• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.06.2020

11:09

TAJNA TITOVE PEĆINE U DRVARU! Šta je zavaralo trag nemačkim padobrancima koji su, umesto Broza, odavde poneli samo - njegovu uniformu!

Balkan

TAJNA TITOVE PEĆINE U DRVARU! Šta je zavaralo trag nemačkim padobrancima koji su, umesto Broza, odavde poneli samo - njegovu uniformu!

Podeli vest

Čuvena Titova pećina u Drvaru, koja je privlačila brojne turiste, uskoro će ponovo biti otvorena, a u Centru za kulturu i sport opštine Drvar u okviru kojeg su Spomen-kompleks i Muzej "25 maj” koji brine o Titovoj pećini, očekuju povratak posetilaca


Titova pećina u Drvaru zatvorena je prošle godine za turiste zbog odrona, usled obilnih padavina, koji je uništio drvenu baraku na ulazu u pećinu, gde je bio smešten partizanski Vrhovni štab sa Josipom Brozom Titom 1944. godine tokom desanta na Drvar 25. maja.


To je bila jedna od spektakularnih operacija u Drugom svetskom ratu pod nazivom "Konjički skok", koju su izveli Nemci sa ciljem da zarobe Tita.

Centar za kulturu i sport opštine Drvar dozvolio je ekipi Tanjuga i nekoliko novinara iz Srbije da se popnu do Titove pećine.

Ulaze u pećinu je obezbeđen od eventualnog odrona. Ostalo je da se obnove barake i uradi elektrifikacija, a Muzej "25. maj" je otvoren za posetioce.
 

Foto: printskrin Youtube

Vršilac dužnosti direktora Centra Suzana Jović rekla je Tanjugu da je bilo predviđeno da 9. maja Titova pećina zvanično bude ponovo otvorena za turiste, zajedno sa izložbom i bogatim programom sve do 25. maja, ali da do toga nije došlo zbog epidmije korona virusa.

"Ove godine nam je malo epidemiološka situacija otežala turizam, ali mi se nadamo da bi to dogodine trebalo da krene kako treba, a možda već i ove sezone. Uglavnom turisti dolaze iz bivše Jugoslavije kako bi posetili Titove barake, što je posebna vrednost", rekla je Jovićka.

Sad je kućica osigurana i nema opasnosti za penjanje,naglasila je ona.
 

Foto: printskrin Youtube

Govoreći o kako je bilo tokom destanta na Drvar i šta se desilo 25. maja, a šta je legneda, Jovićka je rekla:

"Nemci su mislili da znaju gde se nalazio Tito, a ovo korito reke Unac je bilo zaraslo i upravo ih je to spasilo. Kada su padobranci sleteli gore na Šobića groblje, nisu znali tačnu lokaciju gde se Tito nalazi već su nasumično poleteli i on je već uspeo da pobegne. Nisu uspeli, već su uzeli samo njegovu uniformu. Samo su to uspeli da urade, Tito je pobegao, a sve ostalo je neka legenda".

Dodaje da je taj događaj svakako uticao dosta na istoriju tog mesta, pošto je Drvar postao grad heroj.

Ipak, navodi da su stanovnici Drvara danas podeljeni po pitanju te slavne partizanske prošlosti, da se neki ponose na to, a neki ne, ali da stariji u Drvaru kažu da je to bilo "zlatno vreme" Drvara.

Fotoreporter iz Beograd Ivica Veselinov je rekao da je prvi put u Drvaru i da nije želeo da propusti posetu spektakularnoj Titovoj pećini.

"Učio sam o Titovoj pećini kada sam bio u školi, ali nikad nisam imao priliku da je posetim", kaže Veselinov i dodaje je još kao dete u osnovnoj školi zapamtio sliku Titove pećine iz udžbenika istorije. Takođe, navodi da je fotografisanje Titove pećine veliki izazov, ali da je šteta što nema nikakvog osvetljenja, pa se služio baterijskom lampom sa mobilnog telefona.

 

Foto: printskrin Youtube

Sam prilaz pećini je fantastičan, dodao je on.

"Zamišljao sam scene desanta na Drvar, kako je to izgledalo kada su tu 1944. godine preletali avioni. Gledao sam i film Desant na Drvar i sećam se tih scena", dodao je Veselinov.

Snimatelj TV Pančevo David Masl, takođe, kaže da je prvi put u Drvaru i da je oduševljen ambijentom.

Ističe da fantastično izgledaju kako ulaz u pećinu, tako i sam prilaz i okolne planine.

Na ulazu u pećinu stoji upozorenje da se ulazi na sopstvenu odgovrnost. Kada se silazi u samu pećinu, teren je dosta nepristupačan i nema nikakvog osvetljenja.

Nakon toga, u nastavku pećine, nalazi se kanal dužine 16 metara, visine četiri metra i širine oko dva i po metra, a na kraju tog hodnika se mogu videti gvozdena vrata postavljena još 1938. godine prilikom istraživanja pećine radi vodosnabdijevanja.

Pred pećinom se nalazi zaravnjeni plato na kojem su postavljene dve barake dužine 12 i četiri metra i širine pet metara.

Ukupna dužina pećine je 85 metara, a u nastavku se pećinski kanal kaskadno spušta i završava sifonskim jezerom na dnu. Visinska razlika od gvozdenih vrata do površine sifonskog jezera je 53 metra.

Titova pećina nalazi se na padini brda Gradina na oko 23 metra iznad korita reke Unac, a od centra grada je udaljena svega kilometar.

Inače, Titovu pećinu je godišnje posećivalo i do 10.000 turista, a do početak devedestih godina 20. veka i do 200.000 ljudi, jer je ta destinacija nekada bila nezaobilazna za učeničke izlete i ekskurzije, kao i turističke ture kroz bivšu



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MARATONCI

pre 3 godine

Фалсификат, све је оставио себи, остало су празне приче као и Дрвар.....

Vojo

pre 3 godine

Da su ga uhvatili, srpski narod bi mnogo, mnogo manje stradao narednih 75 godina. Na našu žalost, uspeo je da pobegne!

Dragan

pre 3 godine

Tzv spektakularna vojna akcija koje je završena totalnim neuspehom neprijatelja. Nije im on pobegao, već se sklonio na bezbedniji položaj. Po ko zna koji put Prateći bataljon vrhovnog komandanta NOV i Partizanskih odreda Jugoslavije je izvršio svoj najvažniji zadatak. Sačuvao je svog vrhovnog komandanta. Nepunih pet meseci kasnije je oslobođen glavni grad Beograd. Drugi svetski rat je tako završen pola godine pre konačne kapitulacije nemačke vojne sile i svih domaćih kvislinga. Naravno, prošle godine je to dosta traljavo samo spomenuto, kao i mnogo druge pobede. Jedna od njih je svakako i Bitka na Košarama, kada je odbranjena teritorije Savezne Republike Jugoslavije. Večna slava herojima koji su časno branili svoju zemlju, a sramota i bruka svim dezeerterima koji su se krili da ne prime mobilizacijski poziv. Proklet bio izdajica svoje domovine.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija