• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: objektiv.rs

27.06.2020

10:43

INDIPENDENT NEMILOSRDAN PREMA HRVATIMA: Treba im zabraniti da slave ustaše - HLADNOKRVNE UBICE I RATNE ZLOČINCE!

Balkan

INDIPENDENT NEMILOSRDAN PREMA HRVATIMA: Treba im zabraniti da slave ustaše - HLADNOKRVNE UBICE I RATNE ZLOČINCE!

Podeli vest

Ugledni britanski list Independent oštro je kritikovao glorifikovanje fašizma i ideologije ustaštva u Hrvatskoj.

 

- Već neko vreme smo svedoci rehabilitacije ustaškog pokreta u Hrvatskoj tako što se pokušava da se članovi ovog pokreta predstave kao patriote, umesto kao hladnokrvne ubice i ratni zločinci. To je falsifikovanje istorije - navodi se u tekstu.

Ovaj list dalje ističe kako je u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubijeno stotine hiljada Srba, Roma, Jevreja i hrvatskih antifašista.

- Kako bi ostvarili svoje genocidne namere, ustaše su oformile koncentracione logore koji su po svojoj brutalnosti mogli da se porede sa nemačkim logorima smrti. Najozloglašeniji je bio Jasenovac, poznat i kao 'Balkanski Aušvic'. U njemu je brutalno ubijeno između 77.000 i 104.000 ljudi - piše Independent.

UGLEDNI FRANCUSKI ČASOPIS "MOND" OPLEO PO HRVATIMA: Još uvek izražavaju simpatije prema nacističkoj eri!

U tekstu se dalje pominje kontroverzni film "Jasenovac - istina" reditelja Jakova Sedlara u kome se zloglasni logor smrti predstavlja kao radni kamp.

Foto: printscreen yotube

- Podjednako je uznemiruća upotreba ustaškog povika 'Za dom spremni', koji je ekvivalent nacističkom 'Sieg Heil'. Kontroverzni ultra-nacionalistički pevač Marko Perković Tompson godinama je koristio ovaj povik u svojim nastupima, a snosio je minimalne posledice - navodi britanski list dodajući da je nedavno Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj presudio da ovaj fašistički pozdrav koji Tompson koristi ne remeti javni red i mir.

CENZURA AMERIČKE DRUŠTVENE MREŽE! Dokaze o ustaškim zločinima vide kao govor mržnje!

Independent navodi da "dok Amerikanci ruše spomenike ljudima koji su podržavali ropstvo", nezamislivo je da velike grupe hrvatskog društva "zaboravaljaju na jezive zločine koje su počinile ustaše".

- Vreme je da međunarodna zajednica progovori jasno i glasno protiv glorifikacije i rehabilitacije takvih pokreta i pojedinaca koji su učestvovali u najodvratnijim scenama u istoriji. Nemačka je zakonom zabranila sve simbole nacističke prošlosti. Hrvatska mora da zabrani i procesuira buđenje ustaštva - zaključuje ovaj list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 3 godine

Treba zabraniti i kažnjavati bezobrazluk i fašizam..

Djoka Vatreni

pre 3 godine

Moze samo da im zabrani oni koji su ih stvorili.

Rade

pre 3 godine

Ne bi hrvati to smeli niti mogli da ih nemačka u tome svesrdno ne pomaže i podržava. Da se ne lažemo ! ! !

Mane

pre 3 godine

Eto,kad te Englez kao brani oni nam čine štetu.Kakvih bre 77000-108000 ubijenih.Oni pokušavaju da prekrajaju podatke i daleko umanje broj žrtava a na taj način daleko umanjiti opterećenje i odgovornost koji hrvati nose.Kada se ta laž ponavi više puta od strane "renomirane"kuće onda postane istina-Gebels.Dobro se zna da su ustaše uništavale dokumenta-podatke pred kraj rata ali nisu uspeli sve.Da su to učinili do kraja ,da li to znači da Jasenovac u opšte ne bi postojao?!

milan lala

pre 3 godine

Evo u Austriji se zabrinuli za "demoratska prava " ustasa , pa razmisljaju da dozvole orgijanje ustaskih vampira u Blajburgu, tragi komedija sta reci . Netreba se mnogo cuditi to je domovina hitlera .

Ludi majstor

pre 3 godine

Rehabilitacija ustaštva moguća je samo kao odgovor na davno učinjenu rehabilitaciju četništva.Tko je tome kriv?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija