• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

18.05.2020

21:05

Bosnu nije “okupiralo desetine hiljada talibana koji napadaju RS” (ISPRAVKA)

Balkan

Bosnu nije “okupiralo desetine hiljada talibana koji napadaju RS” (ISPRAVKA)

Podeli vest

Gostujući na RTRS, Milorad Dodik jeste dao izjavu da je od ministra bezbjednosti BiH čuo da je "ambasador BiH u Pakistanu falsifikovao vize za 3.000 Pakistanaca"

O ovoj tvrdnji se, prema navodima iz Tužilaštva, trenutno vodi istraga i još nije poznato da li je ona tačna. No, činjenica je da Dodik nije ustvrdio da "3.000 terorista napada RS", niti se ta tvrdnja može pronaći u samom članku RTRS, koji je većini portala poslužio za objavljivanje priča o “talibanima” i “teroristima” iz Pakistana.

O "stručnjaku za bezbjednost" Dževadu Galijaševiću, čije neprovjerene izjave i neutemeljene teorije mnogobrojni mediji često prenose nekritički i predstavljaju kao kredibilne, Raskrinkavanje je već pisalo u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

Neke od njegovih neutemeljenih tvrdnji vezanih uz migrantsko pitanje u BiH bile su i one da se "Republici Srpskoj oduzima zemljište" te da "Sarajevo namjerava tu zemlju dodijeliti Arapima i nastaniti migrante i teroriste iz Sirije" koje su se u medijima pojavile u februaru 2020. godine. 

Galijašević je tada za Raskrinkavanje rekao da zapravo ne posjeduje nikakva konkretna saznanja o takvim planovima, o čemu možete više pročitati u ovoj analizi.

Brojne medijske navode da se radi o "stručnjaku za bezbjednost" i "ekspertu za terorizam", Galijašević je ovako prokomentarisao u razgovoru za Balkansku Istraživačku mrežu (BIRN) u BiH, u decembru 2019. godine: 

Galijašević za BIRN BiH kaže kako sebe smatra alternativnim izvorom informacija o terorizmu i kako nije tražio od medija da ga potpisuju kao stručnjaka.

“Mene pitaju za neku stvar, ad hoc analiza. Obično me zateknu u autu ili na času ili negdje. Zateknu me, dam izjavu, dam mišljenje. Šta će oni napraviti od toga, ja imam pametnija posla nego da provjeravam da li je nešto korišteno senzacionalistički ili nije”, kaže Galijašević. 

Unatoč tome što Galijašević kontinuirano iznosi ničim potkrijepljene i često huškačke tvrdnje za koje i sam kaže da predstavljaju tek njegovo “mišljenje”, njegove izjave i mišljenja u pojedinim medijima se i dalje redovno predstavljaju kao kredibilne informacije i/ili činjenične tvrdnje. Tako je bilo i u ovom slučaju, kada su njegova - ponovo ničim potkrijepljena - mišljenja predstavljena kao vijest o navodnoj opasnosti za BiH. Posebno su apsurdne tvrdnje da će “istraga utvrditi da je u BiH ušlo na hiljade talibana” koje se mogu pronaći u objavama na Vesti Online i Tanjugu, koje također nemaju utemeljenja u činjenicama budući da takve izjave prije završetka istrage ne mogu dati ni pravosudni organi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija