• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.09.2020

18:17

SVE VIŠE HRVATSKE DECE UPISUJE SRPSKU GIMNAZIJU U ZAGREBU! U šesnaestoj generaciji, učenici dolaze iz svih krajeva zemlje!

Balkan

SVE VIŠE HRVATSKE DECE UPISUJE SRPSKU GIMNAZIJU U ZAGREBU! U šesnaestoj generaciji, učenici dolaze iz svih krajeva zemlje!

Podeli vest

Od 1. septembra u srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu nastavu prati šesnaesta generacija učenika, a ove godine upisano je njih 24, pa škola trenutno broji 64 gimnazijalca koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske

Među učenicima je, kako prenosi "P-portal", sve više dece nesrpske nacionalnosti, a osim đaka koji dolaze iz Dalmacije, Like, zapadne Slavonije, ove školske godine prvi put su se upisali i učenici sa severa zemlje, iz Varaždina i Čakovca.

Direktor škole protojerej stavrofor Slobodan Popović kaže da se broj učenika povećava iz godine u godinu, tako da ove godine gimnaziju pohađa 10 maturanata, 14 učenika trećeg razreda i 16 učenik drugog razreda.

KOMŠIĆ BEZ IMALO STIDA LAŽE I O MRTVOM KRAJIŠNIKU! Ono što je rekao povodom njegove smrti normalan čovek ne može da shvati...

MILO ĐUKANOVIĆ SE UPRAVO OGLASIO NA TVITERU! Svi čitaju i ne veruju, EVO ŠTA JE REKAO O POSLEDNJIM IZBORIMA!

- Unazad dve godine uočljiv je znacajniji upis đece iz Zagreba. Od 24 ucenika prvog razreda, njih 12 je iz Zagreba - ispričao je Lalić za informativni portal Srba u Hrvatskoj i dodao da posebno raduje što gimnaziju upisuju deca koja su osnovnu školu završila u neposrednoj blizini te ustanove.

Izrazio je nadu da će se svi pozitivni trendovi nastaviti i ubuduće, te da će nova generacija gimnazijalaca ostvariti rezultate kao prethodne.

Kako je naveo, svoje srednjoškolsko obrazovanje prošle školske godine uspešno je završilo 18 maturanata.

 

 

- Većina njih je i pored svih otežavajucih okolnosti postigla veoma dobre rezultate i upisala fakultete u Hrvatskoj: medicinu u Rijeci, građevinu u Zagrebu, pravo u Zagrebu, elektrotehniku u Osijeku, Kineziološki fakultet u Zagrebu - naveo je Popović.

Pravoslavna gimnazija u Zagrebu radi prema programu po kome rade i ostale opšte gimnazije u Hrvatskoj, ali je dodato još 30 odsto gradiva vezanog za srpski jezik, geografiju, istoriju i kulturu.

Gimnazijalci uče i ćirilicu, srpski jezik uz hrvatski, prošireno gradivo iz istorije i geografije, a budući da je škola pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, posebna pažnja se posvećuje duhovnosti i etičkim vrednostima.

Organizacija i rad srpske pravoslavne opšte gimnazije ''''Katarina Kantakuzina Branković'''' u novoj školskoj godini usklađeni su sa merama hrvatskog Ministarstva nauke i uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastava je počela uživo u učionicama uz pridržavanje epidemioloških mera, a škola je spremna i za druga dva moguća modela: za mešoviti oblik nastave u školi i na daljinu i online model.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija