• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

22.03.2020

12:39

(VIDEO) OVO JE TRENUTAK KADA JE ZAGREB POČEO DA SE TRESE Automobili odskakivali , najjači zemljotres u poslednjih 140 godina

Balkan

(VIDEO) OVO JE TRENUTAK KADA JE ZAGREB POČEO DA SE TRESE Automobili odskakivali , najjači zemljotres u poslednjih 140 godina

Podeli vest

Zagreb je jutros u 6:23 sati pogodio snažan potres jačine 5,5 po Rihteru, najjači u zadnjih 140 godina. Trenutak kada je zemljotres počeo, zabeležen je kamerom.

Jedna 15-godišnja devojka je u kritičnom stanju nakon što se urušila kuća u Đorđićevoj ulici, a na desetine građana je lakše povređeno.

Staro gradsko jezgro je najteže stradalo. Kuće stare više od 100 godina su se delimično urušile, popadala je fasada, a oštećeni su i brojni automobili, piše "Index".

Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile snimke nadzornih kamera unutar i izvan domova Zagrepčana koje su snimile trenutak kad je Zagreb uzdrmao nezapamćeni potres.

U situaciji širenja koronavirusa kada je u Hrvatskoj do jutros zabeleženo 235 zaraženih, više ne važi naredba da građani Zagreba budu u svojim kućama pošto je glavni grad Hrvatske zadesila serija potresa.

Oni se sada pozivaju da izadju napolje iz svojih domova, ali da drže propisanu razdaljinu.

- Čuvajte sami sebe i čuvajte druge. Budite napolju, ali obucite se dobro. Stavite kape, rukavice, debele jakne, šal preko usta. I držite razmak. Ne pravite paniku. Prehladićete se i onda ćete misiti da imate koronu - apelovala je direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Inače, od juče u 16 sati u Hrvatskoj je zabeleženo 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopštio je jutros Štab civilne zaštite.

- Teško je svima, i mi to razumemo. Svako ima potrebu da se okupi u teškoj situaciji, ali, molim vas, držite se mera koje smo propisali - apelovala je Grba-Bujevićeva.

Šef Štaba civilne zaštite, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, poručio je građanima da slušaju informacije nadležnih i da postupaju po savetima struke, prenosi "Tanjug".

Foto: AP Photo/Darko Bandic

On je rekao da je prema procenama tog štaba kriza s koronavirusom veći izazov od zemljotresa.

- Oslanjaćemo se na stavove i sugestije struke. Ono što je specifičnost ove situacije, to je da je i novi koronavirus prepun nepoznanica, a znamo od ranije da potresi nisu nešto na šta nauka može da da egzaktan odgovor. Zato je bitno da imamo potpunu koordinaciju svih službi u RH - rekao je Božinović.

Na ulicama Zagreba je vojska, policija i vatrogasci, koji svi rade na raščišćavanju ruševina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija