• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

30.07.2020

12:44

CRNI REKORD! BiH prva u Evropi po broju novozaraženih koronom!

Balkan

CRNI REKORD! BiH prva u Evropi po broju novozaraženih koronom!

Podeli vest

Uz porast broja pozitivnih slučajeva korona virusa, Bosna i Hercegovina našla se na prvom mestu Worldometersa po broju registrovanih slučajeva zaraze korona virusom u Evropi na milion stanovnika, prenosi Klix.ba

Prema poslednjim raspoloživim podacima, najveći porast broja slučajeva COVID-19 zabeležen je u Bosni u Hercegovini, gde broj novozaraženih iznosi 363.

U entitetu Federacija BiH testirana su još 994 uzorka, od kojih je 227 bilo pozitivno na novi korona virus.

Kako javlja Srna, u Federaciji BiH je do sada ukupno testirano 84.699 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 6.332 lica, od kojih je 3.126 žena.

U drugom entitetu BiH, Republici Srpskoj, od posledica oboljevanja od COVID-19 preminule su još tri osobe, dok je ta infekcija potvrđena kod novih 136 osoba, posle testiranja 675 uzoraka, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 17 MILIONA! Pandemija korone se ne smiruje, najteže u SAD!

DRASTIČAN SKOK BROJA ZARAŽENIH U AUSTRIJI! U poslednja 24 sata još 173 slučaja infekcije koronom!

Foto: Reuters



Kako javlja Fena, od početka epidemije u tom entitetu na virus SARS-CoV-2 testirano je ukupno 49.248 osoba, a infekcija je potvrđena kod njih 4.624, od kojih se 2.224 (48,10 odsto) oporavilo.

Prema poslednjem preseku stanja u Severnoj Makedoniji, u prethodna 24 časa registrovano je 188 novih slučajeva COVID-19, dok se oporavilo 268 osoba.

Od izbijanja epidemije ukupan broj zaraženih u toj zemlji je dostigao 10.503, ukupno je ozdravila 5.931 osoba, dok je preminulo 476 pacijenata.

Trenutni broj aktivnih slučajeva u Severnoj Makedoniji je 4.096, saopštili su nadležni u toj zemlji.

U Albaniji je potvrđeno 108 novih slučajeva COVID-19 i dva nova smrtna slučaja usled oboljevanja od COVID-19, a od početka epidemije zaraženo je ukupno 5.105 osoba.

U toj zemlji do sada je testirano 34.477 pacijenata, a od posledica COVID-19 preminulo je ukupno 150 osoba.

Ukupan broj izlečenih u Albaniji dostigao je 2.830.

 

Foto: Reuters

U Hrvatskoj je zabeležen 71 novi slučaj COVID-19, pa je ukupan broj obolelih tamo dostigao 753.

Na bolničkom lečenju su 132 osobe, od kojih je osam priključeno na respirator.


Od početka epidemije, 4.099 osoba se oporavilo, a ukupno je preminula 141 osoba.

U Hrvatskoj su do sada testirane 115.722 osobe, od kojih 1.632 u 24 časa pre poslednjeg preseka stanja.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da je ta zemlja rezervisala milion i po doza vakcina protiv novog korona virusa i potpisala predugovor o njihovoj nabavci kada konačno ispitivanje vakcine bude finalizovano.

U dokumentima u koje je uvid imao hrvatski internet portal Index navodi se da je jedna od razmatranih opcija bila COVID-19 Vačines Global Ačeš (COVAX), koja je deo alijanse Global Alliance for Vačines (GAVI).

U Crnoj Gori, laboratorije Instituta za javno zdravlje su završile PCR analizu još 608 uzoraka, među kojima je 67 bilo pozitivno na novi korona virus, a prijavljena su još dva smrtna ishoda.

Foto: Reuters


Ukupan broj potvrđenih smrti u Crnoj Gori od početka juna je 38, a od početka godine 47.

Od infekcije su se oporavila 92 pacijenta, pa je ukupan broj oporavljenih od 14. juna 616.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori trenutno je 2.038, a od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3.016, piše podgorička "Pobjeda".

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević kazao je da je tamo hospitalizovano 197 pacijenata obolelih od COVID-19. Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić da još nije vreme za otvaranje granice sa Srbijom, izvestila je Radio televizija Crne Gore.

Od poslednjeg preseka stanja u Sloveniji, novim korona virusom ukupno je zaraženo 2.155 pacijenata.

Od ukupnog broja zaraženih osoba, 1.121 osoba je ženskog pola, dok zaraženih muškaraca ima 994.

Ukupan broj preminulih je 117, do sada su testirane 129.733 osobe, a broj izlečenih od početka epidemijie je 1.761.

Kako javlja Radio televizija Slovenije, tamošnji Zavod za transfuzionu medicinu pozvao je građane koji su se oporavili od COVID-19 da davanjem krvne plazme učestvuju u lečenju drugih obolelih.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17