• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/poslovnojutro.com

04.03.2021

08:42

CRNA GORA NA RUBU PROVALIJE! SVETSKA BANKA: Najveća recesija u regionu, javni dug skoro 100 odsto BDP-a!

Balkan

CRNA GORA NA RUBU PROVALIJE! SVETSKA BANKA: Najveća recesija u regionu, javni dug skoro 100 odsto BDP-a!

Podeli vest

Svetska banka je procenila da će crnogorska ekonomija ove godine doživeti najveću recesiju u regionu zapadnog Balkana sa rekordnim javnim dugom od skoro 100% bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Takva prognoza je uglavnom posledica velike zavisnosti zemlje od turizma.

Svetska banka je takođe procenila da će ionako visok nivo javnog duga doseći vrhunac od 98% BDP-a tokom 2021. godine, dok bi izgradnja druge deonice autoputa Bar – Boljare predstavljala veliki rizik za njegovu održivost.

Ova institucija upozorava da je servisiranje javnog duga veliko opterećenje za crnogorske finansije.

Ekonomski oporavak zavisiće od turizma, ali pandemija koronavirusa predstavlja ozbiljan rizik jer će, ako bude prisutna i ovoga leta, opet imati negativne posledice na turističku sezonu.

Foto: Reuters

Svetska banka predviđa da će prva deonica autoputa biti gotova 2022. godine. Novi rok za završetak prve dionice auto-puta još nije dogovoren s kineskim izvođačem i finansijerom, osim najave vlade da očekuje da će posao biti završen do kraja ove godine.

Početkom oktobra, Svetska banka je prognozirala da će crnogorska ekonomija pasti 12,4%, kao i da će javni dug na kraju godine iznositi 93% BDP-a.

U junskim prognozama za ovu godinu predviđao se pad bruto domaćeg proizvoda Crne Gore za 6,8%, što je jednakom Vladinim procenama. MMF je nedavno procenio pad BDP-a Crne Gore u 2020. godini na 12%.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mungosha

pre 3 godine

Nekad bese jedna drzava koju nema 30 godina i svi su je postovali a zatim rasturili

dejacat

pre 3 godine

Kad problem u CG bude problem i u Srbiji. Znaci NOVI crnogorski talas (izbeglica) u Beograd. ;)

Dragi

pre 3 godine

Mafijaši iz Svetske banke pričaju priče za malu decu. Znaju oni dobro da sunovrat ekonomije Crne Gore nema veze sa turizmom niti sa koronom. Sunovrat ekonomije Crne Gore je počeo onog momenta kad je država Srbija odlučila da stane na put crnogorskoj mafiji i njenom lideru Milu Đukanoviću. Velikom broju mafijaša iz Crne Gore je zabranjen ulazak u Srbiju, prekinuti su lanci trgovine i rasturanja droge po Srbiji, razbijene i pohapšene su kriminalne grupe i kriminalci... BDP Crne Gore zavisi samo i isključivo od novca koji dolazi od trgovine droge, koju kontroliše država, odnosno Milo Đukanović.

Zajko Kukurajko

pre 3 godine

tako je to kad mafija vlada državom, briga njih za narod... nije problem sa odgovaranjem pred "vrhovnim državnim i EU" sudovima, gde advokati sa 'svedocima' mogu da manipulišu i brane... ali šta ćete reći kad vas Vrhovni Nebeski Sud prema rečima iz Svetog Pisma, knjiga proroka Isaije 26:20 i 21 bude pozvao na odgovornost? tamo piše: 24. "Hajde, narode moj, uđi u svoje odaje gde ćeš biti na sigurnom, i zatvori vrata za sobom. Sakrij se načas dok ne prođe gnev. 21. Jer evo, Svemoćni Bog izlazi iz svog prebivališta da pozove na odgovornost [sve odgovorne] stanovnike zemaljske zbog njihovih prestupa..." neki od njih to zovu "Sudnji Dan", ali "misle, daleko je"... veoma je blizu

djura1947

pre 3 godine

Crna Gora je bankrot i postaje kineska provincija

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija