• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

27.10.2020

10:42 >> 13:11

ISPOVEST DOKTORKE KOJA LEČI AMFILOHIJA! Kada je upala bila na vrhuncu spomenula mu je Lovćen, njegov odgovor SVE GOVORI!

Balkan

ISPOVEST DOKTORKE KOJA LEČI AMFILOHIJA! Kada je upala bila na vrhuncu spomenula mu je Lovćen, njegov odgovor SVE GOVORI!

Podeli vest

Zdravlje visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija se poboljšava iz dana u dan. Još je na nižim dozama kiseonika, kaže doktorka Jelena Borovinić Bojović, načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore (KC CG)

„Imajući u vidu njegove godine, predstoji duži oporavak zbog posledica delovanja virusa na ceo organizam, ali i zbog normalizacije samog respiratornog sistema. Pričešćuje se i to je za njega posebno okrepljenje i blagodet. Kao pacijent jednako kao i u životu, smeran je, vispren, mudar, poslušan, neustrašiv. Kako sam kaže, jedini pravi strah je od Gospoda. Ni u jednom trenutku nije tražio tretman drugačiji od drugih bolesnika. Naprotiv, svakodnevno se raspituje za zdravlje svih obolelih na odeljenju i moli se za njihovo ozdravljenje“, kaže doktorka Borovinić Bojović za Novosti.

Od kada je zbog obolevanja od kovida 19 primljen u KC CG, kako kaže, mitropolitovo zdravlje je mnogo bolje. Zato sa velikim olakšanjem, prenosi utiske od pre tri nedelje kada je oboleli vladika iz prestonog Cetinja stigao u KC. Od tada su oči i uši celokupne crnogorske i srpske javnosti uprte prema lekarima koji svakodnevno brinu i obaveštavaju o njegovom zdravstvenom stanju.

„Te večeri, 6. oktobra, mitropolit Amfilohije, upućen je iz Cetinjske bolnice i primljen na Internu kliniku KC Crne Gore sa upalom pluća uzrokovanom virusom korona. Odmah mu je urađen CT grudnog koša, koji je potvrdio obostranu upalu, nakon čega smo obavili dodatne pretrage krvi, pregledali vladiku i započeli terapiju“, kaže doktorka.

Dodatnu odgovornost, kako kaže, ne samo kao lekarima, već i kao verujućim ljudima, predstavljala je vladičina isključiva želja da se leči u Crnoj Gori, jer je te večeri rekao: „Nosiću krst ove pošasti sa narodom. Ne želim da u ovim najtežim trenucima napuštam Crnu Goru“.

„Prvi dani bili su potpuno neizvesni, upala je napredovala, kiseonik je postao neophodan. U jednoj od težih večernjih vizita, vladika me je upitao: ’Šta mislite, doktore, koliko će ovo da traje?’ U tom trenutku to mi je bilo najteže pitanje, jer sve je i dalje bilo neizvesno. Kratko sam ćutala, a onda sam odgovorila: ’Visoko preosvećeni, vi najbolje znate da ovde ništa nije dugo’, a on mi je kazao: ’E, da, šta je to u odnosu na večnost’“, kaže doktorka.

Ceo tim lekara KC Crne Gore danonoćno radi u vanrednim okolnostima polažući ispit humanosti. I sam mitropolit Amfilohije je to naglasio.

Foto: Reuters

„Gotovo osam meseci traje borba sa nepoznatom bolešću, iscrpljujuća, neizvesna i teška, u kojoj su nažalost mnogi izgubili živote. Već nas stiže umor, pri kraju smo snaga. Radimo 24 časa, ne pitajući za smene, za izdržljivost i zdravlje. Ali, kao što reče veliki Njegoš kojeg i naš mitropolit Amfilohije najčešće citira ovih dana: ’U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci’. Posao lekara je misionarski i samo ako ga tako prihvatimo i shvatimo, možemo smatrati da smo u istinskoj službi zdravlja“, kaže doktorka.

Nije mitropolitu promaklo, po doktorkinim rečima, da mu lekari svakog dana dodaju neki novi lek, pa su se dogovorili da zajedničku borbu sa virusom shvate kao uspinjanje na vrh Lovćena. Dok ne dođu do vrha, stalno će nešto dodavati, a kada krenu da silaze prema Njegušima, kada kriza i upala počnu da jenjavaju, tada će početi da isključuju lek po lek.

„Kada je upala bila na vrhuncu, rekla sam mu: ’Stigli smo na vrh Lovćena' Vladika je, bez obzira na umor i poteškoće opšteg stanja, jasno izgovorio: ’E, sada da gradimo’. To je za mene bio prvi sigurniji znak da će uspeti da prevaziđe bolest. Kada je upala počela da se povlači i kada je stigao negativan test na virus korona, znali smo da smo blizu Njeguša“, kaže doktorka Jelena Borovinić Bojović.

„Nije bilo lako izboriti se sa svakojakim pritiscima. Velika je odgovornost lečiti naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog. Molila sam vladiku da blagoslovi moj rad, što je on i učinio i svakako ću mu zbog toga biti zahvalna do kraja svog života“, kaže dr Jelena Borovinić Bojović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija