• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.01.2021

10:03

MITROPOLIT PORFIRIJE U PETRINJI SAČEKAO DONACIJE IZ BEOGRADA: Pokušavamo da smestimo ljude, PRIORITET SU SRBI, ali nikoga nećemo odbiti za pomoć!

Balkan

MITROPOLIT PORFIRIJE U PETRINJI SAČEKAO DONACIJE IZ BEOGRADA: Pokušavamo da smestimo ljude, PRIORITET SU SRBI, ali nikoga nećemo odbiti za pomoć!

Podeli vest

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sačekao je u petak 8. januara u Petrinji pomoć grada Beograda koja je u Petrinju upućena u znak podrške nakon jakog zemljotresa, 29. decembra

Pomoć Grada Beograda se sastoji od 22 montažne kuće namenjene porodicama koje su nakon razornog zemljotresa ostale bez svojih domova i bez smeštaja u Glini i Petrinji, a mitropolit Porfirije je izrazio zahvalnost crkve Gradu Beogradu i drugim institucijama i pojedincima na pomoći.

Navodi da je potrebno još montažnih kuća, jer je veliki broj ljudi u zemljotresu ostao bez domova.

- Ima dosta starijih. Noći provode u automobilima i to ne samo oni kojima su domovi srušeni, nego i oni gde bi se možda i moglo prespavati, ali zbog straha od stalnih ponavljanja zemljotresa ne usuđu se da provedu noć u domovima - rekao je Porfirije.

Foto: Goran Vesić/Facebook

Montažne kuće iz Beograda za Petrinju

Kaže da je do sada ukupno dovezeno oko 40 kontejnera, da je ostalo još oko 20, a da u međuvremu stižu i druge donacije, kao što je donacija Pokrajine Vojvodine, ali i privatne donacije.

- Pokušavamo da ono što je najurgentnije obezbedimo i doprinesemo opštoj akciji države Hrvatske u rešavanju najosnovnijih potreba - rekao je mitropolit Porfirije.

Očekuje da će crkva isporučiti ukupno oko 100 kontejnera. Naveo je da će pored kontejnera, biti potrebno još pomoći za narod u zemljotresom pogođenom području.

- Biće potrebno, kada se budu gradili domovi, da i tu kao cvrkva i druge srpske institucije priteknu u pomoć koliko je moguće. Očekujemo da će najveći teret zapravo podneti država - rekao je Porfirije.

On je rekao da je važno da predstavnici crkve posete ljude u mestima pogođenim zemljotresom kako bi ih ohrabrili i kako bi im pokazali brigu i to da neće biti prepušteni sami sebi.

 

 

 

ž

 

- Kao što pandemija, tako i zemljotres kao elementarna prirodna nepogoda ne zna ko je ko, ne bira i ne deli ljude po načinu na koji se mole bogu, kojoj crkvi pripadaju i kom narodu, sve se jedinstveno tretira. Tako se i mi u ovom trenutku trudimo da budemo otvoreni za sve kojima je pomoć potrebna - poručio je mitroplit Porfirije.

Foto: Goran Vesić/Facebook

Pomoć za Petrinju iz Beograda

Dodao je da će im u ovom trenutku biti ipak veća briga pravoslavni vernici i pravoslavni Srbi, ali i da nikoga neće preskočiti u pružanju pomoći.

Opisujući situaciju u Petrinji i mestima pogođenim zemljotresom, mitropolit Porfirije kaže da sve deluje vrlo dramatično, kao biblijska kataklizma.

- Dođete u ta sela i sve oko vas je porušeno. Ljudima su porušeni domovi, štale, ostali su neki bez ičega. Svi spavaju po automobilima ili u nečem improvizovanom - naveo je mitropolit.

Kaže i da je mnogo hramova koji su do temelja porušeni u zemljotresu.

- Smatramo da u ovom trenutku treba da pomognemo ljudima, a kada se život vrati u normalne tokove gradićemo hramove - kaže mitroplit Porfirije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija