• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/telegraf.rs

27.05.2020

15:25

"TREBA PROTERATI CG TAJKUNE IZ BEOGRADA, PA DA VIDITE ŠTA SU MERE RECIPROCITETA!" Burno u parlamentu Crne Gore, Knežević nokautirao Markovića!

Balkan

"TREBA PROTERATI CG TAJKUNE IZ BEOGRADA, PA DA VIDITE ŠTA SU MERE RECIPROCITETA!" Burno u parlamentu Crne Gore, Knežević nokautirao Markovića!

Podeli vest

U crnogorskom parlamentu danas se vodila burna rasprava o brojnim pitanjima, a na dnevnom redu našla se i odluka crnogorskih vlasti da ne otvore od 1. juna granicu sa Srbijom

Zbog toga su sevale varnice između premijera Duška Markovića i poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, a Marković je ušao u klinč i sa poslanikom SDP-a Rankom Krivokapićem.

Odgovarajući na početku na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića kakav je odgovor Vlade na sve "češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore", Marković je rekao da da su svi "pokušaji i nasrtaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore uzaludni i da će biti sankcionisani".

- Uzaludni su nasrtaji, namerno kažem nasrtaji, ne pokušaji, jer su pokušaji blaga reč za sve ono sa čim smo se suočavali 1997. i 1998, 1999. i 2000, pa 2006. i 2016 - rekao je Marković i dodao da ti pokušaji nisu ništa češći sada.

- Oni su sada vidljiviji jer su odraz panike, nervoze, jer uspeh naše politike leži u razvoju demokratskim standardima čemu su oni odavno okrenuli leđa jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama niti sama sebi prepuštena - istakao je Marković.

- Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno jer Crna Gora nije ono što je bila pre deset ili 20 godina - kazao je Marković i dodao da odluke Vlade nisu odluke ni protiv koga, kao što nije ni odluka o otvaranju granica.

Potom je usledila i polemika sa Milanom Kneževićem iz Demokratskog fronta koji je kritikovao vlast, a pogotovo, kako je naveo, promovisanje Tompsona na Javnom servisu.

- Vi i predsednik države utrkujete se u antisrpstvu i pretite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gde su kandidati prepisivali na testovima, gde su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se, verujem i razmišlja u određenim državnim strukturama - kazao je Knežević.

 

https://informer.rs/svet/balkan/520719/milo-pokusava-proda-bosnjacima-albancima-dodik-bez-zadrske-sve-sto-cine-crnoj-gori-cine-protiv-srba?fbclid=IwAR2reVp2cSh7JG9cvIMfFTlvSSslERyDMISF1lwXr_J-LYcjw6_msi2u0bI#.XspDr0cwAA0.facebook

 

On je dodao da DF nema nameru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali da neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

- Ako to želite imaćete sukobe da DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funckionišete na podelama - poručio je Knežević.

On je pomenuo i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Nemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

- Angela Merkel vam je rekla aufiderzen - naveo je Knežević.

On je dodao kako, da je na mestu Srbije, ne bi zabranjivao sletanje aviona Montenegro erlajnsa nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i proterao bi ih, a deci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

- Onda biste videli šta su mere reciprociteta - rekao je Knežević.

On je dodao da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mesta u kafiću".

Marković mu je odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

- Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete - rekao je Marković.

Komentarišući navode Kneževića da bi proterao Crnogorce iz Srbije, rekao je da je poslanik pokazao ili se kandidovao da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

- Pokušavate da budete ekskluzivni po pitanju antifašizma, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrednosti jer svojim političkim delovanjem gazite temelje Crne Gore - kazao je Marković kome su u reč upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsednik Skupštine Ivan Brajović.

 

 

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim.

- Ponosan sam na to. Nivo crnogorskih investicija je rekordan preko 2 milijarde, i ako se to realizuje preko te lokacije veoma sam zadovoljan - saopštio je Marković.

Dodao je da je Crna Gora uvažavajući smernice EK odlučila da se problemu popuštanja mera posveti sistemski.

- Nikome nismo rekli da građani naši mogu da idu u zemlje prema kojim smo mi otvorili granice jer to ne zavisi od nas. U potpunosti smo svesni da je ukidanje ograničenja neophodno za privredni oporavak. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje. Želimo da Srbija iz ove situacije izađe što pre - rekao je Marković.

On je dodao da se Srbija uspešno nosi sa epidemijom i u Vladi se nadaju da će se to desiti brže nego što standardi govore.

- U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane. Oni će, ako žele, biti dobrodošli u Crnu Goru. Njihova je odluka da zabrane letove MA na srpski aerodrom, poštujemo, videćemo šta stoji iza toga i koliko će trajati. Ovo je samostalna nezavisna odluka Srbije - rekao je Marković, podsećajući da se Crna Gora nije ljutila na zabranu izvoza pšenice.

Nakon toga je usledila polemika između Markovića i Kneževića da li je i kada je kazao da bi proterao Crnogorce iz Srbije mislio na sve građane Crne Gore ili "tajkune i državne funkcionere", uz dobacivanje ostalih poslanika DF-a.

 

 

Knežević je tražio pauzu da se utvrdi šta je govorio, što nije dozvolio Brajović poručujući da može dobiti stenogram.

Priča je potom otišla u drugom pravcu. Govorilo se o izveštajima Fridom Hausa, ali i o tome koliko je Crna Gora napredovala na putu ka EU.

Marković je rekao da danas nema zvaničnika u Crnoj Gori, od Vašingtona do Istanbula, i za istim stolom u Briselu, "koji ne odaju priznanje evroatlanskoj sposobnosti Crne Gore, njenoj spremnosti i doprinosu očuvanja globalnog mira i stabilnosti".

- Ako kaže i američka ambasadorka da smo na tom planu stali, nije tačno. Mi jesmo, kada je u pitanju evropska integracija i jedan od razloga je ovaj o kojima govorimo. Drugo razlog je i sami problemi u Evropskoj Uniji. Ajmo da uradimo da to pitanje i taj problem rešimo - rekao je Marković.

Govoreći o odnosima DPS-a i SDP-a Marković je rekao da se tog perioda sa zadovoljstvom seća.

- Sećam se iscrpljujućih razgovora ličnih i mnogo naših neslaganja, pa i ukazivanja da se Crna Gora ne može demokratizovati sa onima koji ne vole Crnu Goru, bez obzira koliko je DPS za vas bio problematičan, ali vi ste bili uporni, pa ste tako sa tim političkim strukturama u Budvi, u Kotoru, pa i u nekim drugim opštinama. U Herceg Novom... Danas se tamo gazi sve što je demokratsko, evropsko i crnogorsko - rekao je Marković.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija