• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

08.03.2021

11:20

HRVATIMA I DALJE NIJE JASNO! SRBIJA NA SVETSKOM VRHU U VAKCINISANJU, dok su oni na samom dnu, a vakcine im stižu "NA KAŠIČICU"!

Balkan

HRVATIMA I DALJE NIJE JASNO! SRBIJA NA SVETSKOM VRHU U VAKCINISANJU, dok su oni na samom dnu, a vakcine im stižu "NA KAŠIČICU"!

Podeli vest

Dok se Srbija uz Veliku Britaniju, pozicionirala kao evropski predvodnik u vakcinisanju protiv kovid-19, Hrvatska je ponovno na začelju Europe, a vakcine i dalje stižu "na kašičicu", piše hrvatski Indeks

Dok u Hrvatskoj očekuju da će dočekati leto, a da neće biti vakcinisani čak ni svi rizični, Srbija, "kako je već dobro poznato širom EU, stoji neuporedivo bolje", navodi zagrebački portal.

Dodaje se da u Srbiju urednije stižu čak i vakcine kojih je naručila manje od Hrvatske, poput AstraZeneke i Fajzera.
Srbija u svetskom vrhu, Hrvatska na dnu EU

Kako se navodi u tekstu, Srbija je u ovoj situaciji dobro iskoristila svoj geopolitički položaj nezavisnosti od EU s jedne strane i dobrih diplomatskih odnosa s Rusijom i Kinom s druge.

Srbija, koja je u oktobru potpisala predugovor s Fajzerom o isporuci 350.000 doza do kraja marta, dok je Hrvatska naručila milion doza.

Foto: printscreen Index.hr



Srbija je do sada dobila oko 90.000 doza vakcina Fajzer i to tačno na datume i u količinama u kojima je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, dok je Hrvatska, koja je naručila skoro tri puta više, dobila oko 156.000, ističe Indeks.

U tekstu je citiran i izveštaj dobijen od ambasade Srbije koje pokazuje organizaciju i tempo kojim Srbija nabavlja vakcine i vakciniše građane.

 

 

Građani Srbije mogu da biraju koju će vakcinu primiti

- Građani mogu izabrati vakcinu koju žele da prime, a dostupne su im: Fajzer, kineski Sinofarm, ruski Sputnjik V i AstraZeneka. Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih (do 5. marta vakcinisano je preko 20 odsto građana) - piše, između ostalog, u mejlu srpske ambasade koji su pre nekoliko dana dobili hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano oko pet odsto stanovništva, ističe Indeks.

Konstatuje se i da "samostalni igrači prolaze bolje".

- Tu se može povući paralela s majstorom koji odlazi da obavi neki posao u neku novu kuću, iako nije dovršio posao u prvoj koji je već započeo, a koji mu je delom već plaćen - onaj prvi mu je siguran, a novi mu uvek dobro dođe - piše Indeks.

Veliki problem u celoj priči su i loši ugovori koje je s proizvođačima sklopila EU, piše Indeks.

Dodaje se i da je EU kasnije naručila vakcine, ali da bi ipak mogla da profitira od povehane ponude krajem godine, kad američka kompanija Moderna poveća svoju proizvodnju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marko

pre 3 godine

NE HVALITE SE VAKCINAMA JER ONE NISU NI JEDNOG POLUMRTVOG COVeKA DIGLE S RESPIRATORA NI KINESKA NI RUSKA A KAMOLI FAJZER ILI ASTRA CIST BIZNIS

Mikizg

pre 3 godine

Svaka čast Vučiću na vakcinisanju da i hrvatski turizama ima korist.

MEGAPRC

pre 3 godine

MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.

Srbija u EU do 2025

pre 3 godine

Kako ovo shvatit? Hrvatska prosečna bruto plata 1.087 evra a srpska 540 evra?

Aleksandar

pre 3 godine

Nema tu ništa nejasno... Hrvati su se oslonili na EU, koja je nesposobna, kao i uvek. Mi imamo izuzetne odnose sa Kinom i tu leži ključ situacije. Jer da nije bilo kineskih isporuka u Januaru 1 milion i u Februaru i martu po pola miliona, ne bi ni kod nas situacija bila nešto povoljna kratkoročno gledajući. Mada imamo i najavu da će se Sputnik V vakcina proizvoditi kod nas, za neku dugoročniju situaciju to je presudno! A zapadne vakcine ćemo i dalje dobijati samo na kaščicu... Ovde je naš odnos sa Istokom bio ključan!

Mikizg

pre 3 godine

Šta ti lupaš? EU je pokazala zajedništvo i naručila za sve članice i nije ona kriva šta se ne mogu isporučiti tolike količine vakcina. Zamisli samo da nije naručila za sve i da su bogate članice same uzimale ispao bi haos a ovako zajedništvo iako spore ide bolje je od ovoga kako u Srbiji od ludila i grupisanja rastu brojke...

Mili

pre 3 godine

EU je napravila odlični stvar šta je naručila za SVE članice tako da bogate ne mogu grabit jer eto šta bi ti tek pisao da nije? Vakcinacija ti ne vredi ništa posebno sem ako ne ideš na more u Hrvatsku ili Grčku a napadaš EU... Sve ovo sa vakcinama još bolje ti pokazjuje kako je Srbija samo Ruska lutkica šta joj eto korisno u ovom slučaju.

REDAKCIJO

pre 3 godine

Srbima i dalje nije jasno, zašto niti jedan srpski portal, neće ili ne sme da piše kako je od Nove godine Hrvatima plata veća, ona minimalna za 15 a prosečne i veće i za 50 evra?

Vučiću izdrži

pre 3 godine

MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa. Kako su Vučiću izleteli kompleksi zbog Korone jer se nadao da će uništiti Hrvatsku zbog turizma(Opet im turizam bio 3. najbolji na svetu), jer BDP je pokazatelj svega i koliko država sama proizvodi i koliki je standard, a da ne govorimo o plati koja je tamo duplo veća šta u Srbiji niti ne sme da se piše, a sada ko Putinova lutkica dobio vakcine u većem broju pa se na to vadi..?

Dara iz Karlobag

pre 3 godine

Hrvatska se već na veliko sprema za turističku sezonu i dolazak vakcinisanih Srba samo da ne dođu sa punim atomobilima hrane i da jedu paštete i rajčice po plaži da se sramote a znaju da Hrvatska treba i sa njihovim novcem kupit novu eskadrilu F16-Oluja iz fabrike. Analiza 2013g o kojoj se u Srbiji nije smelo govoriti je pokazala da Srbi donesu u turističkoj sezoni svake godine u Lepu samo 600-700 mil. E. od sveukupno 10-12 mlrd.E i to zbog propagande širenja mržnje po srpskim medijima jer da toga nema ta bi zarada bila i do 3-4puta veća.

Baki

pre 3 godine

Šta tu nije jasno ??? Samo glupanima nije jasno !!! Srbija nije u EU ni u NATU i zavisimo od svoje sposobnosti koja je za razliku od hrvata ogromna . Vi čekajte da dođeta na red za besplatne vakcine dotle će te svi pocrkati . Nećete sa Srbijom ni sa Rusijom ni sa Kinom hoćete sa EU I NATOM oda neka vam . Rukovodstvo vam je nesposobno a vi ste glupavi .

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Netačno. Za svešto im se dešava, treba da zahvale Nemačkoj. U ovom slučaju ... naročito!!!

Vlado

pre 3 godine

PA JEL VI GLEDATE HRVACKE PORTALE STA TAMO PISE. DANAS 95 ZARAZENIH A KOD VAS NEKOLIKO HILJADA I VI SE HVALITE VAKCINAMA.

Milutin Vranjski

pre 3 godine

To je zato što ne testirate jer nemate dovoljno niti PCR testova. DANKE DEUTCHLAND!

JAPANAC

pre 3 godine

Ajme kak to . pa mi smo veći katolici od pape!

miki

pre 3 godine

Sve je to super ali ne treba preterivati sa hvaljenjem. Ja sam se prijavio odavno i poziva nema, nije bas da se vakcine dele sakom i kapom i nije bas da mogu da se biraju, uglavnom se daje Sinofarm. Ove sve druge su i nama stigle na kasicicu. Da nije kineza mi bismo bili gori od EU.

živeo Vučić i srbija

pre 3 godine

Al je zato u hrvatskoj 90 zarazenih a u srbiji 4000 dajte se malo u pamet...

maks

pre 3 godine

Hrvatima je SVE jasno. srpčad želi biti "prva u regionu" da se o njima malo piše- A otkako je prva u "regionu" po "vakcinisanju" uvjerljivo je prva i po zaraženima i mrtvima. Pa sad.....pričekajmo malo, sa "slavljem"....

OD JUNA PROIZVODNJA SPUTNJIK VAKCINE I U ITALIJI?!
Planeta

OD JUNA PROIZVODNJA SPUTNJIK VAKCINE I U ITALIJI?!

Ruski fond za direktne investicije (RDIF) uspostaviće saradnju sa švajcarskom kompanijom Adien Farma & Bioteh oko produkcije vakcine Sputnjik V u Italiji, rekao je danas izvršni direktor RDIF-a Kiril Dmitrijev

08.03.2021

08:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija