• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/Iskra/N. K.

15.06.2020

10:35

BAKIR NUDI SRBIMA DA SE ODREKNU SRBIJE, UČLANE U SDA I POD VOĐSTVOM BOŠNJAKA BRANE BOSNU! Alijin mali se pogubio, ILI SE SPREMA ZA... !

Balkan

BAKIR NUDI SRBIMA DA SE ODREKNU SRBIJE, UČLANE U SDA I POD VOĐSTVOM BOŠNJAKA BRANE BOSNU! Alijin mali se pogubio, ILI SE SPREMA ZA... !

Podeli vest

Srbi u BiH bi trebalo da se odreknu Srbije, Hrvati - Hrvatske, svi da se učlane u SDA i da pod vođstvom Bošnjaka brane Bosnu - to je, zbirno, poruka koju je Bakir Izetbegović uputio komšijama na prošlogodišnjem partijskom kongresu, i onomad dopunio povodom 30-godišnjice partije kojoj se posle oca Alije i rođaka Sulejmana Tihića nalazi čelu

U obraćanju, zbog pandemije tv linkom, Bakir je već u prvom pasusu sažeo celu poruku:

- Kada kažem "naš narod", ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu… Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje … Njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao veru da različite vere i kulture mogu živeti zajedno.

Pre svega, pejorativnu sintagmu "rezervna domovina" iskonstruisali su muslimansko-bosanski ideolozi i odavno je uneli u bosanski politički diskurs, a odnosi se na Srbe i Hrvate starosedioce u BiH i njihovu rodoljubivu vezanost na Srbiju i Hrvatsku, gde živi većina njihovih sunarodnika.

- Srbi seju u Bosni, a vremensku prognozu gledaju na beogradskom TV dnevniku - govorili su prekorno Muslimani još pre rata. Mogli su dometnuti i da su čitali Politiku i Novosti, odnosno Vjesnik i Slobodnu Dalmaciju, a ne Oslobođenje i Večernje novine, da su navijali za Zvezdu i Partizan odnosno za Dinamo i Hajduk, a ne za Željezničar i Sarajevo, i još mnogo toga. Ali bože moj, realnost je da na obe obale Drine žive Srbi - jedna nacija, jedna vera, jedan jezik, jedna istorija, kultura, tradicija, identitet, koji je neprirodno presečen raspadom Jugoslavije kojem su doprineli i Bošnjaci.

Da im Srbija ne bi bila rezervna domovina, Srbi u BiH stvorili su Republiku Srpsku.

Ko bi onda, po Bakiru, bili "…svi oni koji su, zajedno sa Bošnjacima, branili i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje"?

Srbi, kao ni Hrvati, sem malobrojnih izuzetaka, niti su branili niti su sada spremni da je brane. Koliko je poznato, ti saborci u ratu, bili su jedino mudžahedini koji su dobili državljanstvo i formirali porodice u četiri bošnjačka kantona u FBiH.

Sudanci, Saudijci, Alžirci i dr. zaista nemaju rezervnu domovinu: u svoje bliskoistočne zemlje ne mogu natrag jer se nalaze se na poternicama kao islamski teroristi.

Za utehu Bakiru povodom jubileja SDA, moglo bi i drugačije da se računa. Srbi i Hrvati su bili spremni i biće opet da brane Srpsku i "Herceg Bosnu". Zajedno čine oko polovine stanovništva u BiH, a srpski entitet i hrvatski kantoni obuhvataju oko 75 odsto teritorije BiH.

Dakle, neka se Bošnjaci na čelu SDA i njenim predsednikom pobrinu za onu četvrtinu koju kontrolišu, i suverenitet Bosne i sto odsto njene teritorije biće bezbedni.

Najzad, i o poslednjoj rečenici prvog pasusa: "… bit Bosne koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao 'veru da različite vere i kulture mogu živeti zajedno' ".  On, dakle, pominje samo "različite vere i kulture", ali ne i narode, odnosno nacije. Ta finesa asocira na osmanski sistem mileta koji je, ne samo u okupiranoj BiH, tolerisao neislamske religije.

Tu "toleranciju" bošnjački autori svesrdno hvale, a neoosmanista Ahmed Davutoglu čak i preporučuje, iako je podrazumevala da pravoslavne crkve moraju da budu ukopane da ne bi nadvisile džamije, zvona nisu smela da zvone, izrabljivani pravoslavci su bili građani drugog reda, prevera na islam donosila je materijalne i statusne privilegije.

Alija je, iznosio kontradiktorne stavove zavisno od situacije, što je za širu publiku narodski tumačio: "Pre podne mi se čini onako, a popodne ovako". Govorio je, recimo, i da će "Muslimani uzeti onoliko Bosne koliko mogu prosperitetno kontrolisati"; i da "nema Bosne ako je neće Srbi i Hrvati"; i da se "više ne bori za Bosnu nego za opstanak Muslimana", ali i da je "SDA građanska stranka" i da zato "u nazivu nema nacionalni predznak", te da lično "predstavlja sve Bosanace i Hercegovce".

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Bakir je odlučio da razvije baš ovu poslednju najnerealniju i najneproduktivniju babinu ketmansku tezu, pa je već na prošlogodišnjem kongresu najavio "otvaranje vrata SDA za sve bosanske patriote, bez obzira na veru i naciju".

Svestan da ni Stambol (Ankara) ni Teheran, ni Rijad nemaju kapacitet da mu stvore islamsku državu, a da je SAD, još više EU, neće ni kao fildžan Muslimaniju od četiri kantona, Bakir razvija fantaziju o jedinstvenoj BiH sa većinskom demokratijom u kojoj će odlučivati bošnjački kao najbrojniji narod.

Simptomatično, iako su mu, tokom polusatnog izlaganja, bila puna usta Bosne, koliko i SDA, baš ni jedan jedini put nije nacionalnim imenom spomenuo Srbe i Hrvate, nego ih tek bezlično podrazumeva u aluzijama i metoforama. Elem, on celu Bosnu vidi bez Srba i Hrvata.

Da li ih zamišlja preseljene u "rezervne domovine" ili kao Bosance učlanjene u SDA?

Kako je krenuo, možda do jeseni - za kada je odgodio proslavu jubileja SDA - Bakir dođe na ideju da svi Srbi i Hrvati pređu na islam kako bi Bosna postala jedinstvena.

Uostalom, u Islamskoj deklaraciji piše: "Islamski pokret bi trebao i može početi preuzimati vlast čim je moralno i brojčano dovoljno jak da može oboriti ne samo postojeću neislamsku vladu, nego i izgraditi novu islamsku".

Babo Alija, kome je posvećeno 10 od 30 minuta Bakirovog izlaganja, pred komunističkim sudom se branio da su to "samo snovi jednog vernika i da se nigde ne pominje Bosna".

Sin Bakir smatra da više nema potrebe ništa da prikriva: Islamska deklaracija je zvanični dokument SDA a on je, kako veli, drži na radnom stolu.

Ugledni sarajevski novinar na radu u SAD Kemal Kurspahić komentariše: "Vladajuća bošnjačka partija, koja voli da se busa u patriotska prsa predstavljajući se kao predvodnik 'probosanskih snaga', ovih se dana - uz 30 godina svog osnivanja - pokazala više kao element razgradnje nego jačanja bosanske države".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoki

pre 3 godine

Ako su takozvani " bosnjaci " dosli iz Turske , onda im je domovina u Turskoj .

Sumadinac

pre 3 godine

Ti se vrati korenima ,svi izmisljeni bosnjaci kod Dodika i isvi kompl. u Srbiju.

lesli

pre 3 godine

ili neka ubucu dimije i igraju CHOCHEK SA ERDOGANOM_JER ON U BOSNI NEMA SA KIM DA RAZGOVARA

Marcco

pre 3 godine

Kada kaže "naš narod", ne misli samo na Bošnjake koji su prvom prilikom zagrlili islam, misli i na sve one koji nemaju rezervnu domovinu jer su poprimali neke religije čija je "domovina" 1000 kilometara dalje od Bosne.. Wow... smetala im Jugoslavija i multietičnost te Jugoslavije a sada teže unitarizmu. Uostalom što o tome nisu razmišljali kada su se "etnički" odvajali od svog naroda zarad privilegija, kao da su im Turska i Bliski Istok domovina. Ne veruje ni Bekir šta priča. Priča to jer želi da stvori privid da je tavih Srba i Hrvata, kojima je Bošnjaštvo "nacionalnost, puno... da je većina Srba i hrvata za Bošnjaštvo... a to može samo da "veruje" Soroš i njemu slični i njihovi mediji kojima je zadatak da ovakve gluposti šire.

Sparta

pre 3 godine

Taj mali smrdljivi zeleni nikada nece ostvariti ni babine a ni svoje snove dok je nas Srba !!! Čisto da se zna !!! A Ustase nas ne zanimaju !!! Do skorog ujedinjenja R. Srpske i Srbije .. ?

Istina

pre 3 godine

Drugim rečima, i Hrvati i Srbi da se odreknu svog nacionalnog identiteta i budu Bošnjaci/Bosanci različitih veroispovesti! Nešto kao što radi Milo Đukanović u Crnoj Gori! A, onda vremenom da svi pređu u islam! To je bio san i propala strategija njegovog oca Alije! A, kako bi bilo da se Bošnjaci odreknu svojeg od skora priznatog nacionalnog identiteta (1966 god) i vrate svojim korenima: ili Srbima ili Hrvatima! Zapravo, taj proces na individualnom nivou postoji odavno!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija