• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2020

21:27

DODIK O KLINTONOVOM TAJNOM PLANU IZ 1995. GODINE: Došlo je vreme da Srbi izaberu gde će da žive, a to sigurno nije BiH, PROPALI EKSPERIMENT MEĐUNARODNE ZAJEDNICE!

Balkan

DODIK O KLINTONOVOM TAJNOM PLANU IZ 1995. GODINE: Došlo je vreme da Srbi izaberu gde će da žive, a to sigurno nije BiH, PROPALI EKSPERIMENT MEĐUNARODNE ZAJEDNICE!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je krajnje vreme da se rehabilituje ideja SAD iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, koju je zastupao tadašnji američki predsednik Bil Klinton

Na pitanje Srne da prokomentariše dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, u kojima se navodi da je Klinton 1995. godine, u vreme dešavanja u Srebrenici, imao plan da muslimansko-hrvatska federacija dobije nešto manje od polovine BiH, dok bi Amerikanci izvršili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH, Dodik je ocenio da je sazrelo vreme da se ta ideja rehabilituje i da Srbi konačno dobiju pravo na samoopređeljenje, kao što imaju svi drugu narodi.

- Očigledno je da u BiH nema volje bošnjačkih političkih predstavnika da se poštuje izvorni Dejton i da smo mi taoci tog bošnjačkog jednoumlja čiji je cilj stvaranje unitarne BiH. Došlo je vreme da se ta Klintonova ideja obnovi i da se primene odredbe o građanskim pravima i slobodama, koje predviđaju da i narodi u BiH imaju pravo na samoopređeljenje kao što imaju u svim normalnim zemljama - istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da BiH ovakva kava jeste nema budućnosti, nema boljeg života za njene građane, niti napretka bilo koje vrste dok se stvari ne pomere sa mrtve tačke.

- Vreme je da Srpska afirmiše svoje pravo na samoopredeljenje i da živimo normalno i mirno jedni pored drugih, jer svih ovih godina pokazalo se da BiH nema šanse za bilo kakav dogovor koji bi poštovao prava sva tri konstitutivna naroda i ostalih - ocenio je Dodik.

Foto: Tanjug



On je naglasio da ne zna zašto danas, kada se javno govori o toj istoj ideji, koju su SAD zastupale 1995. godine, to izaziva oštre reakcije, čak i sankcije, uz obrazloženje da je to navodno kršenje Dejtonskog sporazuma.

- Evo 25 godina je od Dejtonskog sporazuma i gđe je BiH!? Nigde. Samo se potvrdilo da je to propali eksperiment međunarodne zajednice. Vreme je da se afirmiše Klintonova ideja i da i Srbi dobiju pravo da izaberu gđe i u kakvoj državi žele da žive. Ovo nije njihova država, niti je Srbi tako doživljavaju. Njihova država je Republika Srpska - konstatovao je Dodik.

Prema dokumentima sa kojih je skinut pečat poverljivosti, tadašnji američki predsednik Bil Klinton tražio je od vlade u Sarajevu 1995. godine da ustupi teritoriju Srbima da bi se okončao rat u BiH.

Dokumenti su nedavno objavljeni i sadrže Klintonov tajni plan za BiH, a potiču iz 1995. godine u vreme dešavanja u Srebrenici i nekoliko meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, objavio je londonski "Gardijan".

Prema tom planu, federacija muslimana i Hrvata trebalo je da dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili i pritisak na muslimansku stranu da pristane na mogućnost da Srbi u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH.

- Ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubede Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu - predviđao je Klintonov plan.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija