• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

10.09.2020

22:30

POTPISAN SPORAZUM TRI OPOZICIONE KOALICIJE U PODGORICI! Nova vlada u Crnoj Gori ne menja ama baš ništa!?

Balkan

POTPISAN SPORAZUM TRI OPOZICIONE KOALICIJE U PODGORICI! Nova vlada u Crnoj Gori ne menja ama baš ništa!?

Podeli vest

Neće da povuku priznanje Kosova * Neće da izlaze iz NATO pakta. Neće da menjaju zastavu i himnu, za koje su tvrdili da su antisrpske

Lideri tri opozicione koalicije u Crnoj Gori koji su na izborima 30. avgusta osvojili većinu potpisali su juče sporazum o formiranju nove vlasti. Taj sporazum najavljuje da se suštinski u ovoj zemlji baš ništa neće promeniti!?!

Zdravko Krivokapić ("Za budućnost Crne Gore"), Aleksa Bečić ("Demokratska Crne Gora") i Dritan Abazović ("Crno na bijelo") stavili su potpis na dokument u kojem se navodi da Podgorica neće povući priznanje lažne države Kosovo, da Crna Gora neće izaći iz NATO pakta i da se neće menjati zastava, grb i himna, za koje su u kampanji govorili da su antisrpski.

Narod neće prihvatiti

Istovremeno, u sporazumu o formiranju nove vlade ni jednom jedinom rečju nije pomenuto ukidanje spornog zakona o slobodi veroispovesti, iako je upravo taj nelegalni akt bio povod masovnih litija zahvaljujući kojima je srušena trodecenijska vlast Mila Đukanovića.
Zanimljivo je da ovo nije zasmetalo čak ni mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji se juče uopšte nije oglasio!

Foto: tanjug/zoran mirković

Milan Knežević,      funkcioner DF
Želimo stabilnu vladu i da Crna Gora više nikad ne bude antisrpska država, ali i da se jasno opredeli prema članstvu u EU.

U pomenutom sporazumu eksplicitno se ističe da će Crna Gora nastaviti put ka EU, ali i, što je važnije, ostati verna članica NATO.

"Obavezujemo se: da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU, da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne, da nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", stoji u sporazumu koji su parafirali Krivokapić, Bečić i Abazović.

Nijedan od trojice potpisnika, međutim, nije želeo da za Informer obrazloži zašto njihov koalicioni dogovor, uz sve ostalo, i ne pominje mogućnost ukidanja zakona o slobodi veroispovesti.
Na drugoj strani, politikolog Vladislav Dajković kaže da je nova vlast morala makar da razmotri opciju referenduma za neka od ključnih državnih pitanja.

- Iskren da budem, mislim da srpski narod u Crnoj Gori neće blagonaklono gledati na potpisani sporazum. Premda mogu da razumem stav novih lidera vlasti, smatram da je u sporazum morala biti uvrštena mogućnost referenduma o najvažnijim pitanjima koja muče naš narod. Ipak je referendum jedna od ključnih tekovina demokratskog Zapada i to niko u svetu ne bi mogao da nam zameri. Nadam se da će u bliskoj budućnosti doći na dnevni red i ona pitanja koja su uglavnom motivisala srpski narod da glasa - naglašava Dajković.

Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik portala "Borba", ističe da sporazum koji je potpisan nije sveto pismo, niti je ustavna ili zakonska kategorija.
- Sporazum je samo dobra podloga, a u periodu koji je pred nama on mora biti nadograđen, kako bi svi u Crnoj Gori bili zadovoljni i kako nikad više ne bi bilo povlašćenih i progonjenih. Nema tog sporazuma koji može zabraniti Srbima da budu Srbi, da neguju svoju tradiciju i kulturu. Prva tačka sporazuma trebalo je da bude povlačenje sramnog zakona o slobodi veroispovesti, ali su nas potpisnici tog dokumenta uverili da nije bilo potrebe da se to stavlja na papir i da će to biti urađeno u najkraćem mogućem vremenskom periodu - objašnjava Živković.

Biti mudar i pragmatičan

Živković dodaje da su tačke u vezi sa Kosovom i NATO paktom zaista sporne.
- Imao bih mnogo štošta da zamerim u vezi s ovim sporazumom i nekim odredbama, a posebno kad je reč o Kosovu i NATO, ali da ipak sačekamo još malo. Najbitnije je da je Milov režim otišao u prošlost, tako da nijedna nova vlada neće smeti ni da pomisli više da donosi bilo kakvu odluku za štetu srpskog naroda u Crnoj Gori. Sada treba biti mudar i pragmatičan, pa potom u skupštini pokretati sve goruće teme, kao što su one o Kosovu i NATO paktu - zaključuje Živković.

Dritan predlaže Tadićevu sestru za šefa diplomatije!?

Foto: Printskrin: YouTube/Boban Rajovic/vijesti.rtl.hr

Prema prvim informacijama do kojih je Informer došao, Srbi neće imati mnogo razloga za slavlje zbog kadrovskih rešenja u novoj crnogorskoj vladi.
Kako se najavljuje, Dritan Abazović za ministra spoljnih poslova predlaže Milku Tadić Mijović, bivšu novinarku i urednicu "Monitora", a sada predsednicu Centra za istraživačko novinarstvo.
Tadićeva, inače sestra od strica bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, poznata je po žestokim antisrpskim stavovima. U svojim tekstovima i novinama koje je uređivala Tadićeva je redovno napadala srpsku državu i narod.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLAKRAJINALONDON

pre 3 godine

Dritan je koliko mi se cini Albanac, zar jo suvjek mnogima Srbima nisu poznati odnosi ta dva naroda. Prerano je pocelo slavlje.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija