• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. CRNOGORAC

04.01.2021

23:00

ŠTA AKO MILO NE POTPIŠE?! Sporni Zakon o SPC može da sruši crnogorskog predsednika!

Balkan

ŠTA AKO MILO NE POTPIŠE?! Sporni Zakon o SPC može da sruši crnogorskog predsednika!

Podeli vest

Milo Đukanović mogao bi da bude razrešen predsedničke dužnosti ukoliko i drugi put ne odobri zakonske izmene koje je izglasala skupštinska većina

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ukoliko i drugi put ne potpiše izmene "zakona o slobodi veroispovesti", mogao bi zapravo da potpiše svoj kraj.

Đukanović, koji je 29. decembra na ponovno odlučivanje vratio izmene zakona kojim je pokušana otimačina imovine SPC, ali i set drugih zakona, prema crnogorskom Ustavu, mogao bi da bude razrešen dužnosti ukoliko ponovo odbije da potpiše ono što skupština izglasa.

Može da proba

Visoki funkcioner Nove srpske demokratije Spasoje Tomić kaže da bi eventualno "drugo vraćanje zakona" moglo da bude Milov definitivni kraj. Tomić kaže da su pred Đukanovićem samo dve mogućnosti.
- Prva je da nakon drugog izglasavanja zakonskih izmena to i potpiše, što je po Ustavu i zakonu, ili da to ne uradi i time sebi potpiše političku presudu... Prema zakonu i Ustavu, predsednik može jednom da vrati i da ne potpiše zakon. Kada ga skupština izglasa drugi put, i on ni tada ne potpiše, onda se podnosi inicijativa za njegovu smenu Ustavnom sudu, jer je prekršio Ustav. On bi u tom slučaju morao da bude razrešen dužnosti i da ide na nove predsedničke izbore - objašnjava Tomić.

Govoreći o ovoj temi, predsednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić kaže da će, bez ikakve sumnje, ponovo biti izglasani svi zakoni koje je Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

- Na ovaj pokušaj opstrukcije i blokade sistema od strane opozicije odgovorićemo ponovo mirno, demokratski i evropski. U skladu sa Ustavom i sa svim pozitivnim propisima, izglasaćemo ponovo sve zakone. U ponovnom glasanju se ne vodi rasprava, već se samo glasa. Većina u parlamentu ima strpljenja i demokratske kondicije. A predsednik države mora da podnese odgovornost za posledice koje mogu nastupiti po radničku klasu, bankarski sistem, privrednike i druge, imajući u vidu posebno rokove koji uređuju te oblasti...", napisao je Bečić na društvenim mrežama.

Lider DF Andrija Mandić uveren je da će Đukanović ipak potpisati izmenjeni "zakon o slobodi veroispovesti", jer mu je važnija funkcija.
- Đukanović će taj zakon na kraju potpisati jer njemu je važnija njegova funkcija nego zakon, a siguran sam da neće rizikovati ništa svoje. Ovo je sve jedna mala predstava za komitski štab i ekstremizovane članove DPS. Možda ja grešim, možda on nakon novog izglasavanja zakona u skupštini ponovo ne stavi potpis na njih. Ali to ne bi bio on. Takvu vrstu doslednosti od Đukanovića je teško očekivati - kaže Mandić.

Potez očajnika

Analitičar Luka Radonjić naglašava da je vraćanje usvojenih zakona skupštini na ponovno razmatranje "gubitnički nerv i potez očajnika".
- Đukanović je samo potvrdio, istina jadnije nego ikad do sada, da je iskompleksirani autokrata, patološki mrzitelj demokratije i ono što uporno odbija da prihvati, ali što je neporeciva činjenica, da je prevaziđen političar. Skupština, još jednom, u ime države, naroda i demokratije mora da porazi ovog zaostalog autokratu i gubitnika na izborima - poručuje Radonjić.

Zakoni koje je Milo vratio na ponovno odlučivanje

* Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti
* Zakon o izmeni Zakona o radu
* Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i nameštenicima
* Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti
* Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama
* Zakon o izmenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija
* Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija