• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list/Infromer.rs

07.07.2020

18:20

KORONA NOKAUTIRALA HRVATSKU! Komšijama se loše piše!

Balkan

KORONA NOKAUTIRALA HRVATSKU! Komšijama se loše piše!

Podeli vest

Hrvatsku čekaju još teže posledice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo. Prema najnovijim prognozama koje je danas objavila Evropska komisija, pad BDP-a u Hrvatskoj će ove godine biti čak 10,8 posto, da bi sledeće godine počeo oporavak i rast bio 7,5 posto BDP-a.

Jedino Italija s padom od 11,2 posto i Španija s 10,9 posto imaće veći pad od Hrvatske. U sličnu kategoriju spada i Francuska koju čeka pad od 10,6 posto te Grčka s padom od 9 posto. Iz ovoga je vidljivo da će najteže biti pogođene upravo države kojima je turizam jedna od ključnih grana. Najmanje će krizu osetiti Poljska koja bi trebala da ima pad od 4,6 posto i Švedska od 5,3 posto.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije uz letnje prognoze se navodi kako je hrvatska ekonomija pre izbijanja krize bila otpornija nego uoči globalne finansijske krize 2008. godine. Previđa da će u oporavku sledeće godine najveću ulogu imati rast domaće potražnje kao što je i za pad to bio glavni faktor.

PRESTANI DA DRŽIŠ LEKCIJE SRBIJI! Dodik odbrusio Komšiću: U TOJ DRŽAVI POSTOJI NAČELO VLADAVINE PRAVA, A TVOJE MEŠANJE U PRAVOSUĐE MOŽE NEGATIVNO DA UTIČE NA DOBROSUSEDSKE ODNOSE!

- Privatna potrošnja bi se brzo oporavila nakon otvaranja ekonomije jer je, čini se, izbegnuto otpuštanje radnika na masovnom planu zahvaljujući podršci vlade. Trenutni i novi projekti finansirani od strane EU i nekoliko podrška za likvidnost za preduzeća bi trebali pomoći u oporavku investicija - smatra Evropska komisija.

Predviđaju da će turizam i tokom sledeće godine biti u problemima zbog nastavka poremećaja u međunarodnom putnom saobraćaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mani

pre 3 godine

Ovo su samo procene EU, pre negoli podeli pare iz svog "paketa pomoći". Još se dogovaraju, kome će koliko dati, a zna se, da će Grčka dobiti najviše jer od turizma ima 21% a onda Hrvatska koja od turizma ima 17% svog BDP-a...

Lazni bot

pre 3 godine

Jedino cemo mi da propadnemo u savrsenstvu uz Vuciceve brojke i slova.

Mira

pre 3 godine

A nama se lepo piše mi smo najjači za sada. Mi smo najbolji a na rubu siromaštva smo.

Marko

pre 3 godine

Ako je ovo nokaut, ja odma potpisujem. Plača nije smanjena ni euro, dapače, od početka godine digla se za 150 eura. Plus svaki mjesec dobijamo 70 eura za uvjete rada pod " epidemijom". Turizmom se bavim kao dodatno, imam 3 apartmana, i rekao sam sebi da neću primiti nijednog stranca, osim domaćih gostiju. Računao sam ako i 1 noćenje budem imao, super. Kad ono, sigurno više od pola rezervacija. Što se toga tiče, super zadovoljan, bit će 6-7000 eura od apartmana, nije kao inače, ali dobro dođe, za crne dane. Uz plaću od 1300 eura, toliko i žena, nemam kredita, za sad može se živjeti, i kad te korona nokautira, da možeš bez stresa preživjeti godinu dvije. Ko nema ušteđevinu za crne dane, je neodgovoran čovjek. Za to se MORA imati. Ne brine mene Hrvatska, mene brine cijeli svijet... Jer ovo ne miriše na dobro.. A sve je povezano.. Što se tiče turista, zadnja 2 dana ih ima čudo jedno, ovi ljudi nisu normalni. Meni ne bi na pamet palo igdje otići, iako se bavim turizmom, iskren sam, ovo nije vrijeme za ljetovanje. Al aj ti objasni ovoliko budala...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija