• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2020

11:14

"ŠTA JEDNA PRAZNA, USIJANA GLAVA MOŽE DA URADI"! Kome u Crnoj Gori odgovara atmosfera TERORA I SUKOBA?!

Balkan

"ŠTA JEDNA PRAZNA, USIJANA GLAVA MOŽE DA URADI"! Kome u Crnoj Gori odgovara atmosfera TERORA I SUKOBA?!

Podeli vest

Neredi u više crnogorskih gradova tokom protesta zbog hapšenja vladike Joanikija I više sveštenika, sukobi, tenzije, suzavac, kamenice, nova privođenja I povređeni građani I pripadnici policije, epilog su sinoćnjih događaja u Crnoj Gori


Osim policije, vlast se nije oglašavala, nema političkih ocena.


Boris Raonić iz Građanske alijanse za podgoričke Vijesti kaže da ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa tenzijama, može da napravi veoma rizičinu atmosferu, u kojoj jedna, kako kaže, prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja.

Komentarišući te događaje, Raonić, kao I njegov kolega iz Centra za građanske slobode Boris Marić, ne vide pravni osnov za pritvaranje sveštenika.

Marić smatra da je sve to deo predizborne kampanje koja može imati ozbiljne posledice.

Episkopu budimljansko-nikišćkom Joanikiju i još osmorici sveštenika određeno je policijsko zadržavanje do 72 sata zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana.

Pritvor je određen i sveštenicima Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću. Sudija za istragu Osnovnog suda u Nikšiću odbio je juče žalbe advokata na određivanje pritvora, a sinoć su zbog toga organizovani protesti građana u nekoliko gradova.
 

 

Oni su se u Nikšiću i Beranama okupili ispred zgrade policije nakon čega su krenuli u protestnu šetnju, dok su u Pljevljima protestovali u centru grada.

Među više privedenih je i fotoreporter “Novosti”, kao i povređeni policajci u Pljevljima. U Tivtu je saslušan sveštenik Mijailo Backović, a u Bijelom Polju Darko Pejić i Siniša Janković.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je juče da se sveštenici puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

Hapšenje sveštenika u Nikšiću izazvalo je visoke tenzije i oštre reakcije dela javnosti i opozicije, a u Andrijevici su građani u znak protesta nekoliko sati držali pod blokadom put Berane-Andrijevica-Plav.

Zbog hapšenja sveštenika juče je na zahtev poslanika DF-a na nekoliko sati prekinuto skupštinsko zasedanje.
 

 

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su planirali da pozovu pravoslavne vernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenicima, ali da su odustali nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog saveta.

U međuvremenu, policija je saopštila da je podnela krivične prijave protiv poslanika DF-a Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na otpor i poziva građanima da se okupe u što većem broju na litiji u Nikšiću 12. maja.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić rekao je za Vijesti da događaje u Nikšiću i Skupštini razume kao deo političke kampanje vlasti i dela opozicije za predstojeće izbore koja će ove godine, kako kaže, biti veoma teška.

Marić je objasnio da je određivanje pritvora poslednja mera jer se prisustvo osumnjičenih može obezbediti i na druge načine, navodeći da je hapšenje sveštenika u tom kontekstu potpuno nepotrebno.

Smatra i da je pravno sporan stav vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića koji je tražio poštovanje naredbi Nacionalnog koorodinacionog tela, a u pitanju su u stvari odluke koje je potpisalo Ministarstvo zdravlja.

Takođe je problematizovao podnošenje krivičnih prijava protiv poslanika, koje štiti funkcionalni imunitet kako ne bi snosili posledice za javno izgovorenu reč u parlamentu.

“Da je posledica tog poziva proizvela neku radnu štetu po društvo, to bi već bio drugačiji slučaj”, rekao je Marić.
 

 

Marić navodi da i DF očito vodi političku kampanju, koja neće nimalo biti prijatna po građane.

Boris Raonić za Vijesti kaže da nije uveren o postojanju osnova za određivanje pritvora, tim pre što MCP nije pozivala narod, već određeni politički subjekti.

Smatra da bi MCP trebalo da se ogradi od nekih, kako kaže, fašističke ikonografije u opštinama na severu, a na vladi je, dodaje, da inicira dijalog, “kako bi se ekstremi stavili na margine, a ne u centar zbivanja”.

“Ove tenzije odgovaraju radikalnim političkim opcijama sa opozicionog spektra i vlastima, jer sva ostala pitanja na koja nemaju odgovor, padaju u drugi plan”, kazao je Raonić.

On je apelovao na sve ozbiljne aktere na civilizovano ponašanje i otvaranje dijaloga, koji će dovesti do kompromisa oko pitanja koja decenijama opterećuju društvo.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je za Vijesti da je ključno da niko iz crkve nije organizovao narod, niti pozivao na kršenje mera javnog okupljanja, već, naprotiv da su crkveni velikodostojnici smirili tenzije.

“Zato nije bilo osnova da se vladika i sveštenici zadrže u policiji ni jednog jedinog sekunda”, kazao je Damjanović.

Poslanik Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) kazao je u Skupštini da “treba da zahvalimo vladiki Joanikiju, jer da je bio drugačiji, bila bi drugačija danas Crna Gora”.

Miodrag Lekić (Demos) predložio je predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću da zakaže vanrednu sednicu parlamenta o stanju u “zemlji endemske korpucije” gde bi se usvojile preporuke koje bi uputili vladi, tužilaštvu o ostalim državnim organima.

Miloš Nikolić (DPS) pozdravio je poziv mitropolita Amfilohija i ponovio da je u Nikšiću bilo ne samo formalno-pravo kršenje mera NKT-a, već je ozbiljno dovedeno u pitanje zdravstveno stanje građana Nikšića, ali i cele Crne Gore.

Većina opozicionih partija juče je u saopštenjima osudila hapšenje sveštenika.

Demokrate su saopštile da se još jednom pokazalo da je Crna Gora, pod DPS-om, država selektivne pravde „koja je neuporedivo gora od nepravde, u kojoj se brutalno obračunava sa neistomišljenicima“.

Iz SNP-a su ocenili da je „ono što je režim sinoć demonstrirao u Nikšiću očigledna i već proglašena diktatura i poziv na sukobe sa narodom, crkvom i svojom tradicijom“.

Iz Demosa su rekli da vrh vladajuće stranke preko institucija koje kontrolišu, demonstracijom sile pokušava da ponizi crkvene ličnosti želeći da se pojača njen projekat podela i mržnje u Crnoj Gori.

Iz Radničke partije ocenili su da je vlast pokazala da je obračun sa crkvom političke prirode.

BONUS VIDEO:

Sve o događajima u Crnoj Gori posle hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija