• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.12.2020

13:41

RAZREŠENA MISTERIJA! Kako je ikona jedne porodice iz Banjaluke preko Dodika završila kod Lavrova!

Balkan

RAZREŠENA MISTERIJA! Kako je ikona jedne porodice iz Banjaluke preko Dodika završila kod Lavrova!

Podeli vest

Radovan Kovačević, savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika smatra da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu - rekao je Kovačević gostujući na RTRS.

Kovačević dalje ističe da je tu i pitanje vrednosti same ikone.

- Ikona naravno ima sentimentalnu vrednost, te vrednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrednost - istakao je.

Ono što je jako bitno, navodi Kovačević, a što svako može da proveri, jeste da je takve ikone lako moguće pronaći na internetu.

- Ima ih jako mnogo i njihova cena se kreće od 100 do 200 evra - kaže Kovačević.

Navodi da su izvršili proveru, te kaže da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gde, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

Spekulacije

- Verujem da je javnosti poznato da postoji Interpolova baza, koja postoji od 1951. godine, dakle posle Drugog svetskog rata, kada je veliki broj umetnina bio otuđen i za kojima je tragano. Postoji jedna baza, koja je i te kako detaljna i u njoj se nalaze hiljade artefakta BiH, ali naravno ove ikone tu nema - dodao je Kovačević.

Kovačević kaže da ona nije na bilo koji način nikada predstavljala kulturnu baštinu ili bilo šta drugo.

- Tako da je i to stvar, koja je jako bitna. Ne radi se o bilo kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je namera bila potpuno i jasno politička - rekao je Kovačević.

Podsetimo, ukrajinsko ministarstvo kulture utvrdilo da se radi o ikoni s pečatom Odeske regionalne za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju i da je ikona vlasništvo Ukrajine.

Kako bi Interpol utvrdio o čemu se tačno radi i rasvetlio slučaj, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije juče je predalo Ambasadi BiH u Moskvi ukrajinsku ikonu iz 18. veka, što je potvrđeno u Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 3 godine

U ovakvu priču ne bi poverovalo ni dete koje ide u obdanište !!

stojan

pre 3 godine

Taka i slična ikona može se kupiti na buvljaku u Beču( Naschmarkt) od 100,00 do 200,00 €

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija