• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.02.2016

09:05

PRVA NEDELJA TRUDNOĆE NAJOPASNIJA! Značajno otkriće slovenačkih naučnika o VIRUSU ZIKA!

Vesti

PRVA NEDELJA TRUDNOĆE NAJOPASNIJA! Značajno otkriće slovenačkih naučnika o VIRUSU ZIKA!

Podeli vest

Virus zika koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenačkih patologa i mikrobiologa



Grupa stručnjaka koju je vodila Tatjana Avšič Županc s ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju napravila je veliki napredak u istraživanju povezanosti bolesti zika koju prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i naučni časopis "The New England Journal of Medicine".

ZIKA VIRUS HARA SVETOM! Ni Srbija NIJE BEZBEDNA, epidemija moguća na leto!

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene koja je duže vreme boravila u Brazilu prošle godine u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus, prenose agencije.

BIL GEJTS KRIV ZA ZIKA VIRUS! Najbogatiji čovek na svetu planski smanjuje populaciju?!​

Ekipa slovenačkih stručnjaka onda je ispitivanjima mozga ploda vrlo jakim mikroskopima i drugim metodana utvrdila neposrednu povezanost bolesti zika s mikrocefalijom jer u mozgu fetusa nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja, a konstruisan je i genom virusa zike, što bi moglo u budućnosti da pomogne borbi protiv te bolesti, tvrde slovenački istraživači.

ALARMANTNO UPOZORENJE SZO: Zika bi mogao da se proširi i na jug Evrope!

- Fetus je u 29. nedelji razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zike otkrili smo u neuronima mozga - kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je sarađivala s timom mikrobiologa i hemičara.

KARNEVAL U RIJU U ZNAKU ZIKA VIRUSA! Učesnici od glave do pete namazani kremama protiv komaraca!

Slovenački naučnici smatraju da osim nervnih stanica ploda, virus zika ne oštećuje druge delove organizma, a tvrde kako je verovatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijumima trudnoće, a ne u prva tri meseca.

OVO JE VEĆ OZBILJNO! Prvi slučaj virusa zika zabeležen i u Kini!​

Slovenačka ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije zika virusom i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do prelomne faze u svom istraživanjuu došli pred Božić prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili, prenosi portal Index.hr.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Singer

pre 8 godina

Cudno je sa tim virusom da se pojavio sad pred olimpijadu u Broazilu,ali biznis je biznis i nebira sredstva za ostvarivanje svojih ciljeva farmaceutska mafija je toliko mocna da i drzavni cinovnici budu korumpirani visokim svotama novca da gledaju kroz prste mafiji.

Hercegov Grad

pre 8 godina

Jos 70 i neke godine proslog veka u Americi je doneta odluka od strane tafasnjeg presednika i grupe kpja je imala mogicnosti za iszraživacki rad da populaciju zemlje treba svesti na jednu mimijardu ljudi ili cak na osamsto mililna i da je to objektivno granica mogiceg opstanka planete sa tolikom populacijom. Sve ostalo je visak. Metode za ostvarenje ovog plana su sve moguce. I onda se cudimo pojedinim virusima?! \n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17