• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Vijesti

09.02.2021

18:03

MILO, ŠTA ĆEŠ SAD! APELACIONI SUD SRUŠIO "DRŽAVNI UDAR": Veće sutkinje Suzane Mugoše menjalo je i činjenični deo optužnice! SKNADAL NEVIĐENIH RAZMERA!

Balkan

MILO, ŠTA ĆEŠ SAD! APELACIONI SUD SRUŠIO "DRŽAVNI UDAR": Veće sutkinje Suzane Mugoše menjalo je i činjenični deo optužnice! SKNADAL NEVIĐENIH RAZMERA!

Podeli vest

Sudije Apelacionog suda konstatovale su da je veće sutkinje Suzane Mugoše prekoračilo optužbu povredom objektivnog identiteta, ali i da je obrazloženje njihove odluke nejasno i u znatnoj meri protivrečno, zbog čega oni nisu mogli sa sigurnošću ispitati ni zakonitost donošenja odluke kojom su lideri Demokratskog fronta, ruski i državljani Srbije osuđeni zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine

Kako prenose Vijesti "uz to, pobijana presuda je doneta i uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP, jer je izreka u tim delovima nerazumljiva i protivrečna datim razlozima, dok u obrazloženju nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog kojih povreda se nije mogla sa sigurnošću ispitati zakonitost njenog donošenja, a kako se to žalbama branilaca svih optuženih i žalbi optuženog Bratislava Dikića ukazuje, i na koje povrede drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti shodno čl.398 st.1 ZKP", napisale su sudije Apelacionog suda u obrazloženju odluke kojom je ukinuta presuda za "državni udar".

DODIK ZABIO "PRST U OKO" ZAPADU! NI SA ŠMITOM NEĆEMO SARAĐIVATI, ALI AKO ĆE SRPSKOJ VRATITI VOJSKU, POREZE...

Oni dodaju da su žalbe branilaca optuženih i Dikića bile osnovane i u delu u kom objašnjavaju da se zbog navedenih bitnih povreda krivičnog postuka nisu mogli prihvatiti činjenični i pravni zaključci u odnosu na odlučne činjenice dela 1. i 2. pobijane presude:

- Pa je i činjenično stanje u tim delovima pogrešno i nepotpuno utvrđeno u pogledu postojanja krivičnih dela optuženih za koja su oglašeni krivim i njihove krivice za ta dela. Naime, odredbom čl.369 st.1 ZKP, propisano je da se presuda može odnositi samo na lice koje je optuženo i samo na delo koje je predmet optužbe sadržane u podignutoj odnosno na glavnom pretresu izmenjenoj optužnici. Dakle, između optužbe i presude mora da postoji identitet (podudarnost), tj. da sud sudi o onome o čemu tužilac tuži. Optužba određuje krivičnu stvar u dva pravca: a) činjeničnom osnovicom optužbe određuje se ličnost kojoj treba da se sudi (subjektivni identitet) i događaj o kome treba da se sudi (objektivni identitet), i b) pravnom osnovicom optužbe daje se pravna ocena dela koje se stavlja na teret optuženom".

Foto: Tanjug

Uprkos tome, sud je izmenio činjenični dio optužnice za Mandića i Kneževića, unoseći u presudi datum drugačiji od onog koji je specijalni tužilac naveo.

- Činjeničnim opisom dela 1. optužnice, koji je preciziran na glavnom pretresu od 19.03.2019.godine, optuženima Andrija Mandić, Milan Knežević i Mihailo Čađenović je pored ostalog stavljeno na teret da su '...krajem februara 2016. godine postali pripadnici kriminalne organizacije...', pri kojem vremenskom određenju je državni tužilac ostao do kraja glavnog pretresa. Međutim, u konkretnom slučaju prvostepeni sud je izmenio činjenični opis, određujući drugo vrijeme kada su ovi optuženi postali pripadnici kriminalne organizacije, na način što je u delu 1. izreke naveo da su postali '...tokom februara 2016. godine...' Postupajući na prednji način, dakle unoseći u činjeničnom opisu dela 1. pobijane presude činjenice koje nisu sadržane u optužnici tj. određujući drugo vrijeme kada su optuženi A.M., M.K. i A.M. postali pripadnici kriminalne organizacije, obuhvatajući pored kraja februara 2016. godine i vreme od početka februara meseca do kraja februara, proširujući im time vremensko delovanje u kriminalnoj organizaciji, čime im je stavio veću količinu kriminalne aktivnosti u odnosu na onu stavljenu im u optužnici, prvostepeni sud je takvim postupanjem povredio objektivni identitet optužbe, koji identitet u smislu čl.369 st.1 ZKP mora postojati između optužbe i presude, čime je prekoračio optužbu i time počinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.5 ZKP-a", piše u obrazloženju.

Foto: Tanjug

Sudije Apelacionog suda istakle su da se u tom delu ne može raditi ni o kakvom preciziranju činjeničnog opisa izmenjene optužnice u pogledu vremenskog perioda pristupanja tih optuženih kriminalnoj organizaciji:

NISTE HTELI SA SRBIJOM, OVO JE CENA IZDAJE! MAKEDONIJA IZMEĐU VELIKE BUGARSKE I VELIKE ALBANIJE - SAD i EU ćute, baš ih briga za Skoplje!

- Već se radi o izmeni ukupnog njihovog vremenskog delovanja u izvršenju krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije, a koje vrijeme u svakom konkretnom slučaju mora biti što preciznije navedeno, jer ima višestruki krivično pravni značaj, pa se ne mogu prihvatiti razlozi u pobijanoj presudi (str.670 pasus četvrti) da je u tom delu preciziran činjenični opis optužnice prema utvrđenom činjeničnom stanju, jer je sud intervencijom u činjeničnom opisu proširio vrijeme delovanja optuženih u okviru organizacije, a samim tim i stavio im na teret veću količinu kriminalne aktivnosti u odnosu na optužni akt", piše u obrazloženju rešenja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija