• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

19.10.2020

17:33

GRADONAČELNIK VUKOVARA PONOVO IGNORIŠE PRAVA SRBA! Ni ove godine ĆIRLICA neće biti u upotrebi!

Balkan

GRADONAČELNIK VUKOVARA PONOVO IGNORIŠE PRAVA SRBA! Ni ove godine ĆIRLICA neće biti u upotrebi!

Podeli vest

Srbi u Vukovaru ni ove godine neće dobiti pravo na upotrebu ćirilice, nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uputio Gradskom veću Predlog zaključka, koji se mogu tumačiti kao ignorisanje odluke Ustavnog suda

Predlog zaključaka Penava je Gradskom vijeću podneo prošle sedmice, a Ustavni sud je u julu prošle godine vukovarske gradske vlasti izričito upozorio da se proširenje opsega spomenutih prava ne može odlagati u nedogled.

Ustavni sud je štaviše tada naveo da zadržava pravo da samoinicijativno pokrene postupak za ocenu saglasnosti takvog propisa sa zakonom i Ustavom.

Portal hrvatskog nedeljnika Novosti, podseća da bi to bila četvrta intervencija Ustavnog suda u vukovarske gradske akte od nastanka ovog problema 2013.

Penava, tadašnji HDZ-ovac, tada je postao gradonačelnik Vukovara na talasu antićiriličnih protesta, pa je izmenio Statut Grada tako da se celo gradsko područje izuzima od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

POVEĆAJTE BROJ KREVETA! Hitno naređenje u Hrvatskoj!


Penava, koji je u međuvremenu prešao iz HDZ-a u redove Domovinskog pokreta Miroslava Škore, najnovijim Predlogom zaključaka priznaje da kao gradonačelnik Vukovara tokom sedam i po godina mandata nije postigao ništa na unapređenju međunacionalnih odnosa, što ne začuđuje, s obzirom na to da je uporno radio na njihovom narušavanju, piše portal.

I Ustavni sud je to konstatovao u prošlogodišnjem zaključku - da Grad Vukovar proteklih godina nije učinio ama baš ništa na planu postupnog proširivanja manjinskih prava prema punom zakonskom opsegu.

Penava je tako prošle sedmice ponovo predložio zaključak po kojem nema mogućnosti za primenu zakona u Vukovaru i drugu godinu zaredom, čime izaziva Ustavni sud da se shodno prošlogodišnjem upozorenju upusti i u svoju četvrtu intervenciju u ovaj problem.

Penavin Vukovar rapidno gubi stanovništvo, što je još jedan od njegovih gradonačelničkih "uspeha", piše portal i dodaje da iz tog grada odlaze i Hrvati i Srbi, te da je krajnje neizvesno čiji postotak brže opada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija