• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/in4s.net

12.06.2020

10:32

RUSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Đukanović spreman da ide DO KRAJA U OBRAČUNU SA CRKVOM, Amerikanci mu već razradili uniju s Vatikanom!

Balkan

RUSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Đukanović spreman da ide DO KRAJA U OBRAČUNU SA CRKVOM, Amerikanci mu već razradili uniju s Vatikanom!

Podeli vest

Ruski mediji ocenjuju da predsednik Crne Gore Milo Đukanović reaguje veoma brzo i okrutnim akcijama pokušava da uguši svenarodne proteste, izazvane konstantnim napadima režima na tradicionalno pravoslavlje

„Još uvek se krije iza zabrana uvedenih zbog pandemije koronavirusa“, ocenio je za RIA Novosti ekspert kluba „Valdaj“ Artjom Kurejev.

Analizirajući situaciju u Crnoj Gori, ruski analitičar navodi brojne primere represivnog delovanja na sveštenike i vernike SPC, posebno apostrofirajući brutalnu primenu policijske sile protiv demonstranata u Nikšiću i Pljevljima, kada su „momci u plavom“ svoje sugrađane počastili šok bombama, suzavcem i pendrecima. Podseća da policija nije štedela ni maloletne građane Crne Gore.

Kurejev smatra da je u borbi protiv Crkve Đukanović spreman da ide do kraja, ocenjujući da je od NATO partnera dobio sagalasnost za brutalne akcije.

„Štaviše, američki Međunarodni institut za balkanske i bliskoistočne studije već je za crnogorskog lidera razradio „divnu“ koncepciju – uniju s Vatikanom po obrascu grkokatoličke crkve. Taj plan, koji je nezamisliv za najveći deo crnogorskog pravoslavnog stanovništva, aktivno razrađuju i pojedini balkanski mediji kao i prozapadno okruženje Đukanovića, koje je očito u potpunosti zaboravilo i zanemarilo religiozne tradicije svog naroda."

On je naglasio i da je Đukanović još prošle godine krenuo da stvara autokefalnu crnogorsku crkvu, nezavisnu od Srpske pravoslavne crkve, po ukrajinskom scenariju.

 

 

„Zadatak Đukanovića jeste da se oslobodi uticaja Srpske patrijaršije i zadobije kontrolu nad pravoslavnim sveštenicima koji uživaju ogromni autoritet u Crnoj Gori“.

Na kraju Kurejev je zaključio:

„Ne smemo zaboraviti da su skoro 200 godina Crnom Gorom vladale vladike kao svetovni i religiozni lideri. Čak i za vreme Tita dobar deo naroda sačuvao je u sebi svest o značaju i ulozi crkve kroz istoriju“, ocjenjujući da će se Crkva i verni narod izdići iznad svih iskušenja.

I politikolog Pavel Rudjakov ističe da je SPC „duhovni oslonac za pravoslavce svih nacija“ na ovim prostorima, te da nastojanja Crkve da bude što umerenija i na rečima i na delu ne nailazi na razumevanje režima u Podgorici, navodi Savez pravoslavnih novinara.

Rudjakov smatra da iza svih ovih dešavanja stoji i namera SAD da ograniče, ili pak potpuno oslabe, poziciju SPC, baš zbog njenog velikog uticaja na čitavom prostoru bivše SFRJ.

Posebno je apostrofirao ugled i ljubav koju u narodu uživa mitropolit Amfilohije.

„Amerika nikako ne želi da prepusti Srbiji ulogu vodeće sile na Balkanu“, zaključio je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Ma rusi gunđaju jer je njihove mafijaše odradio Milo..ne biraju način kako da mu vrate milo za drago..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija