• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2020

07:22

STJEPAN MESIĆ OPLEO PO USTAŠAMA: Blajburg je izmišljotina, pojedinci iz crkve ne mogu da prežale što je NDH kapitulirala!

Balkan

STJEPAN MESIĆ OPLEO PO USTAŠAMA: Blajburg je izmišljotina, pojedinci iz crkve ne mogu da prežale što je NDH kapitulirala!

Podeli vest

Nekadašnji hrvatski predsednik i poslednji predsednik Predsedništva bivše SFR Jugoslavije Stjepan Mesić povodom najave da će se 16. maja u Sarajevu održati misa posvećena 75. godišnjici Blajburga kaže da je iznenađen da se takva misa održava, jer je, kako kaze, Blajburg izmišljotina.

- U Blajburgu nema nikakvih žrtava. Blajburg je jedna izmišljotina, u Blajburgu je kapitulirala kvislinšta vojska, a 10-15 dana pre Blajburga kapitulirao je Treći rajh... - kazao je Mesić za portal Radiosarajevo.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi neke važne činjenice konačno moraju reći, te pitati kome se to održava pomen?

- Neka objave fotografije, ko je ubijen tamo... - dodao je Mesić i rekao da su svi civili pušteni da se vrate svojim domovima.

Prema njegovim rečima, pojedinci iz Crkve ne mogu prežaliti jer je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska (NDH).

- Zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije. Jer tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba ko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinacka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti. Prema tome, koliko god oni žalili za NDH, ona se nikada neće vratiti - rekao je Mesić za portal Radiosarajevo.

Foto: Tanjug

On smatra i da je često reaktiviranje priče o Blajburgu krivica pre svega, aktuelnih hrvatskih vlasti koje na toj "nostalgiji za jednim zločinackim režimom skupljaju poene za izbore".

- Međutim, time se kompromituju u celom svetu, jer je upravo u Drugom svetskom ratu pobedio antifašizam. Ne samo u Evropi, već i u celom svetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno ne razumeju, oni žive u jednom izgubljenom svetu. Ali u tome prednjači Katolicka crkva - istakao je Mesić.

On ukazuje da sav moderan svet zna da je pobedom saveznika u Drugom svetskom ratu taj zlocinacki režim, fašizam, nacifašizam definitivno sišao sa politicke scene. "On je neponovljiv, kao što su neponovljivi ti mega-zlocini koji su se dogodili u vreme Drugog svetskog rata", kaže Mesić.

Prema njegovim rečima, fašizam je takav sistem koji je išao na uništenje celih naroda.

- Židove je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogastvo. Romi su trebali biti uništeni - da ne smetaju. A Sloveni, ili robovi, su trebali ostati da rade za nadljude, a to su Germani. To i ovi naši nostalgičari za NDH-om ne razumiju. Da je pobedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom! Oni, jednostavno, ništa ne razumeju - zaključio je Mesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Proradio razum. Dali će svi razumeti budjenje svesti ? Od istine pobeći ne može !

Rade

pre 3 godine

E pa Mesiću onda si mnogo glup, ako nisi znao šta će se stvoriti sa rasturanjem jugoslavije? Svo to ustaštvo si podržavao a i sad podržavaš, nego sad pričaš ovo da ispadne da si ti neki "evropejac"! "Vuk dlaku menja ali ćud nikako"! To kaže jedna narodna. Jednom ustaša, uvek ustaša! Bilo bi dobro da ja nisam u pravu. Ali mislim, nažalost, da jesam!

stjepan guzic

pre 3 godine

Pa zasto bi zalili oni imaju svoju drzavu zove se Republika Hrvatska,zale oni kao ti sto tu drzavu nisu htjeli!

Luka

pre 2 godine

Naraslo ustaštvo u javnom prostoru Hrvatske,treba pred svetom malo maskirati i tu se Mesić javlja da to odglumi svojim antifašizmom.Po njemu od ustaškog režima stradali su Židovi i Romi,a Srbe koji subili največe žrtve ustaških koljača niti hoče niti može prevaliti preko usta.Licemjer za kojeg i klanje Srbaje normalna i svrsihodna rabota

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija