• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.06.2020

08:27

STRANCI NAREDILI MILU DA OSLOBODI CAREVIĆA I KRSTOVIĆA! Zapadni ambasadori videli da Đukanović srlja u totalnu diktaturu, pa se direktno umešali u BUDVANSKI SLUČAJ!

Balkan

STRANCI NAREDILI MILU DA OSLOBODI CAREVIĆA I KRSTOVIĆA! Zapadni ambasadori videli da Đukanović srlja u totalnu diktaturu, pa se direktno umešali u BUDVANSKI SLUČAJ!

Podeli vest

Nakon nekoliko burnih dana, predsednik Opštine Budva Marko Carević, predsednik Skupštine opštine Krsto Radović, i odbornici Vladimir Bulatović (Crnogorska) i Snežana Kuč (DPS), saopštili su da od petka počinje dijalog o smirivanju situacije u Budvi i prevazilaženju tenzija. Sva je prilika da se to desilo pošto se umešao – međunarodni faktor

To je za sada ukratko epilog razgovora glavnih političkih aktera u prestonici crnogorskog turizma, nakon nemilih scena od srede kada je su na najbrutalniji način uhapšeni gradonačelnik Budve Marko Carević i njegovi saradnici.

Iako je policija doslovce izbacila iz zgrade opštine gradonačelnika i predsednika budvanskog parlamenta, Carević i Radović su se u četvrtak u 7:30 sati zajedno sa kolegama uredno vratili u svoje kancelarije, u čemu ih policija ovog puta nije sprečavala.

Preokretu u Budvi kumovao međunarodni faktor

Kada se na to doda i činjenica da su budvanski funkcioneri u sredu neobično brzo pušteni iz pritvora u Centru bezbednosti Budva, sve upućuje da je današnjem preokretu i znatno mekšem ophođenju policije prema budvanskom rukovodstvu, odlučujuće kumovao međunarodni faktor, pre svega – ambasade SAD, Velike Britanije i EU.

To su nešto ranije danas potvrdili i šef kabineta predsednika Opštine Budva Nikola Jovanović i potpredsednik Demokrata Dragan Krapović, koji su prvi javno sapštili da se međunarodna zajednica uključila u pregovore u Budvi.

 

 

Oni su naime uključivanje Evropske komisije, kao i ambasada SAD i Ujedinjenog kraljevstva okarakterisali kao "još jedan uspeh aktuelne vlasti" u Budvi, uz konstataciju da "jučerašnji državni udar nije uspio".

Kada se podvuče crta i uvidi da čak ni upotreba sile ovog puta crnogorskom režimu nije pomogla da promeni vlast u Budvi, najmanje što se može zaključiti jeste da zapadni partneri blago rečeno nisu oduševljeni sa nasilnim metodama Podgorice.

Osuda prekomerne upotrebe policijske sile

Analitičar Boško Vukićević je uveren da dešavanja u Budvi nedvosmisleno pokazuju da crnogorski režim postepeno gubi svaku vrstu racionalnosti u političkim potezima, jer vlast jednostavno više nema načina da zaustavi svakodnevno osipanje glasača koje se pojavilo od početka litija.

On dodaje da se to jasno vidi iz činjenice da režim kao jedini odgovor na "događanje naroda" sada vidi isključivo u sprovođenju raznih vidova nasilja i zastrašivanja neistomišljenika.

- Međutim, takav pristup izgleda da više ne može imati podršku ni kod standardnih sponzora režima iz inostranstva. Intervencije američke i britanske ambasadorke, u kojima se na implicitan način osuđuje prekomerna upotreba policijske sile u Budvi, kao i selektivna primena pravde, ukazuju na moguće otkazivanje podrške vlasti od strane ključnih adresa na Zapadu - kaže Vukićević za medije.

 

 

On ipak odaje priznanje na prvom mestu građanima Budve koji su svojim organizovanim otporom snažno skrenuli pažnju na nasilje režima.

- Utisak je da su intervencije sa Zapada, povezane sa odlučnim prisustvom i delovanjem opoziciono orijentisanog naroda u Budvi, koji je trenutno tamo ubedljiva većina, bilo presudno za režimsku odluku o trenutnom obustavljanju policijskog nasilja u Budvi. Sve su prilike da se vlastodršcima iz Podgorice sužava manevarski prostor delovanja, da je opcija sve manje i da su ovo signali u pravcu demokratizacije Crne Gore - jasan je Vukićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija