• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

17.09.2020

18:06 >> 18:14

MAKEDONCI, NISTE HTELI SA SRBIMA, OVO JE CENA! U EU MOŽETE SAMO KAO BUGARI! Sofija brutalna, izmišljanje nove istorije i nacije neće proći!

Balkan

MAKEDONCI, NISTE HTELI SA SRBIMA, OVO JE CENA! U EU MOŽETE SAMO KAO BUGARI! Sofija brutalna, izmišljanje nove istorije i nacije neće proći!

Podeli vest

Bugarska s memorandumom koji je dostavljen u Briselu negira makedonski identitet i jezik, a samim tim uslovljava evropsku integraciju Severne Makedonije, navode mediji u toj zemlji

Vlada Severne Makedonije, s druge strane, navodi da je makedonski jezik sastavni deo lične karte te zemlje u UN, te da je reč o jeziku koji je deo brojnih prihvaćenih i modernih jezika koji se izučavaju na univerzitetima u celom svetu.

Kako navodi portal Plusinfo preko ovog memoranduma-objašnjenja, Bugarska pokušava da uslovljava Severnu Makedoniji u pregovaračkom procesu sa EU.

Reč je o dokumentu o odnosima Republike Bugarske i Republike Severne Makedonije u kontekstu proširenja EU i procesa stabilizacije i pridruživanja.

U tom memorandumu se navodi da zemlja kandidat ne treba da unosi otvorena pitanja u EU, pogotovo sa državama članicama, te se dodaje da Severna Makedonija još ima veliki broj otvorenih pitanja koje mogu negativno da utiču na usvajanju odluke u EU nakon pristupanja. Objašnjava se da pristupni put Severne Makedonije daje mogučnost da rukovodstvo te zemlje zadrži ideološko nasleđe komunističke Jugoslavije, kao i da ne sme proces proširenja da legitimira etnički i jezički inženjering koji se dogodio u prethodnim autoritarnim režimima.

- Projekat Tita se realizovao sa izmišljanjem nove istorije koja je postavila temlje novog ''makedonskog'' koncepta s ciljem da se promeni tradicionalni bugarski identitet s regionalnim. Sagrađen je na račun istorije i geografije susednih zemalja čime su postavljeni temelji budućih teritorijalnih i manjinskih potraživanja Jugoslavije. Da bi se sprovela ova politika ''lingvisti'' Antifaštističkog sobranja za nacionalno oslobođenje Makedonije (ASNOM) kontrolisano od strane komunsta objavili su 2. avgusta 1944. godine da postoji poseban ''makedonski'' jezik" - navodi se u bugarskom memorandumu.

PRESTANITE DA MU DAJETE DROGU! Grčki mediji osuli po Čavušoglu nakon što je zapretio da vojska neće pomoći Grčkoj kada Turska krene na njih! (VIDEO)

Naglašava se da Bugarska ne može da prihvati da će se tekući proceš izgradnje nacije u Republici Severnoj Makedoniji odvijati na račun revidiranje zajedničke istorije, negiranja zajedničkih etničkih i jezičkih korena ili neosnovan tvrdnji o postojanju ''makedonske manjine'' u Bugarskoj.

Dodaje se da takve manifestacije antibugarskih ideologija i prakse finansirane od strane države su u suprotnosti sa evropskim vrednostima, te ne treba da se legitimišu sa ulaskom u EU.

U reakciji makedonske vlade naglašava se da je pravo na samoopredeljenje i samoidentifikacija temelj evropskih vrednosti i civilizacijski dobitak, te da su posebnost makedonskog jezika i makedonskog etničkog identiteta neosporna činjenica.

Foto: Fotoilustracija

Iz makedonske vlade kažu da tvrdnje i izjave koje sadrže uvrede ne vode u smeru prijateljstva.

Inače, Skoplje i Sofija od sticanja nezavisnosti Severne Makedonije spore se oko zajedničke istorije, kao i makedonskog jezika i identiteta.

(VIDEO) DODIK POKREĆE PITANJE VITALNOG INTERESA ZBOG KOSOVA: Nema priznanja, skupština Republike Srpske će to potvrditi!

Nakon dolaska na vlasti Zorana Zaeva, 1. avgusta 2017. godine, potpisan je Sporazum o dobrosusedskim odnosima kojim je predviđeno formiranje međuvladine komisije o spornim istorijskim pitanjima. Najveći spor koji je na neki način blokirao rad te komisije jeste rasprava oko revolucionara i jednog od osnivača VMRO Goceta Delčeva, za koga bugarska strana tvrdi da je etnički Bugarin, dok s druge strane u Severnoj Makedoniji Delčev se smatra za jednog od očeva makedonske nacije i državnosti.

 

BONUS VIDEO

OD RANE ZORE VELIKE KOLONE AUTOMOBILA NA JABUCI! Srbi žure da se vrate iz Crne Gore pre 18 časova!

PROVERITE DA LI MOŽETE DA POSTANETE ŠPIJUN! CIA objavila test, pronađite 10 razlika na ovim fotografijama!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojša

pre 3 godine

Nesporna cinjenica je da su makedonci izmisljena nacija i da je ro kreatura Drezdenskog kongresa komunista. Jezik je izmisljen i lako proverljivo standardizovan od 1948 do 1961 godine. Nakon Drugog svetskog rata su sva prezimena na IĆ preimenovali na SKI. U Makedoniji zive ili Srbi ili Bugari, nema tu makedonaca. To vam je ista prica kao sa Crnom Gorom i od strane komunista izmisljenom crnogorskom nacijom u cilju cepanja sroakog nacionalnog korpusa a vidimo od nedavno i nekakvog crnogorskog jezika. Srbe katlokie su komunisti oretvorili u Hrvate, a Srbe muhamedance pretvorili u muslimane a onda 1968 u Muslimane, da bi u rat usli Muslimani 1992 a onda izasli nekakvi Bosnjaci. Svaka cast Bugarima, jer su u pravu i brane svoje dostojanstvi i istoriju a Makedonija nema istorije sem od 1945.

Marcco

pre 3 godine

Bilo bi interesantno da neko uradi studiju na temu zašto se svakih 30/50 godina neki poprilično veliki deo Srba odjednom oseća kao nešto drugo, kao neka zbrda-zdola izmišljena nacija ili se pripoji nekim drugim narodima i onda postane veći "papa od pape"... To bi ostaku Srba mnogo više pomoglo nego neka primitivna srbovanja i četnikovanja...

Plava Ptica

pre 3 godine

Nesporna cinjenica je,da se za vreme srpskog kralja,nije smelo izjasnjavati kao Makedonec!Za tako nesto,dobijao se zatvor i batine!Dolaskom Tita na vlast,covek je dao slobodu svima,tj. vratio je naciju-Makedonci!Zato je, posle rata, u SFRJ izbio "Makedonski bum",tj.ljudima je vracena nacionalnost!Pravi Srbi su i tada u MK ostali-Srbi!To vam je ziva istina!

Bane

pre 3 godine

@Plava Ptica Ne boli to toliko što si usporedio vreme kralja, odnosno vreme Tita... Međutim, bugarski uticaj u Severnoj Makedoniji tokom 2. svetskog rata je bio ipak jači nego austrijski u Sloveniji. To prvo, a, drugo... Šta vam je trebalo da se otcepljujete 1990/1991..godine, da negirate opasnost od velikoalbanskog nacionalizma i ekstremizma, i sto je najgore, već krajem 1980-tih ste isto kao i Hrvatska i BiH, na isti taj precizan način zauzeli stav Slovenije prema Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji. I nema potrebe da iko krivi Albance iz Severne Makedonije zbog toga, velikobugarski uticaj se širio i razvijao čitaj XX vel na teritoriji najjužnije ex yu republike. Ovo sad je samo Cena svega toga...

Marcco

pre 3 godine

Zavisi gde i kada. Moji su poreklom iz Smedereva a u jednom trenutku su živeli u Makedoniji. Posle II svetkog rata im je ime promenjeno sa -ić u -ski, niko se nije pitao... a poreklom su bili iz porodice sveštenika SPC. Pedesetih godina su se vratili u Srbiju ali je -ski ostalo. Tek osamdesetih je postojala mogućnost da promeniš prezime ali smo, posle tri generacija, navikli na prezime -ski

Lala iz Banata

pre 3 godine

Што не добише на БРЕГАЛНИЦИ... - можда добију на Бриселу...? Ето: СТАРА СРБИЈА постаде прво Македонија...Да би завршила: као ВЕЛИКА БУГАРСКА...!!

Laza

pre 3 godine

Svi se otimaju oko Makedonije, i Bugari i Albanci a političari njihovi stvaraju animozitet prema Srbima i šire mržnju. Svi su im bolji od nas. Neka im takvi prijatelji...

Drago

pre 3 godine

Nebih se složio sa vašim komentarima, mada u nekim segmentima da. Kao prvo i najvažnije Bugari ne pričaju svojim jezikom jer oni su Altajski narod i znači da bi trebali govoriti jezikom sličnim tursom ili mađarskom, što oni ne čine. Kao drugo jezik kojim pričaju je jedns sekvenca StaroSrpskog jezika kao i Makedonci što imaju svoju verziju. Prema tome nemaju ni Bugari svoj jezik, a današnji Makedonci su stari Srbi. Pozdrav

petar petrovic

pre 3 godine

Ma to su nasa braca srbi sa govornom manom a LAZAR KOLISEVSKI ODAN TITOV REFORMATOR KOJI JE NAREDIO DA SVI SRBI U PRIODU OD 48 IZBACE IZ PREZIMENA -IC IVIC DA BI POSTALI MAKEDONCI.

Marcco

pre 1 godinu

S obzirom da Bugari nisu sloveni, a govore slovenskim jezikom... nisam baš siguran ko je tu ko i čiji...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20