• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.09.2020

12:16 >> 17:34

(VIDEO) ALEKSA BEČIĆ JE NOVI PREDSEDNIK SKUPŠTINE! Predsednik Demokratske Crne Gore je izglasan sa 45 glasova za predsednika parlamenta!

Balkan

(VIDEO) ALEKSA BEČIĆ JE NOVI PREDSEDNIK SKUPŠTINE! Predsednik Demokratske Crne Gore je izglasan sa 45 glasova za predsednika parlamenta!

Podeli vest

U Podgorici je danas konstituisana Skupštine Crne Gore u novom sazivu, a trebalo bi da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta

Nakon glasanja poslanika Crne Gore, Aleksa Bečić je novi predsednik skupštine.

Uručeno je 71 glasačkih listića, navela je komisija, od kojih je 46 važećih i 25 nevažećih (praznih). Za izbor je glasalo 45 poslanika, dok je protiv izbora glasao jedan poslanik, tim rezultatom predsednik "Demokratske Crne Gore" Aleksa Bečić izglasan je za predsednika parlamenta Crne Gore.

DPS, SD, SDP i LP nisu podržale Aleksu Bečića za predsednika parlamenta.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić obratio se građaniam Crne Gore, rečima Neka nam je srećan sloboda.

- Prvo želim da se obratim najvećim herojima Crne Gore koji su hapšeni, šokanirani, a koji nisu u ovim klupama, niti pred kamerama. Vi iz DPS ste poraženi, poražena je ideologija kriminala i lažnog Monetnegra... Koliko imate novca, da li imate obraza da pogledate onima koji žive od 100 evra. Gde je vaš šef, ostavio vas je na cedilu danas, pobegao je, kako mu priliči. Gde je Đukanović, ako govori da je demokrata koji poštuje izbornu volju, zašto nije ispoštovao skupštinu i došao da se suoči sa novom Crnom Gorom. Dobili smo dve lekcije. 30. avgusta zbog naše dece  - ko takne u Boga završiće kao Milo Đukanović. Ko takne u Svetog Vasilija završiće kao vi - rekao je Milačić.

On se zahvalio stotinama hilajdaa onih koji su u borbi za obraz  i dostojanstvo pokazali da smo dostojni predaka i poručio poslanicima DPS.

- Vi niste opozicija, bićete opozicija kada prođete lustraciju u skladu sa zakonom, jer za mnoge od vas nije mesto u poslaničnikim klupama, već na optuženičkim klupama, kad to prođete bićete dostojna opozicija - poručio je Milačić!

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (Mir je naša nacija), kome pomaže najmlađi poslanik Maksim Vučinić (Za budućnost Crne Gore).

Poslanik Nikolić iz DPS izjavio je da ova partija neće glasati ni "za", ni "protiv" predloga da za predsednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić.

- DPS će imati neutralan stav, verujemo dana na ovaj način podstičemo dobru demokratsku praksu posle 30. avgusta kada smo priznali rezultate izbora. Nećemo se voditi time ko je vlast a ko opoziciji, već ćemo se voditi nacionalnim interesima Crne Gore - rekao je Nikolić i čestitao izbor Bečiću.

Poslanik Maksim Vučinić, mladi političar i poslanik Radničke partije zahvalio se svima koji su decenijama čekali ovaj dan.

- Novom sazivu parlamenta želim srećan rad, a nama ostaje da radimo punim snagama da donosimo zakone na korist ovim i budućim generacijama. Da nam se više nikada ne ponovi 1989. godina, da živi slobodna Crna Gora - rekao je Vučinić.

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić: Više nismo jedina zemlja u Evropi koja nije smenila vlast

- Više nismo jedina zemlja u Evropi koja nikada nije smenila vlast u Evropi. Što se tiče postizbornog momenta, bili smo efikasni u uspostavljanju programskih principa, i mislim da je sporazum koji smo potpisali pokazati da će nova vlast biti procrnogorska i proevropska - rekao je Bečić.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović: Sve što je iznela koalicija "Za budućnost Crne Gore" prihvatljivo

- Poštovani građani, svi zajedno smo nakon izbora pokazali demokratske vrednosti. Čestitam svima novi mandat parlamenta, i nadam se da će ovaj saziv biti uspešniji. Želim da kažem da su predlozi koje je iznela koalicija "Za budućnost Crne Gore" apsolutno prihvatljivi za našu koaliciju, i što se mene tiče možemo da pristupimo konstituisanju skupštine - rekao je Abazović.

Obraćanje Milana Kneževića iz Demokratskog fronta

- Srećna vam sloboda, sloboda koja ima da peva lepše i bolje nego što su sužnji pevali o njoj. Zato javno saopštavam u ime koalicije DF da tu slobodu niko neće ugroziti ni dovesti u pitanje, niti će naši građani biti gubitnici. Posebno je nećemo dovesti u pitanje mi koje su hapsili i zatvarali, koji su jedini ovde u parlamentu skandirali Milo lopove. Posebno nećemo dozvoliti ovima koji su poslednjih 30 godina pohare zgrnuli milione, da se vrate – rekao je poslanik DF Milan Knežević, na šta su poslanici DPS-a počeli da dobacuju.

Predsednik skupštine je na to upozorio poslanika Duška Markovića da ne dobacuje, što je izazvalo smeh svih u skupštini.

Foto: printscreen

Milan Knežević

DF je podržao  Bečića za predsednika skupštine, i Krivokapića za mandatara nove vlade.

- Da bismo eliminisali sumnje da će se Srbi boriti za fotelje, tražimo da danas bude Aleksa Bečić izabran za predsednika Skupštine, a Zdravko Krivokapić za mandatara - rekao je, između ostalog, Knežević.

Knežević je naglasio da "posebno neće dozvoliti nekim neformalnim centrima moći koji su delovali iz navodne opozicione senke, a delovali su sa prvom familijom da nas opredeljuju ili sastavljaju vladu".

- Tu mislim na ofšor patarijarha Želja Ivanovića, jednog od vlasnika koncerna Vijesti koji je izrazio sumnju da će DF da izda i da će da pruži ruku spasa Milu Đukanoviću i da smo mi zgrnuli desetine i desetine miliona evra kako bi dali podršku Milu Đukanoviću, kako se danas ne bi izglasao ni predsednik, niti se saopštilo ime mandatara. Željko Ivanović želi da zameni Đukanovića i da iz druge postane prva familija. Ivanović koji je prvi milion stekao tako što ga je ukrao od Mila Đukanovića sada sumnjiči nas koji smo 30 godina bili protiv Đukanovića da ćemo da mu pružimo ruku - rekao je Knežević.

Broj potpredsednika parlamenta biće utvrđen na sednici.

Na sednici može, ali i ne mora biti izabran novi predsednik parlamenta, već samo verifikovani mandati novih poslanika. Skupština se mora konstituisati najkasnije mesec dana od proglašenja rezultata izbora.

Na zasedanju će biti prezentovan Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta. 

Za prvu konstitutivnu sednicu crnogorskog parlamenta, predložene su 4 tačke dnevnog reda:

1. Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore;
2. Izbor predsednika Skupštine Crne Gore;
3. Utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine Crne Gore
4. Izbor predsednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

 

Na konstitutivnu sednicu su pozvani predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, državni tužilac, predsednik Državne revizorske insitucije, te predsednik Državne izborne komisije koji treba da podnese izveštaj.

Crnogorski parlament ima 81 poslanika, a tri pobedničke koalicije, koje pregovaraju o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori, imaju ukupno 41 mandat.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, koalicija „Odlučno. DPS – Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, koalicija „Mir je naša nacija“ deset, a platforma „Crno na bijelo“, četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. Po jednog predstavnika imaće Albanska lista „Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu“ i koalicija „Jedonoglasno“.

DPS je i dalje pojedinačno najuticajnija stranka, ali ne može samostalno da formira vlast.

Iako su pozvane da se priključe trima pobedničkim koalicijama, dogovor sa manjinskim strankama za sada nije postignut. Bošnjačka stranka ima tri poslanika, a dve albanske liste po jednog.

Konstitutivnu sednicu je sazvao dosadašnji predsednik Ivan Brajović posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

 

BONUS VIDEO

KAKO MALI BRSTI... Pojeo ga dok si rekao KRASTAVAC!

OD OVOG VIDEA ĆE VAM SE PODIĆI DIJAFRAGMA! Osećaj kao na rolerkosteru!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Neka sada žive i rade..i što manje slušaju okolinu..srećno

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija