• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutarnji.hr

16.08.2020

11:19

HRVATIMA PUKLA SEZONA PA SU IM SRBI KRVI! Turisti beže, ugostitelji očajni: Upozoravali smo na treće zemlje!

Balkan

HRVATIMA PUKLA SEZONA PA SU IM SRBI KRVI! Turisti beže, ugostitelji očajni: Upozoravali smo na treće zemlje!

Podeli vest

Epidemiološka sutuacija u Hrvatskoj je katastrofalna, a po svemu sudeći ni turisička sezona neće biti bolja. A onda je za propast najlakše okriviti - Srbe!

Uoči sutrašnjeg stupanja na snagu austrijskih mera naglašene kontrole svojih građana koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, među hrvatskim turističkim radnicima i stručnjacima ne popušta optimizam u pogledu kakvog-takvog uspeha ovogodišnje turističke sezone, iako svi priznaju da je spomenuta odluka Austrije snažan udarac turizmu.

PUKLA SEZONA U HRVATSKOJ! Turizam u dubokom minusu, broj noćenja pao za više od 77 odsto!

- Odluka austrijskih vlasti očekivana je kada je sagledamo na temelju naših najnovijih pokazatelja o epidemiološkoj situaciji, ali i na osnovu onoga na šta je Hrvatska udruga turizma upozoravala kad smo imali povoljnu epidemiološku situaciju - ocenjuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

On podseća da je HUT ukazivao na to da povoljni epidemiološki pokazatelji u julu ne smeju uspavati odgovorne i da se moraju preduzeti odgovarajući koraci u interesu povoljne turističke sezone, na čiji značaj, ističe, ne treba i ovom prilikom upozoravati.

Treće zemlje

- Među ostalim, upozoravali smo da treba obratiti pojačanu pažnju prema dolascima i odlascima u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i tzv.Kosova. Upozoravali smo i na potrebu pojačanog nadzora okupljanja kao što su svadbe i proslave, i na rad noćnih klubova. Nažalost, svedoci smo da su tu napravljeni propusti Nacionalnog stožera civilne zaštite s posledicama, kad govorimo u turističkoj sezoni, u vidu ranijih odluka Holandije, a sada i Italije i Austrije - rekao je.

Foto: Reuters

S druge strane, Ostojić ne misli da je bitka za ovogodišnju turističku sezonu završena ili izgubljena. Imaju, napominje, vrlo dobre epidemiološke pokazatelje iz Istre i Kvarnera, kao i iz Zadarske županije i Dubrovnika, i sada treba raditi na širenju informacije da nije u celoj Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

- I dalje treba raditi na poboljšanju epidemiološke situacije na nivou cele države s ciljem koji je Nacionalni stožer već zadao, a to je spuštanje broja novoobolelih na pedeset dnevno. Austrijskim i turistima iz drugih zemalja čije su vlasti već donele restriktivne odluke za Hrvatsku, ili će to učiniti, treba pružiti svaku pomoć kako bi ustrajali na dolasku u Hrvatsku. U HUT-u smo zaprimili velik broj pitanja baš gostiju iz Austrije može li im se pomoći oko testiranja 72 sata pre povratka kući. Iz toga se vidi da naši gosti ne odustaju tako lako od odmora koji tradicionalno provode ovde i zadovoljni su uslugom i tretmanom - komentariše Ostojić i dodaje:

- Sve to je zalog da sada ne odustanemo od ovogodišnje sezone, imamo još vremena do kraja avgusta i u septembru možemo sve popraviti i dovesti na željen nivo - zaključuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Foto: Reuters

Vlasnici ugostiteljskih objekata sa strepnjom očekuju naredne dane.

- Od kada smo dobili vesti iz Austrije, imali smo devet otkaza rezervacija, što je za nas puno jer smo ipak mi mali porodični kamp. Neki su Austrijanci i prevremeno otišli kućama. Što će biti dalje, videćemo narednih dana - kaže vlasnik malog obiteljskog kampa Polidor u Funtani kraj Poreča Adriano Ukušić.

Kraj sezone mogao bi, ocenjuje Ukušić, uslediti ako ih nakon Austrije i Italije, "stopira" i Slovenija.

- Nažalost, bojimo se da bi Slovenija mogla postupiti kao Austrija. Sad su počeli pristizati Bavarci, ali je pitanje kako će se oni "ponašati" s obzirom na svoje susede - komentira Ukušić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Koliko sam vidio, ima mnogo turista na obali Jadrana..poprilično, nisu nezadovoljni posetom...imaće sigurno bar 50% prošlogodišnje zarade - 5-6 mlrd evra.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija