• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

02.02.2016

08:34

PREDSEDNIČKA TRKA: IZNENAĐENJE U AJOVI! Kruz razbio Trampa, Sanders tesno ispred Hilari!

Vesti

PREDSEDNIČKA TRKA: IZNENAĐENJE U AJOVI! Kruz razbio Trampa, Sanders tesno ispred Hilari!

Podeli vest

Ted Kruz, senator iz Teksasa pobedio je na unutarpartijskim izborima republikanaca u američkoj državi Ajova i nadjačao milijardera Donalda Trampa i senatora iz Floride Marka Rubija


Među demokratama, bivša prva dama i državna sekretarka Hilari Klinton i levičar Berni Sanders su u tesnoj trci.

Kruzova pobeda je težak udarac za Trampa koji je prema anketama mesecima vodio u trci za republikansku predsedničku nominaciju bez obzira na kontroverzne izjave o ženama i manjinama.

Ajova je u fokusu pažnje već nekoliko meseci, jer u toj državi počinju stranačka glasanja za izbor predsedničkog kandidata za izbore u novembru. Ipak, ne znači da će pobednik glasanja imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

Tanjug/AP



Pobeda u prvim unutarstranačkim glasanjima za partijsku nominaciju pokazuje da će Kruz biti važan u predsedničkoj trci narednih nedelja ako ne i duže, navodi AP.

Izbori se dalje sele u državu Nju Hempšir, gde se unutarpartijsko glasanje održava iduće nedelje. Kruz će se pojaviti kao nesporni favorit glasača na krajnjoj desnici, što je jak položaj za privlačenje glasova evangelista i drugih koji su za potpuni prekid sa politikom demokratskog presdednika Baraka Obamu.

- Ajova je poslala poruku da republikanskog kandidata za narednog predsednika SAD neće birati mediji, i neće birati establišment u Vašingtonu - rekao je Kruz svojim pristalicama.

Kako navodi AP možda je najvažnije da je Kruzova pobeda oduzela Trampu veliku šansu da dobije podstrek pred Nju Hempšir.

Tanjug/AP



Tramp je drugi u Ajovi, neznatno ispred trećeplasiranog Rubija koji je učvrstio svoj status kao favorit tradicionalnih republikanskih glasača koji brinu da su Kruz i Tramp suviše britki da bi imali šanse da pobede na predsedničkim izborima u novembru.

U trci demokrata sa preko 90 odsto izbrojanih glasova Klinton i Sanders su takoreći izjednačeni.

Demokratski glasači birali su izmedju obećanja Hilari Klinton da će iskoristiti svoje bogatstvo i iskustvo u vladi da donese stalni napredak u ostvarenju demokratskih ideala i Sandersovog poziva za radikalne promene u sistemu koji je napravljen da radi protiv običnih Amerikanaca.

Klintonova je bila veliki favorit ove trke u Ajovi dok je u Nju Hempširu gde se glasanje seli iduće nedelje favorit Sanders koji je iz susedne države Vermont.

Tanjug/AP



Dva uzastopna poraza za Klintonovu mogla bi da označe alarm u demokratskoj stranci i unesu sumnje u njenu sposobnost da pobedi republikanskog kandidata na predsedničkim izborima.

Klintonova se pojavila pred glasačima i rekla da je "odahnula" ali nije proglasila pobedu i rekla je da je spremna da ide dalje u "pravoj trci ideja".

Sanders je izjavio da je rezultat "takoreći izjedačen" i rekao da je "prekasno za politiku i ekonomiji establišmenta".

VELIKI POVRATAK MONIKE LEVINSKI! Na njoj će se lomiti rezultati predsedničkih izbora u Americi!

Uprkos Sandersovom dobrom rezultatu čeka ga teška borba protiv Klintonove koja ima duboke veze unutar stranke i veliku podršku raznolikog izbornog tela koje će igrati važnu ulogu u unutarpartijskim nadmetanjima u februaru i martu.

Anketa

Tramp je rekao da je počašćen podrškom ljudi iz Ajove i obećao da će nastaviti borbu za republikansku predsedičku nominaciju.

- Lako ćemo pobediti Hilari ili Bernija ili koga god oni izbace - rekao je Tramp svojim pristalicama.

Ovi izbori označili su kraj trke bar dvojice potencijalnih kandidata. Bivši guverer Merilenda Martin Omali završio je svoje napore da dobije nominaciju demokrata i bivši guverner Arkansasa Majk Hakabi ispao je iz trke republikanaca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ne daj boze Hilari

pre 8 godina

Ako pobedi Hilari Klinton, mi cemo imati reprizu onoga sto se desavalo za vreme vladavine njenog muza. S tim sto ce akcenat biti bacen sada na otvoreno priznavanje Kosova i otcepljenje Vojvodine i (ili) Sandzaka. Pretpostavljam da ce prvo biti Sandzak na tapetu jer ''Zelena transferzala'', odnosno njeni zagovornici imaju i nude vise para nego Hrvatska i Nemacka za Vojvodinu, a i u sadejstvu je sa izbeglickom krizom.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija