• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Večernji list

20.11.2020

20:20

DIGLA SE PRAŠINA U HRVATSKOJ ZBOG NEOBIČNOG SLUČAJA! Građevinski radnik pao, a umro od KORONE!

Balkan

DIGLA SE PRAŠINA U HRVATSKOJ ZBOG NEOBIČNOG SLUČAJA! Građevinski radnik pao, a umro od KORONE!

Podeli vest

U višemesečnoj debati o tome umire li se od korona virusa ili sa korona virusom, slučaj iz Hrvatske privukao je pažnju stručnjaka, među kojima takođe ne postoji potpuna saglasnost kako treba evidentirati umrle koji su zaraženi virusom

Na proleće, tokom prvom talasa korene, kod Poreča smrtno je stradao 51-godišnji građevinski radnik iz Albanije. Kako je tada bilo javljeno, pao je sa tri metra visine, a kasnije je potvrđeno da je bio zaražen virusom korona.

Od čega je zapravo umro? Sve je upućivalo na nesreću pa je u prvom trenu smrt bila tako i okarakterisana. A onda je obdukcija otkrila istinu.

Pad je bio tek posledica bolesti izazvane korona virusom, a radnik je, bez sumnje, umro od kovida 19, navodi Večernji list.

Analizu slučaja – bez navođenja imena, mesta i drugih podataka – objavili su hrvatski patolozi sa Instituta za forenzičku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu u publikaciji Forensic Science International.

Sam pad radnika kolege nisu videle, ali se od njih saznalo da je patio od dijabetesa tipa 2, da je pušač, ali i da se nedelju dana pre smrti žalio na glavobolju, umor, temperaturu, kašalj, probleme s plućima i disanjem. Odbio je kad su mu predložili da ide kod lekara i nastavio je da radi. 

Foto: AP PHOTO

 

Hitna pomoć pronašla ga je bez znakova života, s poderotinama na glavi, laktu i licu, a pokušaji reanimacije nisu uspeli. Obdukcija je otkrila da povrede glave nisu mogle da uzrokuju smrt, a da su unutrašnji organi, posebno pluća i jetra, bili zahvaćeni i s promenama zbog ranijeg zdravstvenog stanja, kao što je hipertenzija, ali i promenama zbog korona virusa, što je i konačno dovelo do smrti.

- Iako autori ovog rada veruju da pitanje metodologije brojanja smrti zaslužuje široku akademsku raspravu kako bi se obezbedila pravilna i tačna statistika smrtnosti u pandemiji, naš slučaj nije ostavio nikakve sumnje. Svi prikupljeni dokazi su nedvosmisleno doveli do zaključka da je kovid 19 odgovoran za smrtni ishod - zaključili su autori analize.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija