• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2020

11:58

OZBILJAN POTRES U BiH! OBAVEŠTAJCI PODNELI KRIVIČNU PROTIV ŠEFA: Osmica radi po Bakirovom nalogu! Šokantni detalji - kako je SDA od OBA napravila partijsku prćiju!

Balkan

OZBILJAN POTRES U BiH! OBAVEŠTAJCI PODNELI KRIVIČNU PROTIV ŠEFA: Osmica radi po Bakirovom nalogu! Šokantni detalji - kako je SDA od OBA napravila partijsku prćiju!

Podeli vest

Prema krivičnoj prijavi podnetoj protiv prvog čoveka Obaveštajne agencije BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, koju su zaposleni u OBA krajem avgusta predali Tužilaštvu BiH, on se tereti za niz krivičnih dela, koje je, kako navode, sprovodio po nalogu SDA Bakira Izetbegovića, radi diskreditacije političkih protivnika


U krivičnoj prijavi protiv Mehmedagića, obelodanila je RTRS, u prijavi se pojavljuju i rukovodioci službi OBA, čelni ljudi SDA, Saveta ministara BiH, kao i predsednik Suda BiH.


Prijavom se, navodi se, traži sprovođenje istrage protiv Mehmedagića zbog teških posledica po stabilnost BiH.

“Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, neovlašćeno prisluškivanje zvučno ili optičko snimanje, nedozvoljeno korišćenje ličnih podataka, odavanje tajnih podataka, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, nesavestan rad u službi, povreda tajnosti postupka, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, optužbe su radnika OBA na račun Mehmedagića, iza kojeg stoji SDA, navodi se u prijavi.

Navodi se da Mehmedagić, suprotno zakonu, prima direktne instrukcije od Stranke demokratske akcije i prikuplja obaveštajne podatke s ciljem podrivanja drugih političkih stranaka i pojedinaca koji smetaju toj stranci Bakira Izetbegovića.

Foto: Reuters



Ukazuje se da se šef OBA redovno sastaje sa funkcionerima SDA kojima prenosi operativne podatke do kojih je došla Služba, stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi koja je u posedu RTRS.

Na ovaj način se, navodi se u prijavi, unutar OBA pravi paraobaveštajni stranački sistem koji prikuplja podatke o protivnicima SDA, koje ova stranka koristi za političke obračune ili isključivanje trećih osoba.

Uz Mehmedagića su učestvovali i pojedini načelnici službi OBA, novinari i medijske kuće, zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH Bisera Turković, ali i predsednik Suda BiH Ranko Debevec. Debevca optužuju da je na zahtev direktora OBA pokretao istražne radnje protiv političkih protivnika SDA i lica koja javno govore o diplomama Mehmedagića.

“Debevec izlazi u susret direktoru, jer mu je Mehmedagić obećao da će ga zadržati na mestu predsednika i sprečiti istragu koju Tužilaštvo BiH sprovodi protiv njega. Debevec i Mehmedagić pokušali su i u Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH da zaustave slanje dopisa Tužilaštvu BiH prema Interpolu u vezi sa imovinom i identitetom Debevca u Španiji, ali su radnici DKPT BiH odbili da učestvuju u tim radnjam”, navodi se u prijavi protiv Debevca.
 

 

Iako je, prenosi RTRS, prvo rekao da nije upoznat s krivičnom prijavom, u telefonskom razgovoru predsednik Suda BiH Ranko Debevec demantuje navode o prisluškivanju, a odgovornost prebacuje na teren Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH, kojeg slučajno ili namerno naziva predsednikom Republike Srpske.

“Sud BIH i OBA nikoga ne prisluškuju nezakonito, o tome postoje razni protokoli i zakon itd. Dakle nema nikakvih nezakonitih prisluškivanja, a upravo vaš predsednik, predsednik Srpske je sam priznao da nezakonito prisluškuje pripadnike opozicije i građane Republike Srpske. Prema tome to je moj odgovor na to što imam da vam kažem”, rekao je Debevec.

Inače, Debeveca je Dodik optužio za sumnjive aranžmane, prikrivanje španskog državljanstva i za posedovanje neograničene moći da izdaje naloge za prisluškivanja.

Nakon toga federalnim medijima iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da su u junu dobili otvoreno pismo radnika Suda BiH i dopunu krivične prijave, te da proveravaju te navode.

Ranije su primili i prijavu protiv Debevca zbog korupcije.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS na pitanje RTRS da li će pokrenuti istragu protiv Debeveca, odgovaraju da nisu upoznati sa krivičnom prijavom niti je, tvrde, ona dostavljena njihovoj Kancelariji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija