• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

12.07.2020

12:04

OBRAZ MU JE KAO ĐON! MILO UDARIO NA SRBIJU KAKO NIKAD PRE, NA METI I SPC! Predsednik Crne Gore se baš ničeg ne stidi!

Balkan

OBRAZ MU JE KAO ĐON! MILO UDARIO NA SRBIJU KAKO NIKAD PRE, NA METI I SPC! Predsednik Crne Gore se baš ničeg ne stidi!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da se još od vremena nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića zvanični Beograd nije toliko mešao u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori kao što to radi danas

Đukanović u razgovoru za Pobjedu ocenjuje da odnosi Crne Gore i Srbije nisu dobri, ali da zvanična Podgorica ničim tome ne doprinosi.

- Svakako, nisu dobri", kaže Đukanović, „ali Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas. Bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje. Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to u stvari svedoči o nečem drugom - smatra on.

Đukanović u tom kontekstu kaže da je predizborni ambijent u državi danas bitno drugačiji, značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. godinu, jer SPC tada nije prešla političku crtu, niti je zvanična Srbija tada bila otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Retka su društva danas u svetu gde verske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde - tvrdi Đukanović.

JAPANAC PRE 10 GODINA KRENUO NA PUT OKO SVETA BEZ PREBIJENE PARE U DŽEPU, pa završio U PIROTU! Biciklom došao DO SRBIJE I ODUŠEVLJEN JE!

Na konstataciju da je mnogo kritika upućeno povodom njegove ideje o stvaranju Pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da su neki u tome prepoznali i tajni dogovor sa mitropolitom Amfilohijem kojim se eliminiše Crnogorska pravoslavna crkva, Đukanović kaže da su te kritike proizvoljne, kao i da ne osniva politička partija crkvu.

Foto: Fotoilustracija

- Ko je ikada rekao da partija osniva crkvu? To je izmišljotina protagonista ideologije velikosrpskog monopola u Crnoj Gori. Ne radi se uopšte o ideji osnivanja nego o kanonskoj obnovi naše autokefalne crkve, utemeljene 1485. I nasilno ukinute nakon 1918. Osim toga, ideja o obnovi autokefalije nije uopšte nova, niti je moja - ona je prisutna decenijama. DPS-u se imputira da se bavi crkvenim pitanjima. A šta rade druge partije koje podržavaju SPC? Pogledajte njihove stranačke programe, ili praksu njihovog delovanja. Našom partijom se otvoreno bavi i SPC Amfilohijevim pozivom, koji sve češće ponavlja, da se na izborima glasa za naše političke konkurente.

- Mi se zalažemo da se tokom dugoročnog procesa Pravoslavna crkva u Crnoj Gori prilagodi tradiciji i kanonskom poretku. Crkva treba da liturgijski ujedinjuje Crnu Goru, i Crnogorce i Srbe, i sve pravoslavne, a ne da deli i zavađa narod po necrkvenim i etnofiletističkim kriterijumima nacije ili politikanstva, kako to radi Srpska pravoslavna crkva - zaključuje Đukanović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 3 godine

Da li neko zna zašto srbi vole da idu u Crnu goru i da se tamo odmaraju? Odgovor je sasvim jednostavan: "Zato što u Crnoj gori ima daleko manje crnogoraca nego u Srbiji".

SRB IN

pre 3 godine

А шта сте ви очекивали од ђукановића???

englezii

pre 3 godine

Milo nadam se da ces dobiti ono sto si vec davno zasluzio !

bajo

pre 3 godine

Kako te nije sramota da bilo sto kazes kad je Srbija u pitanju. Ti si upravo onaj koji je nanio najveca zla . Toliko zabidenih nozeva u ledja Srbiji i imas obraza da jos lajes.

KIKI

pre 3 godine

E NEĆEMO VIŠE NIKAD NA MORE U CRNU GORU PA CRKNITE

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija