• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo

23.11.2020

11:56

SKANDAL! Hrvatska šalje vojsku i helikoptere na Kosovo

Balkan

SKANDAL! Hrvatska šalje vojsku i helikoptere na Kosovo

Podeli vest

Vlada Hrvatske je na sednici 19. novembra usvojila Nacrt predloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru Kforu na Kosovu, prema kom predlaže Saboru povećanje hrvatskog kontigenta u Kforu sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

U Nacrtu predloga se podseća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

„Budući da je Zapovedništvo operacije Kfora putem nadređenog Savezničkog zapovedništva za operacije često izveštavalo saveznice o potrebi popune operacije Kfora, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontigent u operacije podrške miru Kfor, sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske“, navedeno je u Nacrtu tog predloga.

Takođe se navodi, da Hrvatska snažno podržava napore NATO u održavanju sigurnosti na Kosovu kao i u širem regionu.

„Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost celog prostora jugoistočne Evrope. Bezbednosna situacija u Republici Kosovo, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija kao i regrutovanju boraca Islamske Države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posledica na odnose država jugoistočne Evrope i stabilnosti celog područja. Narušavanje sigurnosti u Republici Kosovo može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju“, navedno je u predlogu hvatske vlade.

Ukazuje se da je trenutno u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmeštaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlado

pre 3 godine

A u čemu je ovde problem? Hrvatska šalje vojsku u sastav KFOR-a a KFOR je tamo jer smo se mi saglasili, pa smo čak tražili da ne ode, kada su najavili da će se povući.

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Nek nam je bog na pomoć, poslaće OBA helikoptera!

Vla

pre 3 godine

Sa vecim zadovoljstvom nasi strelci da ih obore, ako se luduju

Vaske

pre 3 godine

Pa kad su Makedonci u Peći sa 40 vojnika a poveća će na 80, što ne bi i hrvati.... uostalom za one "polupismene" , Hrvatska ima 12 helikoptera Mi-17, 21 helikopter Mi-24 ( a to je više od naših 4 Mi-35-izvozna verzija Mi-24) i 12 američkih helikopter Kiowa Warrior.....tako da "...OBA helikoptera..." samo je bedan pokušaj ironije nekih neznalica

Milan

pre 3 godine

Odakle ti ideja da Hrvatska ima Mi-24? Posto nema ni jedan.

TT

pre 3 godine

Kako je to skandal, pa oni su tamo u skaldu sa UN rezolucijom u sastavu KFORA?

TT

pre 3 godine

Vaske Hrvatska nema Mi-24 vec 20 godina da si ti ziv i zdrav. Takodje ima 11 Mi-17 i 14 Kiowa Warrior. Treba ti bukvalno 10 sekundi da proveris podatke ovog tipa pre nego sto otkucas komentar.

DUSAN

pre 3 godine

KAKVO CUDJENJE HRVACKA SALJE VOJSKU NA KOSOVO ILI MAKEDONIJA PA ONI HOCE A USPUT I MORAJU VISE HOCE

Milos

pre 3 godine

Bice Kosovo i Metohija ponovo pod Srpskom kontrolom svidelo se to nekom ili ne. Tada će biti i osude od nekih lidera nekih zemalja koji će osuditi to ali će ovog puta ostati srpsko za uvek i to čak šta više po međunarodnim pravu ispravno. Ostaće tu i onih lojalnih šiptara ali onih drugih terorista i narko klanova će da nestanu i odu na druga mjesta. Dogodine u Prizrenu!!!

bojnik joe

pre 3 godine

kao clanica kfora i nata hrvatska ide tamo gdje je upute od toga ima samo stetu jer hrvatska financira svoj dio troskova a to je znacajna cifra uostalom srpska vlast podrzava kfor zbog zastite srpskog pucanstva od stalnih napada od strane albanaca sada vlada kakav takav mir asrbija i kosovo moraju rjesiti svoj sukob sami mozda niste znali da su helikopteri u vise navrata prevozili srpske delegacije ipresednika na sastanke u pristinu isrpske bolesnike u bolnice uostalom nijedan helikopter nije naoruzan jer je tu u mirovnoj misiji

Thomas

pre 3 godine

Jedini SKANDAL je naslov teksta. Koji bre Hrvati. Salju helikoptere ili po njihovom VRTOLETE. Sada imaju 15 Kiowa. 10 Mi-171 itd.

voja

pre 3 godine

Ne šalje to Hrvatska nego NATO. Ko još Hrvate shvata ozbiljno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija