• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo

15.11.2020

09:25

KORONA ZATVORILA REGION! Da li i Srbiju očekuju najrigoroznije mere?

Balkan

KORONA ZATVORILA REGION! Da li i Srbiju očekuju najrigoroznije mere?

Podeli vest

U subotu je u Srbiji zabeležen rekordan broj novoobolelih, a situacija je ozbiljna i u susedstvu

U danu kada je u Srbiji od posledica koronavirusa preminulo još 17 ljudi, sve više bolnica prelazi u kovid sistem, dok vlasti u brojnim susednim i evropskim zemljama uvode dodatna ograničenja uoči predstojećih božićnih praznika.

U subotu je u Srbiji zabeležen je rekordan broj novoobolelih - 3.822. Ukupan broj preminulih porastao je na 989, a situacija je ozbiljna i u susedstvu.

Foto: Pixabay

Crna Gora

Crna Gora uvela je niz novih mera kako bi sprečila dalje širenje koronavirusa. Osim što je uveden policijski čas koji je na snazi od 21 do 5 sati ujutru, u ponoć su stupile na snagu nove mere, a odnose se na obavezno nošenje maski, zabranu javnih okupljanja, putovanja...

Vlada je objavila detaljnu listu mera prema kojima je nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom i zatvorenom na celoj teritoriji Crne Gore, uključujući i decu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ostalih propisanih mera.

Od danas je zabranjeno prisustvo i zadržavanje više od četiri punoletna lica zajedno na otvorenom javnom mestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke. Ova mera se primenjuje do 1. decembra, s tim što može biti produžena.

Foto: Pixabay

Prema novim pravilima, verske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da verske obrede u verskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana, dok će se sahrane i primanje saučešća obavljati isključivo u užem krugu porodice.

Zabranjen je putnički međugradski saobraćaj od petka u 21:00 do ponedeljka u 5:00, osim za motorna vozila kojima se vrše delatnosti bitne za promet robe, snabdevanje i dostavu lekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne delatnosti, snabdevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih (ako poseduju potvrdu poslodavca i putni nalog za službeno putovanje).

Kako su naveli iz Vlade, zabranjeno je i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva osim lica koja neguju drugo lice.

Hrvatska

Hrvatska je jedina država u Evropi i regionu koja se našla između struke koja upozorava da je zdravstveni sistem "na kolenima" i traži strožije mere i onih koji su za ukidanje svih dosadašnjih mera.

Na nedavnom protestu u centru Zagreba na kojem se, prema hrvatskim medijima, okupilo oko hijadu građana, nisu poštovane mere fizičke distance, a nisu nošene ni maske.

S druge strane, šest hrvatskih udruženja i organizacija lekara zahtevali su od vlade uvođenje strožih mera, jer je, kako su upozorili, hrvatski zdravstveni sistem "na kolenima" i da će već do kraja novembra biti u situaciji u kojoj će se od njih zahtevati da odlučuju kojem pacijentu će pomoći, a kojeg će morati da puste da umre.

Foto: Pixabay

Lekarska udruženja podržao je i hrvatski naučnik sa Gete instituta u Frankfurtu Ivan Djikić, koji je takođe od vlade i Štaba tražio uvođenje strožih mera, jer će, kako je upozorio, Hrvatska do kraja meseca imati 1.500 mrtvih kovid pacijenata dnevno.

U Saboru se uveliko priča da Hrvatska ne radi dovoljno testova, odnosno da hiljade uzoraka čeka na analizu, jer nema reagensa. Plenković je rekao da "zaključavanje i uvođenje policijskog časa nije na stolu", a mere koje su u Hrvatskoj stupile na snagu krajem prošlog meseca uključuju zabranu okupljanja više od 50 ljudi, kao i smanjivanje samoizolacije sa 14 na 10 dana. Tada je odlučeno i da javna okupljanja mogu da se odvijaju do 22 časa, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći.

Na svadbama može da bude najviše 30 osoba, koliko i na sahranama, a na privatnim okupljanjima 15. Od ponoći do šest časova se zabranjuje prodaja alkohola, a nošenje maske i napolju je obavezno ako nije moguće držati fizičku distancu od 1,5 metara.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina od prošle nedelje beleži izuzetno veliki broj umrlih, a od srede je na snazi policijski čas. Ograničeno kretanje stanovništva biće na snazi od 23 do 5 časova.

Iz odluke su, kao i u martu i aprilu, izuzeti oni koji obavljaju poslove u smenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Na obredima, venčanjima i drugim porodičnim okupljanjima dozvoljeno je maksimalno 30 osoba.

Severna Makedonija

Vlada Severne Makedonije odlučila je u ponedeljak da zabranu okupljanja više od četiri osobe na javnom prostoru produži na ceo dan. Kako je navedeno u saopštenju, Vlada je donela odluku da zabrana grupisanja više od četiri osobe u parkovima, javnim površinama ili billo gde na otvorenom, umesto posle 21.00 traje celog dana.

Foto: Pixabay

Ta novoouvedena zabrana kao mera sprečavanja i zaštite od širenja virusa traje svih sedam dana u nedelji sa tačno definisanim izuzecima od te zabrane. Izmenama Zakona za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, za nepoštovanje mere koja ograničava grupisanje predviđena je kazna od 500 evra.

Države širom Evrope se zatvaraju uoči predstojećih praznika - najdramatičnije u Italiji koja obara dnevne rekorde u broju obolelih, zbog čega je sve više regiona proglašeno visokorizičnom „crvenom zonom".

U Bugarskoj je pređen prag od 1.000 novozaraženih, ali se taj broj za manje od tri nedelje popeo na 4.000, pa su ove nedelje usledile nove restrikcije. U oblastima sa više od 119,9 zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika prešlo se na onlajn nastavu u osnovim i srednjim školama. Obustavljene su ekskurzije i turističke posete.

U Rumuniji su od ponedeljka uvedene nove mere protiv epidemije - policijski čas, nastava isključivo onlajn kao i obavezno nošenje maske na otvorenom i zatvorenom prostoru. Škole su zatvorene, rad od kuće, po rečima predsednika, postaje norma, a kretanje noću ograničeno. Zbranjene su i javne i privatne proslave. Mere će važiti mesec dana.

Nakon kratkog predaha kriva je u Sloveniji počela je dramatično da raste, a kao posledica toga je u četvrtak uveden niz ograničenja na dve nedelje.

Vlada je odlučila da obustavi javni prevoz i zabrani bilo kakva okupljanja ljudi koji nisu članovi iste porodice ili zajedničkog domaćinstva. Zatvorene su i sve radnje koje ne prodaju osnovne životne potrepštine. U Sloveniji je od ranije na snazi zabrana izlaska iz stana noću i zabrana napuštanja matičnih opština, osim u izuzetnim slučajevima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 3 godine

U Austriji poostravaju mere da bi se stabilizovala situacija do Bozica i da ga proslave kako treba,a kod nas ce najverovatnije pred Bozic da uvedu zabrane ,...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija