoliko postoji sumnja da je zakon protivan najvišem pravnom aktu države, pišu Novosti.

Najviša pravosudna instanca, prema mnogim ocenama, vrlo brzo postaće mesto na kome će se odrediti buduća sudbina spornog zakona. Puno je glasova u prilog tezi da na njegove članove ključni uticaj ima vladajuća stranka, mada ne nedostaje ni argumenata koji kažu da sporni zakon, zbog nebrojenih manjkavosti, na ovoj instanci – nema šanse da preživi.

Foto: Anel Grbović

Upravo u zbiru ovih činjenica skicira se i moguća strategija režima za izlaz iz političko-pravnog ćorsokaka u kome se našao. Jedna od spekulacija, koja nije bez osnova, ukazuje da vlasti zapravo odgovara da najviša instanca sporni zakon obori i vrati ga „na popravni“ parlamentu.

Time bi narodni gnev bio donekle amortizovan, vlast bi pokazala da poštuje institucije, a vladajuća partija kupila bi i vreme za konsolidaciju uzdrmanih redova. U istom paketu bilo bi i otvaranje kakvog-takvog dijaloga sa Crkvom o njenom položaju i pravnom statusu imovine, što je jezgro zvaničnog stava Evrope, ali i američkog Stejt departmenta.

Jedna od opcija je, naravno, da i Ustavni sud zauzme režimski stav afirmisan tokom odbrane Zakona o slobodi veroispovesti i tako overi početak njegove praktične primene.

Prema mišljenju advokata Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibora Kavarića, kontroverzni zakon uprkos protivljenju stotina hiljada građana – već se primenjuje.

Sve o događajima u Crnoj Gofri čitajte OVDE.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija