• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

11.02.2021

12:30

DA LI JE I STEFAN NEMANJA HRVAT?! Posle Tesle i Andrića, Marka Pola prekrstili u Hrvata!

Balkan

DA LI JE I STEFAN NEMANJA HRVAT?! Posle Tesle i Andrića, Marka Pola prekrstili u Hrvata!

Podeli vest

Hrvatska kriza identiteta ponovo uzima maha kao nebrojeno puta do sada. Hrvati svojataju srpske istorijske ličnosti u pokušaju da daju pečat svom nacionalnom identitetu koji je blago rečeno sumnjiv, da ne kažemo nepostojeći

Bezbroj je primera u bližoj i daljoj istoriji hrvatskog prisvajanja poznatih Srba, ali sada su otišli korak dalje u "bogaćenju svoje nacionalne povijesti" pa prisvajaju sve redom! Tako su osim Nikole Tesle, Iva Andrića među svoje velikane svrstali i italijanskog istraživača Marka Pola!

Izložba pod nazivom "Hrvatska svijetu" u kojoj predstavljaju "hrvatske" naučnike koje su zadužili celo čovečanstvo ubrojala je mnoge znamenite Srbe, Italijane i tek ponekog Hrvata.

Foto: printskrin

Hrvatska svetu, bolje hrvatska krađa

Nazovi projekt Večernjeg lista "Hrvati koji su menjali svet" od strane hrvatskih medija okartakterisan je "kao svojevrsna retrospektiva postignuća naroda koji je tek pre tridesetak godina u dramatičnim okolnostima dobio svoju državu".

- Pod nazivom "Hrvatska svetu", Večernji list, otvara izložbu o velikanima, istaknutim naučnicima, izumiteljima, književnicima, umetnicima i istraživačima hrvatskog porekla koji su u nasleđe svetu ostavili svoje izume, knjige, umetnička dela, pronalaske i znanje, a Hrvatskoj još i veliki ponos - stoji u opisu Večernjakove izložbe.

12 znamenitih "Hrvata"

Po izboru Večernjeg lista, "Hrvati" koji su zadužili svet su Nikola Tesla, Ivo Andrić, Marko Polo, Ruđer Bošković, Faust Vrančić, Sveti Jeronim, Andrija Štampar, Ivana Brlić-Mažuranić, Andrija Mohorovičić, Julije Klović, Marko Marulić, Ivan Meštrović.

Da ironija bude bude još veća Hrvati koji su se do juče odricali svega srpskog, bacajući anatemu na svoje srpsko poreklo i za sebe tvrdili da su iransko pleme kako bi zatrli svoje srpske korene, danas vrlo rado prisvajaju naučnike koji su se za života izjašnjavali kao Srbii!

Foto: Fotoilustracija

Nikola Tesla
Tesla, sin pravoslavnog sveštenika je - Hrvat

Po ko zna koji put koriste svoje licemerne dvostruke aršine, tako sada Nikolu Teslu "izumitelja žarulje" predstavljaju kao Hrvata samo zato što je rođen u Hrvtaskoj, koja je u vreme njegovog rođenja nije ni postajala! Hrvati nisu baš tako govorili i dičili se njime kada su mu 1991. godine opustošili kuću u Smiljanu i pobili mu saplemenike, Tesle. Možda bi bilo bolje da svetu kažu da šačica Srba koja danas živi u Teslinom selu u 21. veku nema struju, nego šta ga predstavljaju kao Hrvata koji je zadužio svet!

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo "Vojna krajina" i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

Foto: kongresna biblioteka sad

Teslino srpsko poreklo
Andrić je srpski nobelovac

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini. Srpski pisac se u ličnim dokumentima izjašnjavao kao Srbin.

U ličnoj karti izdatoj 15. juna 1951. godine u Beogradu, u rubriku "narodnost" književni velikan je upisao "srpska". Mesec dana kasnije, 19. jula, u vojnoj knjižici za "narodnost" uneo je - Srbin. Nešto kasnije, godine 1955, što je već poznato, prilikom ulaska u Komunističku partiju, u evidentni list Andrić je svojom rukom na mesto za nacionalnost napisao "srpska". Isto stoji i u venčanom listu iz septembra 1958. kada se u opštini Stari grad venčao sa Milicom Babić.

Foto: Public

Ivo Andrić u svim dokumentima se izjasnio kao Srbin
Marko Polo - Hrvat s Korčule

Marko Polo je je bio venecijanski trgovac i istraživač rođen na Korčuli, koja je bila u sastavu Venecije, kasnije Mletačke Republike, ali to ni najmanje ne smeta Hrvatima da nazovu svojim. Bez obzira što je Marko Polo Italijan, predstavljaju ga kao hrvatskog znanstvenika i putopisca.

Faust Vrančić

Faust Vrančić rođen je u Šibeniku 1551. godine u porodici Mihovila i Katarine Dobrojević. Njegovi roditelji su imali još četvoro dece. Prema Jevtu Dedijeru, Vrančići su srpska porodica iz Hercegovine, iz Ljutog Doca kod Širokog Brijega, i slavili su Petrovdan pre odlaska u Hrvatsku.

Ruđer Bošković

Ruđer Bošković je rođen 1711. godine kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahova kod Trebinja u Hercegovini i majke Paole, italijanskog porekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika.

Osim Marka Pola, italijanskog slikara pod imenom Giorgio Giulio Clovio, prekrstili su u Julija Kolovića te ga predstavili kao hrvatskog minijaturistu!

Otac hrvatske književnosti, Marko Marulić, je zaista rođeni Splićanin ali od oca Nikole i majke Dobrice. Prezivali su se Pečenić dok se nisu prezvali u Marulus ili De Marulis, odnosno Marulić.

Čitaoci mogu sami da zaključe kog su porekla pomenuti naučnici i istorijske ličnosti.

Foto: printskrin

"Hrvatski izumitelji"
Čitav vek pod tuđom čizmom

Svi ti nazovi, znameniti "Hrvati", kojima se diče i šepure svetu posledica su hrvatske mitomanije, koja je oduvek bila nesamostalna zemlja pod tuđom upravom!

Lijepa njihova je bila pod Mletačkom Republikom, pod Ugarskom, Austrijom, Turskom... Uvek su bili pod tuđom čizmom i to im je zapisano u genetskom kodu i ciklično se ponavlja. Danas su pod okriljem EU, a koliko se ne snalaze kada samostalno treba nešto da odluče, trenutno se najbolje se vidi na banalnom primeru nabavke vakcina i spasavanja ljudskih života. Oni i dalje sede skrštenih ruku i čekaju EU da ih se seti da postoje!

Najbolje ih je svojevremeno okarakterisao jedan srpski estradni umetnik nazivajući ih austrougarskim konjušarima. Taj epitet im izuzetno pristaje jer su uvek služili tuđa carstva i tuđe vladare.

Kao svi veštačko stvoreni narodi prisiljeni su da falsifikuju svoju istoriju, prinuđeni da prisvajaju tuđe naučnike, pisce, umetnike i prikazuju ih kao svoje, iako nemaju nikakvog istorijskog temelja za svoje bolesne teze. Sudeći po svemu najmiliji su im Srbi, doduše znameniti i najbolje mrtvi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sokan

pre 3 godine

I naš praotac Adam je bio hrvat to se bar zna i nije tajna ,tako da svi mi potičemo od hrvata koji su najstariji narod u univerzumu. Po njima je i napravljen crtani serijal He-man i gospodari svemira

hrvacka MANjINA

pre 3 godine

Sta je tu cudno, pa oni uopste nisu niko i nista zato i neznaju ko su.

Mile

pre 3 godine

Ускоро ће рећи, да је и Дража Михајловић Хрват.

nagard

pre 3 godine

Zaboravili su i da su izmislili "srobosek" kao svojevremeno najubojitije oružje.

aha

pre 3 godine

Ako je Aleksandar Vučić, Bosanac u stvari Srbin onda je i Nikola Tesla, Srbin u stvari Hrvat po mestu rođenja druga je stvar sta vi nemate mu..da da ovo objavite :)

Aleks

pre 3 godine

Oni su jedan bolestan mali narod...tipičan kompleks konvertita...slično poturicama

Pa Andric je Hrvat

pre 3 godine

Pa Andric je Hrvat iz Bosne, ako me pamcenje sluzi? I majka Novaka Djokovica je Hrvatica, pa sta ima veze? Nemanja je rodom iz Zete, danasnje Crne Gore, rodjen blizu danasnje Podgorice. Kao sto je Djokovicev otac Crnogorac... Tesla je Amerikanac, poreklom iz Austo ugarske... Kad neko nesto postigne, onda sa njim lece komplekse Srbi i Hrvati, jer su bezvredni i jedni i drugi...

Marko

pre 3 godine

Prije bi se polio benzinom i zapalio nego imao i kap srpske pogane krvi.

sokan

pre 3 godine

Pa šta onda čekaš ,obzirom da imaš mnogo više od kapi srpske krvi.

alen

pre 3 godine

Ivo Andrić sin je Antuna Andrića, sudskoga podvornika i Katarine Pejić. A to što se izjasnio kao Srbin je iz interesa. Mehmed Selimović zvani "Meša", takođe je iz muslimanske porodice iz Tuzle .. verovatno su i Kinezi Srbi samo to ne znaju ... uzmite isti Aršin za sve ...

Cg

pre 3 godine

E takav problem imamo sa vama u Crnoj Gori, pa sad vidite kako je nama.Hrvatima fali 1000 godina, vama 4-500.

Mi

pre 3 godine

Stefan Nemanja je bio katolik rodjenjrm, znaci da nije bio Srbin, Nikola Tesla je Austro-ugarin, vjera pravoslavna.E , a kako vi tvrdite da je James Bond, bio Srbin, to ne znaci da je Shon Konneri Srbin, posto sam citao da je iz Konerica kod Cetinja, rodjen kao Nebojsa, Neso, pa onda Sone nastao Shon.

zoran

pre 3 godine

Pa šta? Opisali su ljude i njihove doprinose...dok se Srbija bavi kriminalom i korupcijom i Kosovom...skinite svi kravate - Hrvati su ih izmislili..a mogli bi i naliv-pero...i mnoge druge stvari..Srbi su izmislili da su supremati, nebeski narod i ostale civilizacijske iracionalnosti...posebno da su svi poreklom Srbi..haha

Đoko

pre 3 godine

Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Ivo Andrić nisu srpske historijske ličnosti jer nitko od njih nije rođen na tlu današnje Srbije ili neke bivše Srpske teritorije to su tvrde činjenice tako da ako itko svojata te ličnosti kao svoje onda je to upravo Srbija - prestanite s manipulacijama i izvrtanjem činjenica. Nikola Tesla je bio američki izumitelj dakle američka historijska ličnost, Ruđer i Andrić Hercegovci. A dobro se zna odakle su i zbog čega Srbi došli i naselili se u današnju BiH i HR, bježeći od Turaka naravno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija