• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

19.01.2021

17:20

IVANA SE NA BOGOJAVLJENJE PRE 5 GODINA BORILA ZA ŽIVOT NAKON PADA U PROVALIJU, a onda je prva doplivala do Časnog krsta! /FOTO/

Balkan

IVANA SE NA BOGOJAVLJENJE PRE 5 GODINA BORILA ZA ŽIVOT NAKON PADA U PROVALIJU, a onda je prva doplivala do Časnog krsta! /FOTO/

Podeli vest

Za Ivanu Tabaković (34) iz Bileće ovaj dan je i više nego simboličan! Pre pet godina, na Bogojavljenje se borila za život, a tri godine kasnije je ušla u istoriju kao prva Hercegovka koja je doplivala do časnog krsta

O Ivaninom zdravstvenom stanju izveštavali su svi mediji u regionu kada je pre pet godina na planini Orjen upala u provaliju i jedva ostala živa!

Ona se prilikom pohoda na Orjen spotakla i niz planinu klizala oko 200 metara, a prilikom kotrljanja, na jednom mestu pala je sa litice koja je visoka čak pet metara.

U provaliji je su je prijatelji grejali telima, održavajući je budnom da ne izgubi svest. Čekajući pomoć provela je sedam sati u snegu dubokom 25 centimetara, na temperaturi minus 15.

Za herionu koja se nadljudskim snagama izborila sa svim nedaćama, danas ne postoje prepreke!

- Taj nemili događaj je imao snažan uticaj na moj i živote ljudi zahvaljujući kojima sam živa. Niko od nas ne zna kolike su mu granice izdržljivosti, koliko smo sposobni i snažni, a ja sam se uverila da su nadljudske! Pre pet godina na današnji dan sam ležala u bolnici, skoro nepokretna sa promrzlinama, a tri godine kasnije sam plivala za bogojavljenski krst. Puno je simbolike u ovom danu! Zahvalna sam Bogu na svemu, što mi je pružio još jednu šansu -  ispričala je Ivana za Informer.rs

Foto: Privatna arhiva/I.T.

Ivana Tabaković
Hercegovka jača od kamena

Ivana se ne seća kobnog dana i pada u provaliju. U kakvoj teškoj situaciji se nalazi, postala je svesna tek u bolnici.

- Povrede su bile teške, sa prelomima i promrzlinama. Na bolničkom lečenju sam bila dugo, ali ni u jednom trenutku nisam pomislila da ću odustati od planinarenja. Posebno mi je ostalo u sećanju kada me doktor podigao iz kreveta i rekao mi da hodam. Uz pomoć hodalice sam napravila par koraka i vratila se u krevet, To mi je bio potpuno nepoznat osećaj i tada sam rekla sebi - tako ne može, moje telo ima mene da sluša! Počela sam uz pomoć lekara i fizioterapeuta da vežbam. Bol sam ignorisala i svaki dan je bio vidljiv napredak. Planinarenju sam se vratila za manje od pola godine - kaže Ivana.

Foto: Privatna arhiva/I.T.

Ivana Tabaković
Planinari osam godina

Ivana je osam godina u trebinjskom Planinarskom društvu "Vučji zub", sa kojim je obišla mnoge planine na Balkanu, a popela se i na vrhove Alpa.

– Obilazila sam planine u RS, Crnoj Gori, Olimp u Grčkoj, a moji prvi usponi su bili na planinu Orjen, koju volim i poštujem malo više od ostalih. Često smo se peli i na crnogorske vrhove – opisuje Ivana svoje početke.

Pre nešto više od pet godina s planinarima iz Trebinja i Gacka popela se i na vrhove Alpa i Grosglokner, najviši vrh Austrije.

– Tih desetak dana uticali su na moju psihofizičku zrelost. Tehnički i kondiciono zahtevni usponi, različiti vremenski uslovi, pomerili su moje granice, upoznala sam sebe drugačiju, snažniju, izdržljiviju nego što sam mislila da jesam – kaže ona.

Foto: Privatna arhiva/I.T.

Ivana Tabaković

Ljubav prema deci

Ivana Tabaković već deset godina radi kao vaspitačica u bilećkom vrtiću, a svoj posao voli najviše na svetu. Ističe da je njena ljubav prema prirodi toliko izražena da i deca to osete i usvajaju. Nije tajna da deca obožavaju Ivanu i uživaju u vremenu koje s njom provode.

– Kroz priču i različite aktivnosti pokušavam kod dece da razvijem ljubav prema sportu i zdravom načinu života. Posebno mesto zauzimaju aktivnosti oko čuvanja okoline, ljubav prema životinjama, saosećanje, empatija. Deca su jednostavna, divna, zahvalna, samo ih treba voleti, čuti i slušati i sve će vam dvostruko vratiti – poručuje ova divna vaspitačica.

Zaljubljenik u sport i prirodu

Ivana je pravi zaljubljenik u prirodu, još od malena kada je kao devojčica letnje dane provodila u blizini Gacka, gde su njeni baka i ded imali katune.

Bliski su joj i drugi sportovi, pliva, trči planinarske trke, a prošle godine je prvi put učestovovala u triatlonu na Boračkom jezeru.

Foto: Privatna arhiva/I.T.

Ivana Tabaković
Humanitarna trka od 70 kilometara

Ova hrabra Hercegovka svakodnevno pomera svoje granice, pa je prošlu godinu završila humanitarnom trkom od Gacka do Bileće, za sugrađanina Marka Vučkovića.

– To je bilo nešto drugačije i posebno za sve nas, istinska želja da nekome pomognemo. Trčali smo štafetno po grupama ukupno 70 kilometara, pa koliko je ko mogao. Bitno je da smo trčali čistog srca i s velikom željom da pomognemo – zaključila je Ivana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija