• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.06.2020

10:35

AUSTRIJA ZABRINUTA DA NE UGROZI PRAVA I SLOBODE USTAŠA! Odloženo usvajanje zabrane okupljanja u Blajburgu!

Balkan

AUSTRIJA ZABRINUTA DA NE UGROZI PRAVA I SLOBODE USTAŠA! Odloženo usvajanje zabrane okupljanja u Blajburgu!

Podeli vest

Na zahtev vladajućih partija, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, odloženo je usvajanje inicijative za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu na Odboru za unutrašnjo-politicka pitanja austrijskog parlamenta

Protekle nedelje su sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), odlučile da podnesu zajedničku inicijativu za zabranu godišnjeg ustaškog okupljanja u Blajburgu, kojom pozivaju ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da razmotri sve pravne mogućnosti da se taj skup zabrani od iduće godine.

Ta inicijativa trebalo je da se nađe na dnevnom redu jučerašnje sednice Odbora za unutrašnjo-politička pitanja parlamenta, ali je usvajanje odloženo na zahtev OVP i Zelenih, sa obrazloženjem da je potrebno formulacije zahteva priveriti i doraditi do sledeće sednice krajem juna ili početkom jula.

U debati o inicijativi, koja je održana kasno sinoć, OVP i Zeleni su istakli da im je inicijativa važna, ali da se ne radi o jednostavnom poduhvatu.

SRAMNO! NASTAVLJA SE NAJCRNJA ANTISRPSKA KAMPANJA! Milov savetnik: U SPC su sve sami pedofili i narko-dileri!

Poslanici Andreas Minih i Volfgang Gerstl iz OVP su ukazali da se ne smeju dovoditi u pitanje osnovna prava i slobode, kao što su pravo na okupljanje i veroispovesti, te su dodali da je policija ionako proteklih godina nadzirala ustaški skup, te kažnjavala svako kršenje zakona.

Poslanica Zelenih Eva Ernst Dzidzic ukazala je da je neophodno uzeti u obzir mnoge izazove, kao što je i Evropska konvencija o ljuduskim pravima, jer se udruženje, koje organizuje skup, dobro organizovalo da zaobiđe zabranu održavanja.

Zbog odlaganja usvajanja inicijative začuđeni bili su poslanici Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a.

Poslanik SPO Filip Kuher ukazao je da je inicijativa predviđala da ministar analizira mogućnosti, i da nije bilo reči o kršenju Ustava.

Poslanica SPO Sabine Šac ističe da je važno i ispravno zajedničko delovanje, iako je ovogodišnje okupljanje otkazano zbog korona virusa.

Prema njenim rečima opšta zabrana je sada jednostavnija, jer se od 2019.više ne radi o verskom skupu.

I poslanici Neos-a Duglas Hojos-Trautmansdorf i Štefan Krisper ističu da bi bilo dobro usvojiti inicijativu, i čude se što je nedavno dogovorena zajednička inicijativa, da bi se sada usvajanje odložilo.

Poslanici FPO Hanes Amesbauer i Kristijan Ris ocenili su da je inicijativa ionako problematična.

- Ne mora se voleti manifestacija u Blajburgu, ali je sloboda okupljanja ekstremno važna ustavom zaštićena vrednost, koja ne sme da se minira usvajanjem nekih inicijativa - naglasili su oni.

Usvajanje inicijative mogla bi voditi ka zabrani i drugih skupova, ukazali su oni.

Amesbauer i Ris smatraju da su nadležne vlasti pozvane da iskoriste pravne mogućnosti i zabrane skup, pre svega što više nije verski.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je formiranje interdisciplinarne radne grupe, uz uključenje Ministarstva spoljnih poslova i Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, sa ciljem ramtranja pravne situacije.

PO TROJICA U SOBAMA, JEDU S PODA! CG pomorci prete štrajkom glađu zbog katastrofalnih uslova u karantinu!

On je naglasio da je stvar veoma kompleksna i da se moraju poštovati vladavina prava i Ustav.

Na sednici Obora bilo je i raspave o inicijativu SPO i Neos sa ciljem sprečavanja planirane akcije transakcije zemljišta oko areala na kojem se održava ustaška komemoracija u Blajburgu.

Naime SPO i Neos strahuju da bi organizatori okupljanja, kupovinom daljih nekretnina mogli zaobići zabranu okupljanja.

I taj predlog nije naišao na podršku ostalih partija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 3 godine

Sto Srbijai Srbi koji zive u Austriji ne izvrse dodatni pritisak na austrijske politicke partije da se ovaj nacisticki i fasiticki skup trajno zabrani , vec se trazi izgovor o slobodi okupljanja samo, da se ne donese zabrana.Potajni fasizam

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija