• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.05.2020

13:09

LINTA: 25 godina od "Bljeska" počinioci nisu kažnjeni

Balkan

LINTA: 25 godina od "Bljeska" počinioci nisu kažnjeni

Podeli vest

Danas se navršava 25 godina od akcije "Bljesak" čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja oko 20.000 Srba na preostalom području Zapadne Slavonije, podseća predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i upozorava da ni za taj i druge zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima niko nije kažnjen

"Svirepo su ubijene i nestale 283 osobe, među kojima je bilo 114 civila. Niko od pripadnika hrvatske vojske i policije ne samo da nije kažnjen za brojne zločine nad ratnim srpskim zarobljenicima i civilima već se ratni zločiinci veličaju i dobijaju odlikovanja i počasti", navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

On upozorava da se ne sme zaboraviti ni to da je u leto, jesen i zimu 1991. godine iz većeg dela Zapadne Slavonije brutalno proterano više od 70.000 Srba, uništeno više od 5.000 kuća, privrednih, javnih i pomoćnih objekata i komunalne infrastrukture.

Do kraja 1991. godine je opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela u kojima su Srbi bili u većini.

Linta je pozvao Tužilštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno pokrene istrage i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili su počinili ratne zločine protiv srpskog naroda na području Zapadne Slavonije, ali i na preostalom području današnje Hrvatske.

"Jasno je da se od hrvatskog pravosuđa ne može očekivati da kazni hrvatske generale koji su isplanirali i izveli zločinačku akciju Bljesak, kao ni izvršioce ratnih zločina", navodi Linta i zaključuje da se ne mogu očekivati pravna normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske ni međusobno poštovanje bez kažnjavanja svih zločinaca i jednakog poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DODIK: Dobar potez Milanovića za normalizovanje odnosa
Balkan

DODIK: Dobar potez Milanovića za normalizovanje odnosa

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Bosanskoj Gradiški da mu je drago što je hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, zbog isticanja ustaškog pokliča "za dom spremni"

01.05.2020

12:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija