• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s

28.05.2020

15:05

SPEKTAKULARNO! KUČI TROBOJKOM OD 70 METARA dočekali mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija! (FOTO)

Balkan

SPEKTAKULARNO! KUČI TROBOJKOM OD 70 METARA dočekali mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija! (FOTO)

Podeli vest

Mošti Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save prvi put nakon 164 godine stigle su Kuči. Svetu liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Kuči su dočekali mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara

Mitropolit Amfilohije kazao je da se današnji praznika Spasovdan ne zove tako slučajno jer sve što je Bog rekao od Adama i Eve do svetih proroka i što je Gospod govorio svetim mučenicima je bila priprema javljanja njega kao Spasitelja i spasenja čoveka i sveta.

On se posebno osvrnuo na današnji događaj jer su u Kuči po prvi put nakon 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save.

Mitropolit je podsetio da je Sveti Sava ostavio kao svoga zamenika u Žiči svetog oca Arsenija izabravši ga između svih ostalih monaha.

SRBI U CRNOJ GORI ĆE SE NAPATITI, ALI POBEDA ĆE BITI NJIHOVA! Otac Tadej je video strahote naroda mnogo ranije: NAJVEĆI UDAR ĆE BITI NA SPC!

- Sveti Arsenije je zaista nastavio delo Svetog Save u našem narodu - kazao je Amfilohije i takođe podsetio da je on i prvi koji je preneo sedište arhiepiskopije Žičke i tako započeo Pećku patrijaršiju.

- Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Čudesa su se događala na njegovim moštima. Ostalo je predanje da je na njegov ćivot pčela napravila pčelinjak - kazao je mitropolit.

Govoreći o tome kako su mošti svetog Arsenija kroz vekove često bile premeštane na prostoru Srbije i Crne Gore, mitropolit je podsetio i da su između ostalog takođe bile i u Kučima na Medunu do 1856.

 

 

- Velika tragedija i pohara Kuča koja se dogodila bila je i pohara moštiju Svetoga Arsenija - kazao je mitropolit, i dodao da su one nakon toga prenete u manastir Ždrebaonik u Bjelopavlićima.

- Daj Bože da od Kuča nauče svi Crnogorci i da se ponovo svi uputimo pravim putem kojim su naši preci išli kroz vekove. I da Sveti Arsenije pomiri Kuče posle pohare 1856. godine sa ostalima Crnogorcima - kazao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da se danas nažalost preko onih koji vladaju Crnom Gorom povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački.

- Oni koji poriču Svetoga Savu poriču i Svetoga Arsenija. Oni obezboženi i obeskorenjeni pokušavaju da stvaraju satanske zajednice. Da grade budućnost na raskolima, poharama i mržnji, a ne na isceljenju zloga i opakoga duha - upozorio je Amfilohije, i kazao da će se mošti vratiti u Ždrebaonik, a da će prethodno biti kratko i u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

RADUNOVIĆ IZNEO ISTINU O MILOGORSKOJ TORTURI: Vojvodić šamaran i prisiljen da prizna da je polomio ploču na Ravnom lazu!

Na kraju besede on je zaključio da je dolazak Svetoga Arsenija od ogromnog značaja i za Kuče, ali i za sve nas.

- Neka gospod Blagoslovi Kuče - kazao je mitropolit.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
joc

pre 3 godine

Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Upokojio se, pa bio episkop ?

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!
Balkan

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika Joanikije i Pravni savet MCP poručili su u zajedničkom saopštenju da će preduzeti mere da se, zbog budućih slučajeva, neodložno poništi neustavna i nezakonita odredba Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa

11.05.2020

11:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija