• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.01.2021

14:09

ĐUKANOVIĆEVA PRLJAVA IGRA ZA OBRAČUN SA NOVOM VLAŠĆU!! Milo spreman da stane na čelo PUČA preko diplomatskih predstavnika!

Balkan

ĐUKANOVIĆEVA PRLJAVA IGRA ZA OBRAČUN SA NOVOM VLAŠĆU!! Milo spreman da stane na čelo PUČA preko diplomatskih predstavnika!

Podeli vest

Nakon odbijanja predsednika Crne Gore da po nalogu Vlade opozove sedam ambasadora, nema dileme da je došao kraj medenog meseca kohabitacije i da se sprema obračun između Đukanovića i nove vlasti u Podgorici, preko diplomatskih predstavnika

Kao odgovor, Vlada Zdravka Krivokapića poslala je depešu svim ambasadorima koje ima Crna Gora (njih ukupno 34), da 18. januara dođu u Podgoricu na konsultacije. U naredbi diplomatama decidno stoji da je potrebno da rezervišu kartu samo u jednom smjeru.

- U planiranju putovanja, potrebno je rezervisati karte za dolazak u Crnu Goru, dok ćete o detaljima povratka biti naknadno informisani - stoji u depeši koju je crnogorska Vlada uputila svim šefovima crnogorskih diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP).

Foto: AP photo

Milo Đukanović
Sprema li se "ambasadorski puč"

S obzirom da konsultacije sa ambasadorima mogu da traju neodređeno vrijeme, te da Đukanović ne pokazuje želju da bude kooperativan, veoma je izgledan scenario da crnogorske ambasade mogu ostati bez ambasadora čak mjesecima.

Sa druge strane, sudeći po zvaničnom odgovoru Vladi jednog od "opozvanih" ambasadora Miodraga Vlahovića koji službuje pri Svetoj stolici, a u kome najavljuje da će se "konsultovati sa kabinetom predsjednika u vezi sa našim daljim potezima", stiče se utisak da je Đukanović doslovce namjeran da stane na čelo puča bivših ambasadora.

Po svemu sudeći, crnogorski predsjednik je polagao nadu da bi ucjenjujuću svojim potpisom Vladu i parlament mogao da pregovara po pitanju pojedinih postavljenja u diplomatsko-konzularnoj mreži.
Ako se zna da je Đukanović godinama najviše ulagao u imidž koji koji njegova vlast ima u inostranstvu, utoliko ne čudi što će čistka Milovih kadrova iz diplomatije biti snažan udarac za sve njegove dalje političke planove.

Srušena iluzija da će Đukanović poštovati zakon i narodnu volju

Analitičar Igor Damjanović mišljenja je da odluka Mila Đukanovića da opstruira odluku Vlade o povlačenju nekoliko ambasadora ima i dobre strane, jer, kako kaže, ruši iluziju da će predsjednik Crne Gore poštovati zakone i narodnu volju.

Foto: Tanjug

Milo Đukanović

On dodaje da je Đukanović tri mjeseca svađa unutar nove parlamentarne većine iskoristio za taktičko povlačenje, reorganizaciju i pregrupisavanje svojih pristalica, te da se njegova kontraofanzva danas, kako primjećuje, manifestuje kroz odbijanje da parafira legalne i legitimne odluke vlade i parlamenta.

Olakšati proceduru za razrešenje Milovih kadrova

- Sa konsolidovanim Đukanovićem biće znatno teže razvlastiti do kraja bivši režim, nego da se reagovalo pravoremeno. Stoga sam mišljenja da Vlada i parlamentarna većina sada moraju reagovati hitno, staviti moratorijum na sve nesuglasice i donijeti niz mjera kojim će intenzivirati i olakšati proceduru razrješenja Đukanovićevih kadrova na svim nivoima, počev od Državne izborne komisije (DIK) koja je krajem godine pokušala de fakto državni udar - kaže Damjanović za Sputnjik.

Što se pak tiče sedmorice opozvanih ambasadora, naš sagovornik nema dilemu da većina njih u ozbiljnim državama ne bi ni mogla da obavlja nikakve javne funkcije, a kamoli, kako kaže, da budu najviši diplomatski predstavnici u inostranstvu.

- Recimo, za ambasadora u Vatikanu Miodraga Vlahovića tvrde da je zajedno sa poslovnim partnerom pronevjerio dva miliona evra. Za ambasadorku u Rimu Sanju Vlahović dokazano je da je plagirala naučni rad. Ambasadorka u Abu Dabiju Dušanka Jeknić svjedočila je pred sudom u Bariju zbog učešća u švercu cigareta itd... - podsjeća Damjanović, koji zaključuje da je čak i među za sada još neopozvanim ambasadorima ima mnogo neodgovarajućih kadrova, pa je, kako navodi, poslednji trenutak za povratak ugleda i uvođenje reda u crnogorsku diplomatsko-konzularnu službu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

Labudova pesma ustaškog poglavnika mila krivošije. Puko je... mada, ruku na srce, meni ovo brdsko govedo više liči na Borivoja Šurdolovića.

bager

pre 3 godine

U kavez s majmunima,,ne dozvoliti mu da kupuje novokomponiranu vlast,jer i oni su alavi i drcni za pare bi rodjenu mater stavili na trotoar

sasaPG

pre 3 godine

Ne znam sto se cudite sto Milo ne pusta vlast. Nova vlast pravi neke neshvatljive poteze kao opoziv svih ambasadora sto je nenormalno za zemlju nase velicine. Dati objasnjenje da ambasadori znaju zasto, ili jos ludje da su radili protiv drzave. Sigurno ima ambasadora za promotnu zamjenu, ali ne i za sve u svakom slucaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17