• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts

23.03.2020

15:47

EVROPSKA UNIJA OTVARA PREGOVORE sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Balkan

EVROPSKA UNIJA OTVARA PREGOVORE sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Podeli vest

EU je odlučiila da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, stoji u nacrtu ove odluke

Rok za prvu međuvladinu konferenciju kojom bi pregovori formalno počeli nije određen. Nova metodologija proširenja može da se primeni na Srbiju i Crnu Goru, bez promene pregovaračkog okvira i uz saglasnost ovih zemalja, navodi se u nacrtu.

Konačna odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom trebalo bi da bude usvojena takozvanom pisanom procedurom do srede, jer fizičkih sastanaka minstara i lidera EU nema zbog epidemije korona virusa.

O otvaranju pregovora i politici proširenja trebalo bi da utorak preko video konferencije razgovaraju ministri evropskih poslova, a odluku bi trebalo da potvrde i šefovi država i vlada EU.

Odluka kojoj se više pita do sada usprotiivia Francuska, ali i Holandija i neke druge zemlje u slučaju Albanije, konačno će biti doneta ove nedelje.

Pariz i Hag ublažili su stavove nakon usvajanje nove metodologije proširenja koju je Evropska komisija predložila u februau i najnovijeg pozitivnog izveštaja o reformama u ove dve zemlje.

Foto: Pixabay

Poslednja prepreka za konsenzus bilo je insistiranje Bugarske i Grčke da se u tekst odluke unesu i stavovi vezani za prava grčke manjine u Albaniji, odnosno poštovanje Prespanskog sporazuma i dogovora o dobrosusedskim odnosima između Sofije i Skoplja.

Nacrt odluke ne određuje rokove za održavanje prve međuvladine konferencije, već navodi da će se to desiti "čim Evropska komisija pripremi pregovarački okvir."

Albanija je međutim dobila i dugu listu uslova u oblasti vladavine prava koju treba da ispuni pre održavanja prve međuvladine konferencije.

Lista uključuje sprovođene reforme izbornih zakona, transparentno finansiranje političkih partija i kampanja, nastavak pravosudne reforme, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, mere protiv pranja novca.

Rešavanje problema neosnovanih zahteva za azil albanskih građana u EU i izmene zakona o medijima su takođe među očekivanim reformama o kojima će izvestiti Evropska komisija zajedno sa predstavljanjem pregovaračkog okvira za Albaniju, navodi se u nacrtu odluke Saveta EU.

Savet EU je i zvanično podržao novu metodologiju proširenja koju je u februaru iznela Evropska komisija, navodeći da proces treba da bude "predvidljiviji, kredibilniji, dinamičniji i politički vođen, zasnovan na objektivnim kriterijumima, strogom pozitivnom i negativnom uslovljavanju i reverzibilnosti. "


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 4 godine

EU u agoniji raspada otvara vrata i pita ; ima li ko ćeka ?

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija