• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.09.2020

11:53

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Neću umreti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu

Balkan

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Neću umreti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog

- Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila -izjavio je mitropolit Amfilohije za "Politiku".

On je podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš „dao obijeliti (crkvu)“ i da se svake godine po njegovoj zapovesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846.godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen - podsetio je mitropolit Amfilohije.

MILO NAMERAVA DA POBEGNE IZ ZEMLJE?!? Milačić: GLEDAO SAM NJEGOVE GRIMASE - TO JE AGONIJA, PANIKA I OČAJ!

KRIVOKAPIĆ OLADIO MILA POSLE PRETNJE DA ĆE SE "BORITI IZ ŠUME"! Evo šta je lider pobedničke koalicije rekao o PREDAJI VLASTI!

Foto: Beta/Fotoilustracija

Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi:

- Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu“.

Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podseća da za to postoji „amanet kralja Nikole“, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se, kako se podseća, od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija