• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

19.05.2020

23:20

CRNA GORA VODI POLITIKU USTAŠKOG POGLAVNIKA! MILO KAO PAVELIĆ! Đukanović: U državi Crnoj Gori mogu postojati samo pravoslavni Crnogorci

Balkan

CRNA GORA VODI POLITIKU USTAŠKOG POGLAVNIKA! MILO KAO PAVELIĆ! Đukanović: U državi Crnoj Gori mogu postojati samo pravoslavni Crnogorci

Podeli vest

Ako SPC ne pristane da sarađuje sa državom, preostaće im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba, ali tada bismo morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca, zapretio diktator

Crnogorski predsednik Milo Đukanović sprovodi sad već otvorenu proustašku politiku sa ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda!

Đukanović je tako juče, u maniru ustaškog poglavnika Ante Pavelića, poručio da će u Crnoj Gori stvoriti 'crkvu nacionalnih Crnogoraca'!? On je rekao da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) ponuđeno da bude 'deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori', ali da će, ako oni to ne prihvate, poraditi na formiranju 'pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca'!?!

Neće mu proći

Prema njegovim rečima, SPC će biti samo jedna od verskih zajednica i od države ni milimetar više neće dobiti.

- SPC je ponuđeno da bude deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. godine. Mi smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu.

U SPC zasad našu ponudu odbijaju i neće im ovo biti prvi put da propuste jednu izglednu šansu - poručio je Đukanović, dodajući da ima spreman plan.

Novi NDH

Imamo posla sa mini NDH u 21. veku u Evropi. Bolje je uništiti Đukanovića nego Crnu Goru!
Marko Kovačević, portparol NSD

- Ako SPC ne pristane da sarađuje sa državom, preostaće joj da nastavi da bude crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, ali tada bismo morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike... U svakom slučaju, poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca, jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje bilo neodgovorno prema građanima - rekao je Đukanović.

Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata Pavelićeve ustaše u NDH imale su gotovo istovetnu politiku. Oni su tada osnovali 'hrvatsku pravoslavnu crkvu' i tvrdili da u Hrvatskoj ne može da postoji SPC, jer u toj državi žive samo Hrvati!?!

Komentarišući ove reči crnogorskog diktatora, sveštenik SPC Miajlo Backović ističe da je Đukanović samo ponovio i potvrdio ono što je ušlo i u program DPS.

- Sada je očigledno da ulazimo u period predizborne kampanje. Đukanović će pokušati opet da prevari zapadne partnere i uplaši ih babarogom zvanom 'Srpska Crkva - Srbija i Rusija'. Nadam se da mu ovaj put ta priča neće proći. Mitropolija Crnogorsko-primorska SPC je bila i ostala jedina crkva pravoslavnih Crnogoraca i temelj istinske Crne Gore... - poručuje Backović.

Poslanik DF Milan Knežević kaže da Đukanović u susret 'danu nezavisnosti' šalje jasnu poruku da je spreman na sve kako bi zaštitio tekovine privatne države koju je stvorio 2006. godine.

- Pre nekoliko meseci Đukanović je i srpski narod i SPC u Crnoj Gori podsetio da ih može zadesiti sudbina Srba iz Krajine, a to znači da je krajnje vreme da se kao narod suprotstavimo takvom naumu. Očigledno je da Đukanović vidi Crnu Goru očišćenu od 'neposlušnih' Srba, i da mu je plan da stvori poslušne nacionalne stranke koje treba da prihvate 'realnost' antisrpske države kao definitivnog raskida sa našim duhovnim i istorijskim nasleđem. Ali to mu neće proći - naglašava Knežević.

Vreme je da odeš

Portparol NSD Marko Kovačević kaže da bi svi trebalo da stanu na put Đukanoviću, koji Crnu Goru želi da uvede u krvave sukobe.

- Vreme je da poručimo: Milo, cirkusa je stvarno dosta i vreme je da odeš! I nacionalni Srbi i nacionalni Crnogorci pravoslavne veroispovesti imaju svoju SPC. U Crnoj Gori ne žive samo nacionalni Crnogorci, već i drugi narodi. A ako je Crna Gora u međuvremenu postala nacionalna država novostvorene crnogorske nacije koja ne prihvata pravoslavne i srpske elemente svoga bića, onda imamo posla sa mini NDH u 21. veku u Evropi! To, logično, znači da bi Đukanović, samo kada bi imao dozvolu, rado izvršio etničko čišćenje Crne Gore od Srba. Zato, bolje je da mi uništimo Đukanovića nego da on uništi Crnu Goru! - poručuje Kovačević.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

milo, ustaki poglavniče, u Crnoj Gori si! To je SRPSKA država! Srbi su je stvorili i Srbi je čuvali od svih okupatora i sačuvali! Sačuvaće je i od tebe, IZDAJNIČE!!! Pa nisi ni ti večan, ali su večni tvoji preci, šta su oni bili, ko su bili! Ne brukaj više pretke. Jel stvarno misliš da neko normalan može da veruje u te tvoje priče. Možda ti jesi, a izgleda da jesi, virus pa mutiraš ali nije ceo narod virus. Samo virusi tako mutiraju!

maks

pre 3 godine

Možete se pozdraviti sa Crnom Gorom, kao što ste se pozdravili sa Hrvatskom i Kosovom. Ali vi to još ne shvačate,jeli ??? E pa morat čete. Jer vi ste završena priča. Još malo ode vam i Vojvodina. A i Sandžak. Nemojte se više "zamarati" Crnom Gorom, jer to je gotovo. Bolje vam je da malo više gledate sebe, a manje oko sebe.Jer oko sebe više nemate niti čete ikad više imati, NIŠTA.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija