• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2020

10:56

MESIĆ O ODNOSIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Međusobno priznanje nije nužno prvi korak u dogovoru

Balkan

MESIĆ O ODNOSIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Međusobno priznanje nije nužno prvi korak u dogovoru

Podeli vest

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić izrazio je danas uverenje da Beograd i Priština ne samo da mogu nego i moraju da dođu do zajedničkog rešenja, kao i da međusobno priznanje nije nužno kao prvi korak u dogovoru dve strane

"Suprotno mnogima, ja smatram da međusobno priznanje nije nužno kao prvi korak u dogovoru Beograda i Prištine. Nije toliko bitna forma, bitan je sadržaj. Do priznanja može doći u nekoj kasnijoj fazi. Najpre treba postepeno normalizovati odnose, i to u svim oblastima", rekao je Mesić u intervjuu za Kosovo onlajn.

Podsetio da je svojevremeno javno zagovarao primenu modela sličnoga onome po kojem su normalizaciju odnosa počele dve nemačke države, bez međusobnog priznanja, bez razmene ambasadora, ali s otvaranjem kancelarija za vezu i razmenom poseta, sve do najvišeg nivoa.

Kancelarije za vezu između Beograda i Prištine, doduše, postoje i odnosi su donekle relaksirani, ali treba ići dalje, kaže Mesić i dodaje da treba pomoći ljudima s obe strane granice da shvate kako je normalizacija u njihovom neposrednom interesu.

"Kada ta spoznaja prodre u širu javnost, onda će i političarima biti lakše da povuku poteze kojih se sada očito još plaše. A o tome što konkretno jedna strana drugoj može ponuditi, nije na meni da sudim. Osim, što ću ponoviti kako je za svaki uspešan dogovor potrebna spremnost na kompromis obe strane", rekao je Mesić.

On je istakao da je način postizanja toga rešenja dijalog, bilo direktni, bilo preko posrednika.

"Sporovi u pravilu završavaju pregovorima i kompromisima. Ne znam zašto bi drugačije trebalo biti u slučaje Srbije i Kosova. Hoće li to biti naredne godine, ne bih se usudio da prognoziram. Bilo bi dobro da bude, i opet, u obostranom interesu. No, za tako nešto potrebna je doza razuma i političke volje na obe strane. Kako trenutno s time stoji, ne znam", rekao je Mesić.

On je izrazio nadu da će pobeda Džoa Bajdena na američkim izborima uticati na dinamiku dijaloga Beograda i Prištine.

 

Foto: AP/Photo

"Zbog njegovih jasnih stanovišta u vreme ratova na području bivše Jugoslavije neki ga danas prozivaju, prikazuju kao srbomrsca i tome slično. Mislim da to nije mudro, a nije ni tačno. Bajden je tada dao tačnu dijagnozu stanja i, što se mene tiče, nadam se da će s jednako jasnim pogledima formulisati i politiku nove američke administracije prema jugoistočnoj Evropi. A to bi onda svakako moglo pozitivno uticati na dinamiku pregovora Beograd - Priština", rekao je bivši predsednik Hrvatske.

On je rekao i da je uvek podržavao rad Međunarodnog suda u Hagu, a Specijalni sud (za zločine OVK) na neki način nastavlja ono što je Hag započeo i dobrim delom i završio.

"Optužba ne znači neophodno i osudu. A i prvostepena osuda ne znači nužno da će na kraju biti potvrđena kao pravosnažna", podsetio je, međutim, Mesić.

On je ocenio i da je učešće pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu doprinos te zemlje stabilizaciji prilika u regionu.









 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
straja

pre 3 godine

Ovaj hoce da dokaze da je Srbin...mesa se u politiku i poslove drugih zemalja .....kao on NESTO ZNA a i MORA DA KAZE!!

Nono

pre 3 godine

Stipe mudrac Ja imam prijedlog da Albance koji očito vole srpsku zemlju dovede u Hrvatsku na zemlju Srba koje su istjerali u Oluji Hrvatskoj treba stanovništva , Albanci kao što rekoh vole srpsku zemlju i svi sretni E moj Stipe, ništa nema od tog o čemu pričaš KiM su dio Srbije a tako će u oststi

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija