• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

03.05.2020

18:22

POLICIJA PONOVO ZATVORILA SABORNI HRAM U PODGORICI! Milo nastavlja sramni obračun SA PRAVOSLAVCIMA!

Balkan

POLICIJA PONOVO ZATVORILA SABORNI HRAM U PODGORICI! Milo nastavlja sramni obračun SA PRAVOSLAVCIMA!

Podeli vest

Uprava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici saopštila je da crnogorska vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom.

Oni tvrde da je danas nakon odslužene Svete Liturgije na praznik Svetih žena Mironosica, Saborni Hram u Podgorici otvoren, nakon čega je vjerni narod jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Međutim, kako dodaju, oko 10 časova, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, došli su na vratima Hrama u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije Crnogorsko-Primorske, kada su počeli legitimisati roditelje sa malom djecom i druge građane.

- Policajci u uniformi, kada su konstatovali da se verni narod pridržava pomenutih mjera, posle pola sata su dobili novo naređenje koje je saopšteno usmenim putem, od nama nepoznatih starješina, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske (ova odluka stupa na snagu tek sjutra, 4. maja). Kada je i to bilo ispoštovano, nova mjera su bile rukavice. Nakon toga, sledeća odluka je bila da se zatvori Hram, zato što po njima, navodno nije bila ispoštovana mjera fizičke distance - saopštili su iz Uprave sabornog hrama.

CRNA GORA USKORO OTVARA KUPALIŠTA! Novi set mera za goste ZBOG ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI!

Oni su s toga zapitali  domaću i međunarodnu javnost, po čijem se naređenju danas, kao i na praznik Cvijeti (kada su privedeni sveštenici Hrama i vjerni narod bez ikakvog razloga i osnova za privođenje), na Veliku subotu i Vaskrs kada je Hram bio pod opsadnim stanjem, kršeći Ustav Crne Gore, član 14, koji garantuje odvojenost Crkve i države, kao i slobodu u vršenju vjerskih obreda i poslova, zabranjuje vjernom narodu da uđe na Hram i pomoli se Bogu u vrijeme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje?

- Pored svih poštovanja mjera i pokazane dobre volje od strane Crkve, izuzetno odgovornog odnosa vjernika, ne možemo da se otmemo utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu. Nesumnjivo da vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom - poručili su iz Uprave Sabornog hrama u Podgorici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija