• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.09.2020

11:08

DOBIĆE I DO 10.000 EVRA! Građani Crne Gore presavili tabak,  tuže državu i vladu!

Balkan

DOBIĆE I DO 10.000 EVRA! Građani Crne Gore presavili tabak, tuže državu i vladu!

Podeli vest

Zbog objavljivanja spiska osoba kojima je bila određena samoizolacija i dela spiska zaraženih koronavirusom najavilo je tužbu protiv crnogorske vlade i države

Tužbu je najavilo oko 250 oštećenih, a prema pisanju podgoričkog Dana, među prvima su tabak presavili Bjelopoljci.

Pozivajući se na svoje informacije, list piše da će najviše tužbenih zahteva biti u Podgorici, a odštetni zahtevi kreću se, navodi se, od pet do 10 hiljada evra, prenosi B92.

OBJAVLJENI konačni rezultati izbora u Crnoj Gori

Od petka nadzor za sve koji se vraćaju u Srbiju, čitajte i tome OVDE.

Jedan broj oštećenih građana zastupa i advokat Dalibor Kavarić, koji je u izjavi za Dan rekao da je vlada donošenjem nezakonite odluke o objavljivanju imena i ličnih podataka lica u samoizolaciji nepotrebno prouzrokovala materijalnu štetu budžetu Crne Gore i novčanu obavezu na teret građana Crne Gore, koja pripada osobama koje su na taj način stigmatizovane i čija je privatnost nepotrebno i neovlašćeno izložena uvidu javnosti.

- Postupajući na ovaj način, prethodna vlada je povredila prevashodno načelo proporcionalnosti čija je suština da država pronađe pravičnu srazmeru između preduzete mere 'koja je neophodna da bi se u otvorenom i demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je ograničenje dozvoljeno' i postavljenog opšteg cilja, gde je u konkretnom slučaju na pojedinca pao isuviše velik teret u odnosu na javni cilj koji je trebalo postići - naveo je Kavarić.

Foto: Pixabay

Ukazao je da postupci na opisani način, osobama čiji su lični podaci objavljeni povređeno pravo na privatnost i pravo na zaštitu podataka o ličnosti koje štiti Ustava Crne Gore, kako i prava na poštovanje privatnog i porodičnog života garantovanog Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dodao je da je zaštita ličnih podataka, uključujući i medicinske podatke od krucijalne važnosti za zaštitu prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, proizilazi iz odredbe Evropske konvencije, a zaštitu tog prava potvrđuje i bogata i relevantna praksa Evropskog suda za ljudska prava.

Podgorički dnevnik piše da je 10 osoba iz Bijelog Polja već podnelo tužbe protiv države preko advokata Miloša Kojovića, koji ističe da osobe čija su imena objavljena imaju prvo na pravičnu naknadu zbog povrede prava ličnosti.

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji od 21. marta ove godine, utvrdivši da je ona suprotna Ustavu Crne Gore, Zakonu o zaštiti ličnih podataka, Evropskoj konvenciji i Konvenciji Saveta Evrope.

Takva odluka je doneta na inicijativu NVO Građanska alijansa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija