• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.10.2015

17:25

ZVANIČNI IZVEŠTAJ POKAZAO: Malezijski avion je srušio ruski projektil?!

Vesti

ZVANIČNI IZVEŠTAJ POKAZAO: Malezijski avion je srušio ruski projektil?!

Podeli vest

Dugo očekivani zvanični izveštaj o uzrocima pada malezijskog aviona MH17 prošle godine, kada je poginulo 298 ljudi, ukazuje da je on oboren nad istočnom Ukrajinom projektilom BUK, ruske proizvodnje, ali ne i ko snosi odgovornost za ovu tragediju

Međunarodni tim tužilaca koji vodi krivičnu istragu o uzrocima obaranja aviona, saopštio je danas da je identifikovao "osobe od značaja za istragu" ne navodeći imena osumnjičenih.

Prethodno je holandski Odbor za bezbednost po sprovedenoj službenoj istrazi saopštio da je avion pogođen prošle godine nad istočnom Ukrajinom projektilom BUK, ruske proizvodnje.

Tužioci su naveli da njihova nezavisna istraga zasad "ukazuje u istom pravcu".

(VIDEO) MOSKVA TVRDI: Malezijski avion MH17 oboren sa teritorije pod kontrolom Kijeva!​

- Avion MH17 srušio se zbog eksplozije bojeve glave 9n314m van aviona, na levoj strani kokpita...Ova bojeva glava uklapa se u vrste projektila koji su instalirani u sistem BUK raketa zemlja-vazduh - rekao je predsednik holandskog odbora Tjibe Justra, na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Rusija osporila tip korišćenog projektila.

Službena istraga o tragediji aviona, došla je do zaključka da je trebalo da ukrajinske vlasti zatvore vazdušni prostor nad istočnom Ukrajinom zbog sukoba sa proruskim separatistima. 

Dugo očekivani nalazi komisije nisu dali odgovor o odgovornosti, jer se ne zna ko je lansirao projektil, prenose agencije.

(VIDEO REKONSTRUKCIJA) AMERI TERAJU PO SVOM! Malezijski avion MH17 su oborili separatisti!

Ranije danas, Justra je rekao porodicama žrtava, da bi putnici koje nije ubio projektil, umrli zbog iznenadne dekompresije i nedostatka vazduha na visini od 33.000 metara.

Danas su takođe objavljeni i rezultati istrage ruskog koncerna "Almaz -Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, prema kojima je malezijski avion oboren 17. jula 2014. godin nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenele su ruske agencije.

Predstavnici tog koncerna u Moskvi su saopštili rezultate sopstvene istrage, po kojima su, takođe, u potpunosti opovrgnuti zaključci holandske komisije o vrsti rakete kojom je mogao biti oboren avion.

U sprovedenim eksperimentima, potvrđena je verzija po kojoj je "Boing" oboren iz oblasti naselja Zaroščenskoje, rekao je čelnik "Almaz-Anteja" Jan Novikov, preneo je TAS S, dodajući da su ranije iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštili da je to mesto na dan nesreće bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

- Rezultati (drugog) eksperimenta u potpunosti opovrgavaju rezultate holandske komisije o vrsti i mestu lansiranja. Danas možemo nedvosmisleno da kažemo da ako je Boing malezijske kompanije i oboren raketnim sistemom BUK, pogodila ga je raketa 9M38 sa strane Zaroščenskog - rekao je Novikov.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk okrivio je po objavljivanju holandskog izveštaja rusku službu

Ja ne sumnjam da je to bila planirana operacija ruske specijalne službe, čiji je cilj bio obaranje civilnog aviona,

Arsenij Jcenjuk, premijer Ukrajine

bezbednosti za obaranje malezijskog "boinga 777" na letu MH17, nad proruskom teritorijom.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je, poručio da Rusija žali što je, uprkos pozivima da se sprovede nepristrasna istraga o uzrocima pada aviona, "očigledan pokušaj da se ispune politički nalozi".

Holandski pemijer Mark Rut pozvao je Rusiju da u potpunosti sarađuje u vezi sa krivičnom istragom o odgovornosti za obaranje malezijskog aviona na letu MH17 na istočnom Ukrajinom.

Bela kuća je ocenila da je izveštaj holandskog Odbora za bezbednost o padu aviona malezijske aviokompanije "važan korak u naporima da se odgovorni za katastrofu pozovu na odgovornost" navodeći da SAD u potpunosti podržavaju sve napore da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

Malezija je najavila da će krivično goniti one, koji su oborili avion na letu MH17, pošto je holandski istražni tim saopštio da je avion oboren projektilom, koji je ispaljen sa teritorije ratom razorene istočne Ukrajine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Када се амерички пензионисани генерали острве има да буде по њиховом и никако другачије?Руска војска пре дејства добро зна шта ради.Тачно зна уз помоћ сателита шта гађа!То амер зна али бију дупетом о земљу јер их нико не зарезује?ЗАШТО ЈЕ ПУТНИЧКИ АВИОН ЛЕТЕО ИЗНАД РАТНОГ ПОДРУЧЈА? Бум и оде авион у смрт са бројним путницима.Само овог пута нешто свет не верује да је Русија пуцала.Рекох да рус добро зна у шта пуца.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Ta isti šablon - kao u Sarajevu na pijaci Markale, stavili bombe pod tezge, izgino silan narod ( pozvali muslimansku televiziju..) i PROJEKTIL DOŠO KOBAJAGI TAČNO SA SRPSKE STRANE..!?Posle onaj njov - Alija Izmetbegović - pozvo stručnjake sve amerikance da objasnidu Evropi kako je projektil - došo baš sa srpskih položaja i lično ga ispalio Ratko Mladić..!? Ej, ljudi... ko god da je puco na ovaj avion, jebo mu ja mamu isto ko i onom što je "ispalio granatu" na pijacu Markale...eto toliko od mene...!!

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija