• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

13.07.2020

17:36

JASNO I GLASNO! RUSKI PATRIJARH PORUČIO PODGORICI: Prekinite sa progonom SPC! Lider sekularne države ne može da stvori crkvu!

Balkan

JASNO I GLASNO! RUSKI PATRIJARH PORUČIO PODGORICI: Prekinite sa progonom SPC! Lider sekularne države ne može da stvori crkvu!

Podeli vest

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon SPC i ukinu diskriminativni zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zemlje, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije

"Pre pola godine usvojen je diskriminativni zakon koji je usmeren na nacionalizaciju crkvene imovine, pre svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati 'autokefalnu crkvu' uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminativni zakon koji je uneo podele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon pravoslavne crkve, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu", navodi se u saopštenju.

CRNOGORSKA VOJSKA USTALA PROTIV MILOVE DIKTATURE! Podršku Crkvi potpisalo više od 120 vojnika i oficira!CG DIKTATOR GUBI PODRŠKU!

EU PARLAMENTARCI STALI U ODBRANU SRPSKIH SVETINJA! Objavili su deklaraciju, Đukanoviću neće biti dobro!

Foto: Beta

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini.

"Lider sekularne države ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike mogu se videti u Ukrajini, gde je propao pokušaj 'ujedinjenja naroda' uspostavljanjem nove 'lokalne crkve'. Ta avantura je samo produbila raskol i donela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca“, konstatovao je ruski patrijarh.

"Pritisak na vernike neprestano raste. Njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe. Javno ponižavanje sveštenstva od strane predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti", naglašava se u saopštenju.

Foto: A.Grbović

Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana "Pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos od carigradskog patrijarha Vartolomeja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija