• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srbija danas

11.05.2020

13:18

KINA DRŽI CRNU GORU U ŠACI! Jedina zemlja u Evropi i članica NATO zbog koje su i Ameri na iglama

Balkan

KINA DRŽI CRNU GORU U ŠACI! Jedina zemlja u Evropi i članica NATO zbog koje su i Ameri na iglama

Podeli vest

Da li možete da predspostavite šta povezuje Džibuti, Šri lanku i Crnu Goru osim izlaza na more?

Crna Gora je jedina zemlja Evrope i jedina članica NATO-a koja se nalazi u navodnom riziku od dužničke zamke Kine.

Džibuti

Džibuti je od 2013. godine uzeo oko 1, 4 milijarde dolara kredita od kineske „Exim“ banke. Što je do 2018. godine dupliralo javni dug na 71 posto BDP-a te afričke zemlje. Tim novcem kineske kompanije gradile su železnicu i luku. Kina je 2018. godine preuzela upravljanje delom luke Doralex u Džubutiju.

U istoj luci je 2017. godine otvorila svoju prvu vojnu bazu u inostranstvu.

Šri Lanka

Šri Lanka je 2007-2016. godine uzela oko milijardu dolara kredita od Exim banke. Tim novcem kineske kompanije su 2012. godine izgradile luku Hambantota. Pošto Šri Lanka nije mogla da vrati kredit istu luku je 2017. godine ustupila Kini na 99 godina.

Crna Gora

Crna Gora je 2015. godine uzela 944 miliona dolara kredita od kineske banke. Tim novcem kineska CRBC gradi deo autoputa. Četrnaestogodišnja otplata počinje 2021. godine bez zaštite od valutnog rizika. Kineski zvaničnici su više puta istakli zainteresovanost za Luku Bar. 

Ove tri države navode se kao primeri rizika od dužničke zamke Kine. U pismu grupe američkih senatora Državnom sekretaru SAD 2018. godine i u studiji Centra za globalni razvoj iz Vašingtona, Crna Gora je jedina evropska država od osam zemalja koje su koje su u opasnosti od kineskog dužničkog ropstva. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 3 godine

Nije jedina Kina koja ga drzi u saci, ima tu i drugih mnogo blizih

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!
Balkan

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika Joanikije i Pravni savet MCP poručili su u zajedničkom saopštenju da će preduzeti mere da se, zbog budućih slučajeva, neodložno poništi neustavna i nezakonita odredba Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa

11.05.2020

11:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija