• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

21.06.2020

13:59

PRVA POBEDA ZA SRPSKU! Dodik: Akcija "Koridor" definisala obrise Republike!

Balkan

PRVA POBEDA ZA SRPSKU! Dodik: Akcija "Koridor" definisala obrise Republike!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Dugoj Njivi kod Modriče da je datum kada je realizovana operacija "Koridor" važan u istoriji srpskog naroda i da se svrstava u najvažnije događaje nacionalnog oslobođenja

- To je datum koji je definisao nacionalno oslobođenje i državne obrise Republike Srpske. Koridor je integrisao i objedinio zapadni i istočni deo Srpske i nikad nije bio prekinut tokom rata, iako su postojali brojni ataci da se prekine ta žila kucavica koja je povezivala delove Srpske sa Srbijom - izjavio je Dodik prilikom obeležavanja godišnjice te vojne akcije iz 1992. godine.

On je naglasio da je veoma važno da se Srbi okupljaju u Dugoj Njivi i podsećaju na hrabru odluku o probijanju koridora koju je u uslovima međunarodnih sankcija donelo tadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

- Tada je postojala zabrana letova i nemogućnost da se za bebe u Banjaluci dopremi kiseonik koji im je značio život... Čak ni smrt 12 beba nije probudila savest velikih koji odlučuju o tome na nivou UN. Jedina logika je bila da se probije koridor života i integrišu pomenuti prostori - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

DODIK IZRIČIT: Hermetički zatvoriti granice i HITNO DEPORTOVATI MIGRANTE!

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Kod spomen-obeležja na Dugoj Njivi služen je parastos za poginule srpske borce u proboju Koridora pre 28 godina.

Nakon parastosa položeni su venci na spomen-obeležje za 413 srpskih boraca.

Akcija "Koridor života" počela je nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presekle kopneni put između zapadnog dela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim delom Srpske i Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na reku Savu na prostoru Broda.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija